Χωρίς διαθέσεις να αλλάξει επίπεδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε για ακόμη μία ημέρα στα… ρηχά, αναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε «γυρίσματα» θέσεων, με εξαίρεση τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία και διακίνησε πάνω από το 30% του σημερινού όγκου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,64% στις 1.186,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.179,13 μονάδων (+0,03%) και 1.186,79 μονάδων (+0,68%). Ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 58 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,3 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 557 χιλ. τεμάχια αξίας 3,2 εκατ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 2.914,75 μονάδες, ενώ στο +1,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.938,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 968,55 μονάδες.

Εν αναμονή της Fed η Wall Street

Μονοπωλεί το ενδιαφέρον η Alpha Bank

Η μετοχή της Alpha Bank, όπως είναι αναμενόμενο, μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς, κάτι που φάνηκε και στα 6,4 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν, με τη μετοχή μάλιστα να δείχνει σημάδια αντοχής στις αρχικές πιέσεις που δέχτηκε καθώς έγινε γνωστό το τίμημα που προσέφερε η UniCredit για το 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το τίμημα στα 1,33 ευρώ ήταν περίπου 5% υψηλότερα από το κλείσιμο της 20ης Οκτωβρίου, δηλαδή πριν γίνει γνωστή η προσφορά, με την μετοχή σήμερα να δείχνει κάποια μεταβλητότητα αφού η τιμή του ταμπλό είναι πλέον υψηλότερη του τιμήματος.

Δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που απέδωσαν την «ψυχραιμία» που επέδειξε η μετοχή στις μακροπρόθεσμες προοπτικές και κινήσεις αρκετών χαρτοφυλακίων, καθώς μπορεί η αγορά να ευνοεί το τελευταίο διάστημα τις μεσοπρόθεσμες κινήσεις, εν τούτοις δεν λίγοι που έχουν μεγαλύτερο ορίζοντα και δεν στεχεύουν σε ολίγα… σεντς κέρδους. Τα νέα που υπάρχουν άλλωστε καθημερινά μπορεί να «καίγονται» βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το αφήγημα μιας αγοράς που σταδιακά θα ετοιμάζεται για την αναβάθμισή της στο κλαμπ των ώριμων.

Και σε αυτό αποδίδουν αρκετοί αναλυτές την παραμονή του γενικού δείκτη πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, παρά τη διόρθωση που τον έφερε στις 1.105 μονάδες στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι αγοραστές έχουν κερδίσει, προς το παρόν, χρόνο φέρνοντας πιο κοντά το όριο διάσπασης των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών ενώ έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την προσφορά που βγαίνει στην αντίσταση των 1.200 μονάδων.

Βραχυπρόθεσμα τώρα, ξ αγορά διανύει την περίοδο εκείνη κατά την οποία αναζητείται τάση, με τους αγοραστές να μην είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα, αλλά και οι πωλητές να μην είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τις θέσεις τους. Άλλωστε, όπως διαπιστώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά μπορεί να μην κάνει ανοδική κίνηση, παρόλα αυτά κάνει σημαντική προσπάθεια να συντηρήσει τα όποια κέρδη από τα χαμηλά της, με τις ξένες αγορές να μην βοηθούν καθόλου με την επιθετική πτωτική τους τάση.

Κατά τον ίδιο, το «κατενάτσιο» μπορεί να μετατραπεί σε τάση αν οι ξένοι βοηθήσουν με μία σημαντική ανοδική κίνηση. Σε περίπτωση που η τάση συνεχιστεί επιθετικά τότε θα διακινδυνέψει το επίπεδο των 1.160 μονάδων, που αν χαθεί θα βγάλει νέο κύκλο πωλήσεων. Το γεγονός της αμυντικής συμπεριφοράς έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον τζίρο, με την αγορά να διψάει για νέα και τάση χωρίς όμως να είναι σε συγχρονισμό με τις ξένες αγορές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Aegean και Cenergy σημείωσαν άλμα 3,25% και 3,20% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο και τον Σαράντη να κλείνουν στο +2,66% και +2,45% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca Cola και Alpha Bank.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Quest, Jumbo, Τιτάν, Autohellas και Ελληνικά Πετρέλαια, με την ΕΥΔΑΠ να κλείνει αμετάβλητη. Από την άλλη, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή, με τη Motor Oil να υποχωρεί κατά 1,23% και ο Μυτιληναίος να κλείνει στο -1,65%.

Στα «μικρά», η Frigoglass, από την κατηγορία της Επιτήρησης, διακίνησε 519 χιλ. τεμάχια σημειώνοντας μάλιστα άλμα 9,70%, ώ και η ΑΝΕΚ έκλεισε στο +2,94% διακινώντας 468 χιλ. τεμάχια. Σε υψηλά 52 εβδομάδων η Μπλε Κέδρος, στα 2,87 ευρώ με κέρδη 0,35%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών