Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα και η ισοπέδωση της Γάζας αφού το Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στη Λωρίδα.

Πάνω από 8.500 είναι οι νεκροί στον πολιορκημένο θύλακα μετά από 26 ημέρες ολέθρου, ενώ κόπηκαν και πάλι οι τηλεπικοινωνίες.

Το Ισραήλ δεν αποδέχεται τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Οι νεκροί αυξάνονται διαρκώς, ενώ το χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Τζαμπάλια κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες, χωρίς ακόμη να υπάρχει τελικός απολογισμός.

Την ίδια ώρα, η Δυτική Όχθη «βράζει» αφού το Ισραήλ πραγματοποιεί και εκεί συνεχείς επιδρομές, με νεκρούς, τραυματίες και πολλές συλλήψεις.

Χλιαρή παραμένει η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Το πέρασμα της Ράφα που άνοιξε το πρωί της Τετάρτης έκλεισε το απόγευμα. Πέρασαν συνολικά 400 άτομα.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στον ΟΤ

23:09 Οι δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο δήλωσαν ότι κλήθηκαν για διάσωση

Σε ανάρτησή της στο Χ, η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) ανέφερε ότι το αίτημα προήλθε από το λιβανέζικο στρατό για την εκκένωση δύο τραυματιών.

Τα άτομα βρίσκονταν στην περιοχή Wazzani κοντά στην οροθετική γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, γνωστή ως μπλε γραμμή.

Η UNIFIL δήλωσε ότι το Ισραήλ σταμάτησε τα πυρά για να μπορέσει η διασωστική ομάδα να αναζητήσει τα άτομα μαζί με τον λιβανέζικο στρατό.

Η ειρηνευτική δύναμη δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια οβίδα είχε προσγειωθεί κοντά στην έδρα της, τραυματίζοντας έναν εργαζόμενο.

23:03 Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι μέρες του Νετανιάχου στην εξουσία είναι μετρημένες

Σύμφωνα με όσα γράφει η Haaretz ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να πιστεύει ότι οι μέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία είναι μετρημένες και το υπαινίχθηκε σε συνομιλία που είχαν οι δυο τους.

22:58 Βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την περιφέρεια του νοσοκομείου Αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας χάος και πανικό στις ιατρικές ομάδες και στους χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, αναφέρει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Στις 30 Οκτωβρίου, ένα ισραηλινό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε σπίτια στην περιοχή του νοσοκομείου, το οποίο συνδέεται με την Ερυθρά Ημισέληνο και βρίσκεται στη δυτική πόλη της Γάζας.

Το νοσοκομείο Αλ-Κουντς έχει ήδη δεχθεί απειλές από τις ισραηλινές δυνάμεις να «εκκενωθεί αμέσως» καθώς «πρόκειται να βομβαρδιστεί», προειδοποίησε νωρίτερα η Ερυθρά Ημισέληνος.

22:50 Στη Γάζα κάθε δέκα λεπτά ένα παιδί σκοτώνεται

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τα ονόματα, την ηλικία, το φύλο και τους αριθμούς ταυτότητας 6.747 από αυτά τα θύματα.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται μια ιστορία ενός ατόμου», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

22:42 Επικοινωνία Φιντάν με ΥΠΕΞ Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν συζήτησε σήμερα τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν αλ Σάφαντι και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, με τους οποίους συζήτησε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν με σκοπό να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα κατάπαυση του πυρός και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

22:32 Οι IDF έπληξαν στρατιωτικούς στόχους, τρομοκρατικές ομάδες στο έδαφος του Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα στο λιβανέζικο έδαφος που σχεδίαζε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους από τον Λίβανο προς το Ισραήλ».

Αναφέρθηκε ότι ο στρατός χτύπησε μια «άλλη τρομοκρατική ομάδα στην ίδια περιοχή του Λιβάνου».

«Ο στρατός κατέστρεψε τους εκτοξευτές από τους οποίους πυροβολούσαν οι τρομοκράτες», σύμφωνα με άλλη αναφορά, ενώ ένα αεροσκάφος του στρατού έπληξε επίσης υποδομές της Χεζμπολάχ.

22:29 Οι Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι θα διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη των Παλαιστινίων μέχρι να σταματήσει η «ισραηλινή επιθετικότητα» στη Γάζα

22:24 Παραιτήθηκε on air από το κόμμα του Νετανιάχου

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου του Σντότ Νεγκέβ, μιας περιοχής που περιλαμβάνει μερικές από τις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, παραιτήθηκε από το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την Τετάρτη, επικαλούμενος την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες της.

Ο Ταμίρ Ιντάν, διαβάζοντας μια επιστολή προς τον Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι παραιτείται «λόγω της συμπεριφοράς της ισραηλινής κυβέρνησης σε αυτόν τον πόλεμο που μας επιβλήθηκε, της αποτυχίας της να παράσχει εργαλεία και μέσα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των κατοίκων μας». Ο Ιντάν πρόσθεσε ότι «επιρρίπτει την πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση».

Ο Ιντάν δήλωσε ότι «καλεί όλους τους συναδέλφους μου στο Λικούντ να κάνουν ένα παρόμοιο βήμα ενόψει της τεράστιας αποτυχίας».

22:11 Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του Ισραήλ, ρωτούν Αμερικανοί γερουσιαστές τον Μπάιντεν

Ο Μπέρνι Σάντερς, αριστερός βουλευτής των Δημοκρατικών και προοδευτικό σύμβολο στις ΗΠΑ, σε μια επιστολή που υπογράφουν ακόμα τρεις βουλευτές των Δημοκρατικών ρωτά τον Μπάιντεν για τον απώτερο στόχο του Ισραήλ στην επιχείρηση στη Γάζα, την ώρα που το Κογκρέσο καλείται να εγκρίνει πρόσθετη στρατιωτική ενίσχυση 14 δισ. δολαρίων στο Τελ Αβίβ.

Στην επιστολή που υπογράφουν επίσης οι Γουόρεν, Γουέλτς και Μέρκλεϊ αναφέρεται:

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το τι θα σημάνει αυτή η εισβολή και η πιθανή κατοχή της Γάζας, τόσο όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ όσο και την ευημερία των Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας.

«Το Κογκρέσο χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μακροπρόθεσμα σχέδια και τους στόχους του Ισραήλ, καθώς και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτές τις προοπτικές», έγραψαν.

Οι ερωτήσεις τους επικεντρώθηκαν στο ποιο θα είναι τελικά το ανθρωπιστικό τίμημα της επιχείρησης του Ισραήλ, τι θα συνιστούσε νίκη, ποιος θα διοικούσε τη Γάζα αν η Χαμάς ηττηθεί και πόσο πιθανό είναι να παρασυρθούν στις μάχες και άλλες περιφερειακές δυνάμεις.

Ο Μπέρνι Σάντερς έχει επικριθεί για επιφυλακτικότητα στη στήριξή του στην Παλαιστίνη.

22:06 Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ιορδανία την Παρασκευή

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν θα συζητήσει «τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών» κατά τις συναντήσεις του στην Ιορδανία.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή έρχεται καθώς η Ιορδανία απέσυρε νωρίτερα σήμερα τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ την Παρασκευή.

21:57 Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων σε δημοσιογράφους από το 1992

Περισσότεροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στις πρώτες εβδομάδες της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης από ότι το 1992, αναφέρει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Συνολικά 33 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτώβρη, οκτώ έχουν τραυματιστεί και εννιά ακόμα αγνοούνται ή είναι κρατούμενοι.

21:51 Πάπας Φραγκίσκος: Χρειάζεται λύση δύο κρατών

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι απαιτείται λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος είναι πάντα μια ήττα.

«Πρόκειται για δύο λαούς που πρέπει να ζήσουν μαζί. Με αυτή τη σοφή λύση, δύο κράτη. Οι συμφωνίες του Όσλο, δύο σαφώς καθορισμένα κράτη και η Ιερουσαλήμ με ειδικό καθεστώς», δήλωσε ο Πάπας σε συνέντευξή του στον ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RAI.

21:42 Χέρτζογκ: Ο εχθρός θέλει να υποδαυλίσει το μίσος ανάμεσά μας, μεταξύ Εβραίων και Αράβων

«Ο εχθρός διεξάγει έναν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον μας με τα πιο ποταπά εργαλεία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ σε διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι «επιδιώκει να υποδαυλίσει το μίσος ανάμεσά μας, μεταξύ των Εβραίων και των Αράβων πολιτών. Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί απερίφραστα».

Ο Χέρτσογκ είπε ακόμα: «Πρέπει να εξαλείψουμε κάθε φαινόμενο εχθρότητας, μίσους και ρατσισμού προς διάφορες ομάδες στο εσωτερικό μας και να θυμηθούμε τις δεκάδες Αράβων πολιτών που πλήρωσαν με τη ζωή τους τόσο στη φοβερή σφαγή όσο και στις μάχες».

21:35 Αντζελίνα Τζολί: Η Γάζα μετατρέπεται σε μαζικό τάφο

Με ανάρτησή της η ηθοποιός, Αντζελίνα Τζολί, καταδικάζει τους μαζικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και τη στήριξη των κυβερνήσεων στο Ισραήλ. Όσο ο κόσμος παρακολουθεί, χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώνονται» αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Με το να αρνούνται την κατάπαυση του πυρός και το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, οι ηγέτες είναι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα».

21:28 ΗΠΑ:  «Αποσταθεροποιητικές» οι βιαιότητες των Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν σήμερα τις βιαιότητες που διαπράττουν Ισραηλινοί έποικοι σε βάρος των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι είναι «απίστευτα αποσταθεροποιητικές» και προέτρεψε το Ισραήλ να τις καταστείλει.

Οι επιθέσεις εποίκων στην Δυτική Όχθη είναι «απίστευτα αποσταθεροποιητικές και αντιπαραγωγικές για την ασφάλεια μακροπρόθεσμα του Ισραήλ, εκτός του ότι είναι, βέβαια, εξαιρετικά ζημιογόνες για τους Παλαιστίνιους που ζουν στην Δυτική Όχθη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

21:18 ΟΗΕ: Ο βομβαρδισμός του προσφυγικού καταυλισμού στη Τζαμαλίγια μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου

Σε ανάρτησή του στο Χ, το γραφείο του ΟΗΕ αναφέρθηκε στον «υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την κλίμακα της καταστροφής» μετά τα πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι «έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι πρόκειται για δυσανάλογες επιθέσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

21:16 Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με Φιντάν για τις εξελίξεις στη Γάζα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζητήθηκαν η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

21:10 «Η Γάζα μετατρέπεται στο μεγαλύτερο υπαίθριο στρατόπεδο θανάτου»

Ο Chris Gunness, πρώην εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «η Γάζα κοιτάζει σε μια άβυσσο», καθώς οι παραδόσεις βοήθειας παραμένουν θλιβερά ανεπαρκείς και τα καύσιμα εξακολουθούν να μην εισέρχονται στον θύλακα.

«Η Γάζα μεταμορφώνεται καθώς μιλάμε από αυτό που ένας πρώην Βρετανός πρωθυπουργός κάποτε αποκάλεσε τη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου, στο μεγαλύτερο υπαίθριο στρατόπεδο θανάτου του κόσμου», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Τα καύσιμα, τα οποία είναι αυτά που θα κρατήσουν ανοιχτό το αντλιοστάσιο του εργοστασίου ύδρευσης, έχουν τελειώσει. Έτσι, το νερό, το βασικό στοιχείο για τη ζωή, δεν είναι πραγματικά διαθέσιμο σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Gunness.

«Ως θέμα άμεσης πολιτικής επιλογής, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές ότι ο αποκλεισμός της Γάζας θα είναι απόλυτος.

«Γνωρίζουμε ότι περίπου 150 φορτηγά έχουν μπει από τις 21 Οκτωβρίου. Αυτό δεν είναι αρκετό. Και αυτό που βλέπουμε τώρα δεν είναι απλώς μια καταστροφή, αλλά μια καταστροφή από επιλογή», είπε.

Ο Gunness επανέλαβε την άποψη της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ OCHA, προσθέτοντας ότι το πέρασμα Karem Abu Salem (που ονομάζεται Kerem Shalom από το Ισραήλ) μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, θα επέτρεπε τη διέλευση πολύ μεγαλύτερου αριθμού φορτηγών σε σύγκριση με το μονής λωρίδας, πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

21:02 Η Αργεντινή καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό

Η καταδίκη από την Αργεντινή, όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Λατινικής Αμερικής, έρχεται μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της γειτονικής Βολιβίας με το Ισραήλ και την ανάκληση των πρεσβευτών τους από το Ισραήλ από τους ηγέτες της Κολομβίας και της Χιλής.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής.

Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

20:39 Ισραήλ: Σπάσαμε τις πρώτες γραμμές άμυνας στα βόρεια της πόλης της Γάζας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού έσπασαν τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

20:13 Το Ισραήλ ζητά από την Κολομβία και τη Χιλή να καταδικάσουν τη Χαμάς

Η έκκληση έρχεται αφού οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις εν μέσω του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόρικ επικαλέστηκε για την κίνηση αυτή τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από το Ισραήλ, ενώ ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «σφαγή» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Λιόρ Χαγιάτ ανέφερε: «Το Ισραήλ καλεί την Κολομβία και τη Χιλή να καταδικάσουν ρητά την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία έσφαξε και απήγαγε μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους».

«Το Ισραήλ αναμένει από την Κολομβία και τη Χιλή να υποστηρίξουν το δικαίωμα μιας δημοκρατικής χώρας να προστατεύει τους πολίτες της και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των απαχθέντων και να μην ευθυγραμμιστούν με τη Βενεζουέλα και το Ιράν για την υποστήριξη της τρομοκρατίας της Χαμάς», πρόσθεσε.

20:00 ΗΠΑ: Η Χαμάς δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στο μέλλον της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να είναι το μέλλον της διακυβέρνησης στη Γάζα». Ο Κίρμπι εξήγησε ότι ενώ οι ΗΠΑ συνεργάζονται με περιφερειακούς εταίρους για να διερευνήσουν πώς θα είναι το μέλλον της Γάζας, τόνισε ότι  σε αυτό «δεν μπορεί να περιλαμβάνεται η Χαμάς».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ανάκληση του πρεσβευτή της Ιορδανίας στο Ισραήλ, ο Κίρμπι είπε ότι είναι «ένα θέμα για το οποίο πρέπει να μιλήσει η ιορδανική κυβέρνηση. Εμείς θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την «ιδέα των προσωρινών παύσεων στις μάχες» για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά μια ευρεία κατάπαυση του πυρός «δεν είναι η σωστή απάντηση».

19:56 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Πρέπει να μεταφερθούν τα κεφάλαια στη Δ. Όχθη

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Τετάρτη ότι τα κεφάλαια από τα φορολογικά έσοδα πρέπει να παραδοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή για να βοηθήσουν στην πρόληψη της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ έχει συμφέρον από τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη».

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να παραδίδει τα έσοδα από τη φορολογία που συλλέγει το Ισραήλ αλλά κατευθύνονται στην Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς κατηγόρησε την ηγεσία της Δ. Όχθης για συνεργασία με την τρομοκρατία.

Αίτημα να ανατραπεί αυτή η απόφαση είχαν θέσει και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Haaretz.

Ο Gallant δήλωσε επίσης ότι ο πόλεμος στη Γάζα «εξελίσσεται σύμφωνα με τους στόχους του», προσθέτοντας ότι «η Χαμάς δέχεται σκληρά πλήγματα. Πάνω από δέκα χιλιάδες πυρομαχικά έχουν πέσει στην πόλη της Γάζας.

«Χιλιάδες στόχοι χτυπήθηκαν. Χιλιάδες στόχοι καταστράφηκαν. Χιλιάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν, από τις χαμηλότερες έως τις υψηλότερες βαθμίδες». Αναφερόμενος στην έκταση των δυνάμεων του στρατού στη Γάζα, ο Gallant σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον «χιλιάδες μαχητές» στην πόλη της Γάζας.

19:51 Ισραήλ: Σκοτώσαμε τον επικεφαλής της αντιαρματικής συστοιχίας της Χαμάς

Οι IDF και οι υπηρεσίες ασφαλείας Shin Bet σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής της αντιαρματικής συστοιχίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Μοχάμεντ Ασάρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Asar ήταν υπεύθυνος για όλες τις αντιαρματικές συστοιχίες σε διάφορες ταξιαρχίες στη Γάζα.

Ο Asar σκοτώθηκε σε επίθεση μαχητικού αεροσκάφους.

19:46 Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Μπλίνκεν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 Νοεμβρίου. Η είδηση έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του ΥΠΕΞ της Τουρκίας με τον ομόλογό του από το Ιράν, όπου καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγόρησαν τη Δύση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την Ουκρανία και τη Γάζα».

19:42 «Σημαντική» η προέλαση του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Δυτική Όχθη αναφέρει ότι η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα είναι η μεγαλύτερη από τότε που αποσύρθηκαν το 2005.

«Η Τζαμπάλια, ο προσφυγικός καταυλισμός, απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τις κύριες εισόδους της πόλης της Γάζας, οπότε προφανώς έχουν προχωρήσει πέρα από την Τζαμπάλια και βρίσκονται ακριβώς στην άκρη της πόλης της Γάζας. Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό.

Ξέρουμε ότι υπήρξαν πολλές μάχες σε αυτή την περιοχή. Σε ορισμένα σημεία οι αναφορές είναι για μάχες σώμα με σώμα.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι σημειώνουν σημαντικά επιτεύγματα. Αλλά αυτό έχει ένα τίμημα. Είπε ότι το τίμημα πληρώνεται από τη δική μας πλευρά [με θανάτους Ισραηλινών στρατιωτών].

19:29 Συνάντηση ΥΠΕΞ Ιράν και Τουρκίας: «Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ουκρανία και Γάζα»

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε ο Χακάν Φιντάν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν επεσήμανε ότι η τραγωδία στη Γάζα ήταν το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

«Δυστυχώς, η παράνομη πολιορκία στη Γάζα, που στερεί από τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας τα πιο βασικά δικαιώματά τους, συνεχίζεται. Οι κάτοικοι της Γάζας υφίστανται σφοδρό βομβαρδισμό εδώ και μέρες, με διακοπή ρεύματος και νερού και αποκλεισμό των προμηθειών τροφίμων και φαρμάκων. Άνθρωποι των οποίων τα σπίτια καταστρέφονται δολοφονούνται βάναυσα και ανοιχτά μπροστά σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, ακόμη και προσφυγικοί καταυλισμοί, σχολεία, χώροι λατρείας και νοσοκομεία στοχοποιούνται» είπε.

19:20 Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει ξανά αύριο Πέμπτη

Η Αίγυπτος θα ανοίξει εκ νέου το συνοριακό πέρασμα της Ράφα την Πέμπτη για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

Σε ανακοίνωσή της στο Facebook, η αρχή ανέφερε ότι η Αίγυπτος επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους έχουν προεγγραφεί και τα ονόματά τους εμφανίζονται στον κατάλογο που άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Ράφα νωρίτερα σήμερα.

19:15 Συνολικά 400 άτομα έχουν διασχίσει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς Αίγυπτο

«Μέχρι τις 16.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), 76 τραυματισμένοι Παλαιστίνοι, επιβαίνοντες σε ασθενοφόρα και 335 ακόμα που διαθέτουν ξένα διαβατήρια και επέβαιναν σε έξι λεωφορεία» πέρασαν στο αιγυπτιακό έδαφος, ανέφερε ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος που μίλησε τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ισμαηλία.

19:07 Διάγγελμα του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, στις 9:15μμ

18:57 «Το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημά του στα συντρίμμια της Γάζας»

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, Ejaz Haider, που μίλησε στο Al Jazeera η «χερσαία εισβολή» του Ισραήλ είναι το σημείο όπου σταδιακά «χάνει το πλεονέκτημα του» έναντι της Χαμάς.

«Η μάχη σε αστικό ιστό είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Haider στο Al Jazeera.

Παρά το γεγονός ότι είναι ισχυρό στρατιωτικά και τεχνολογικά, το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα χάσει το «ασύμμετρο πλεονέκτημά» του σε μια χερσαία επιχείρηση, διότι τώρα «θα πας πρόσωπο με πρόσωπο, άνθρωπος με άνθρωπο, δρόμος με δρόμο», είπε.

Με τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ έχει δημιουργήσει πολλά χαλάσματα και έχει καταστρέψει πολλά κτίρια, είπε ο Χάιντερ.

Όμως μετά από λίγο, πρόσθεσε, τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα «γίνονται πολύ άχρηστα γιατί… πρέπει να καθαρίσεις τα χαλάσματα που δημιούργησες εξ αρχής και χρειάζεσαι πεζικό».

18:49 Δήλωση Μπάιντεν για τους Αμερικανούς που φεύγουν από τη Γάζα

Οι ΗΠΑ περιμένουν να δουν κάποιους από τους πολίτες τους να εγκαταλείπουν τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο σήμερα, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι αναμένεται να απομακρυνθούν περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες από τη Γάζα τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να βγάλουμε τους Αμερικανούς από τη Γάζα».

18:40 Στους 16 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τη Haaretz ο 16ος στρατιώτης που σκοτώθηκε τις τελευταίες 36 ώρες είναι ο 22χρονος Shalev Zion Sharabi. Σκοτώθηκε σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη από πυρά όλμου.

18:22 Η Αμνηστία ζητά εμπάργκο όπλων για όλες τις πλευρές

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει κάλεσμα ώστε κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των βελγικών συνδικάτων εργαζομένων στις μεταφορές, τα οποία κάλεσαν τα μέλη τους να αρνηθούν να χειριστούν στρατιωτικό εξοπλισμό που αποστέλλεται στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου.

«Κι άλλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά!» ανέφερε η Αμνηστία σε ανάρτησή της στο Χ, ζητώντας «εμπάργκο όπλων σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης».

Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων προς το Ισραήλ, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης και Έρευνας της Στοκχόλμης.

18:00 Νορβηγία προς Ισραήλ: Είπαμε ναι στην αυτοάμυνα αλλά εσείς το παρακάνατε

«Πιστεύω ότι αυτό είναι πέρα από την αναλογικότητα» είπε στο EUobserver ο Νορβηγός πρωθυπουργός. «Οι ανθρωπιστικές συνέπειες για τους αμάχους είναι καταστροφικές – ο αριθμός των θυμάτων, το μέγεθος των καταστροφών και ιδιαίτερα το τεράστιο βάρος που φέρουν τα παιδιά είναι, όπως το βλέπουμε, παραβίαση των ανθρωπιστικών κανόνων και προτύπων», είπε.

«Ταυτόχρονα, απαιτούμε να γίνεται σεβαστή η αναλογικότητα. Και η έκταση της καταστροφής και η ανθρωπιστική ταλαιπωρία που συμβαίνει τώρα είναι πέρα από αυτό», είπε.

17:52 Al Jazeera: Εικόνα από το μέτωπο στη Γάζα – Επιθέσεις σε κάθε γωνία

Ξεκινώντας από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις και ανταλλαγές πυρών μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και των ισραηλινών δυνάμεων, στις ανατολικές περιοχές της πόλης Beit Hanoun.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν επίσης στον νότιο άξονα της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της συνοικίας Zeitoun, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μια πιο εκτεταμένη επιχείρηση στο έδαφος προκειμένου να καταλάβουν περισσότερα εδάφη και να καταστρέψουν τις παλαιστινιακές στρατιωτικές υποδομές.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να καταστρέφουν κτίρια με κατοικίες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης που έλαβε χώρα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπου επίσης καταστράφηκαν δεκάδες κτίρια κατοικιών.

17:43 Τουλάχιστον 3.000 μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη, λέει ο στρατός

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι «περίπου 3.000 τρομοκράτες της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ» μέσω δεκάδων σημείων κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, καθώς και από αέρα και θάλασσα κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Επιπλέον, κάτοικοι της Γάζας που δεν είναι ενεργά μέλη της Χαμάς διείσδυσαν επίσης στο Ισραήλ, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

«Περίπου χίλιοι τρομοκράτες σκοτώθηκαν σε μάχες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας. Άλλοι 200 αιχμαλωτίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό και οι υπόλοιποι κατάφεραν να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας ή σκοτώθηκαν στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας».

17:38  Τουλάχιστον 320 Παλαιστίνιοι πέρασαν από τη Ράφα

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους αξιωματούχους τουλάχιστον 320 είναι οι Παλαιστίνιοι διπλής υπηκοότητας που διέσχισαν το πέρασμα της Ράφα.

17:34 Βομβαρδίστηκε ένα από τα τελευταία αρτοποιεία της Γάζας – Ήταν δίπλα στο νοσοκομείο Al Shiffa

Ένα από τα λίγα αρτοποιεία που είχαν απομείνει στη Γάζα ήταν στη γειτονιά Al Nasr. Απείχε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το νοσοκομείο Al Shiffa.

Σύμφωνα με το Al Jazzera το αρτοποιείο και η περιοχή γύρω από αυτό βομβαρδίστηκαν. Τα περισσότερα αρτοποιεία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν στοχοποιηθεί και βομβαρδιστεί και υπάρχει σοβαρή έλλειψη ψωμιού.

Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών από την επίθεση, αλλά σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Al Shiffa, «δεκάδες» νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται από το συγκεκριμένο σημείο.

17:29 Το BBC θα εκπέμπει στη Γάζα

Το BBC ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει μια ραδιοφωνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για τη Γάζα ως απάντηση στις συγκρούσεις στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του, το BBC ανέφερε: «Η ραδιοφωνική υπηρεσία θα παρέχει στους ακροατές στη Γάζα τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και εξελίξεις, καθώς και συμβουλές ασφαλείας για το πού μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταφύγιο, τρόφιμα και προμήθειες νερού».

Η υπηρεσία θα αποτελείται αρχικά από ένα δελτίο την ημέρα σε μεσαίο κύμα που θα μεταδίδεται στις 1500 GMT από την Παρασκευή.

17:21 «Είμαστε προ των πυλών της Γάζας»

Ο διοικητής της μεραρχίας 162 του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Itzik Cohen, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις της μεραρχίας βρίσκονται βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας, στις πύλες της πόλης της Γάζας».

Ο Κοέν πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε εξαρθρώσει πολλές δυνατότητες της Χαμάς [και] επιτεθήκαμε σε στρατηγικές εγκαταστάσεις».

17:13 BBC: Συνολικά 150 άτομα πέρασαν από τη Ράφα

Ο δημοσιογράφος του BBC, Rushdi Abualouf, βρίσκεται στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Ο ίδιος σημειώνει:  «Μέχρι στιγμής, 150 [άνθρωποι] έχουν μεταφερθεί μέσω των συνόρων με λεωφορεία».

Και προσθέτει:

Δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα για την επιθεώρηση των διαβατηρίων – όλα είναι εκτός λειτουργίας. Υπάρχει μόνο ένας πολίτης Παλαιστίνιος αξιωματικός που ελέγχει τα διαβατήρια και στη συνέχεια επιτρέπει τη διέλευση όσων βρίσκονται σε έναν κατάλογο ατόμων που έχουν άδεια να φύγουν.

17:05 ΟΗΕ: Φρικαλεότητα το χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια

Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν τις επιθέσεις στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας που έχουν προκαλέσει τον θάνατο πολλών ακόμα αμάχων, καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχος του ήταν ένας διοικητής της Χαμάς.

«Πρόκειται για την τελευταία φρικαλεότητα που πλήττει τον λαό της Γάζας, όπου οι μάχες έχουν εισέλθει σε μια ακόμη πιο τρομακτική φάση – με ολοένα και πιο τρομακτικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.

16:56 Ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ

Θραύσματα ρουκέτας έπεσαν στη Nes Tziona και σε ανοιχτή περιοχή στην πόλη Rishon Letzion μετά το τελευταίο μπαράζ πυρών προς το κεντρικό Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

16:53 Επίσκεψη εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ισραήλ

Εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Derek Chollet, θα μεταβεί στο Ισραήλ την Τετάρτη «για να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταθούν αλληλέγγυες στο Ισραήλ και να υποστηρίξουν το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Chollet «θα συνεργαστεί με εταίρους και συμμάχους για να συνεχίσουμε το έργο μας να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της περιοχής, να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, και να συζητήσουμε τις προσπάθειες να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς πολίτες, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των αμάχων και τη διευρυμένη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

16:47 Για σύγκλιση ειρηνευτικής διάσκεψης κάνει λόγο η Κίνα

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα «υποστηρίζει τη σύγκληση μιας πιο έγκυρης, ευρύτερης και αποτελεσματικής διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατό για να τεθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα πίσω στην τροχιά της «λύσης των δύο κρατών»».

16:39 Επιβεβαιώνουν οι ΓΧΣ: Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα τέθηκε εκτός λειτουργίας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν ότι το νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, που είναι το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας, τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και των ισραηλινών επιθέσεων νωρίτερα αυτή τη βδομάδα.

«Οι ζωές δεκάδων καρκινοπαθών βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο», δήλωσαν οι ΓΧΣ.

16:36 Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σε εκτίμηση της κατάστασης με αξιωματικούς του στρατού στα σύνορα με τη Γάζα δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει σημειώσει «πολύ σημαντικά επιτεύγματα», προσθέτοντας ότι «χτυπάει τρομοκράτες σε όλα τα επίπεδα, από αυτούς στο πεδίο μέχρι τους διοικητές».

Ο Gallant πρόσθεσε ότι ο στρατός εργάζεται για να αποκαλύψει το υπόγειο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς και να βγάλει έξω τους τρομοκράτες.

16:31 Η Ιορδανία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανακαλεί τον Ιορδανό πρέσβη από το Ισραήλ, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ιορδανία δήλωσε ότι η επιστροφή του πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, καθώς και του Ισραηλινού πρεσβευτή στο Αμμάν, εξαρτάται από τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

16:23 Στους 15 οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες

Όπως ανακοίνωσαν οι IDF ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις στη Γάζα ανέρχεται σε 15.

16:12 Η Ερυθρά Ημισέληνος αναγκάζεται να περιορίσει τη λειτουργία των ασθενοφόρων

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τον αριθμό των ασθενοφόρων που διαθέτει στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να απαγορεύει την είσοδο καυσίμων στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι χωρίς καύσιμα «δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική ανταπόκριση, δεν θα φτάσει βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα ψωμιού».

16:05 Τουλάχιστον τέσσερις σκότωσε στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στη βόρεια πόλη Τζενίν, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στην Τουλκαρέμ, επίσης στο βορρά, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε καθώς οι Παλαιστίνιοι κήρυξαν γενική απεργία σε όλη την επικράτεια, με τα καταστήματα να κλείνουν στη Ραμάλα. Περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

16:03 Η Ελβετία προτείνει βοήθεια ύψους 99 εκατ. δολαρίων για τη Μέση Ανατολή

Η ελβετική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο πρόσθετα κονδύλια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας 90 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (99 εκατ. δολαρίων) στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Οι ανθρωπιστικές συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι τρομερές στο Ισραήλ, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στις γειτονικές χώρες που πλήττονται», αναφέρει το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν κυρίως στο Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, στον ΟΗΕ και σε διεθνείς ανθρωπιστικές ΜΚΟ στην περιοχή.

15:54 ΟΗΕ: Ισραηλινοί έποικοι εκτοπίζουν Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι ισραηλινοί έποικοι πραγματοποιούν εκτοπίσεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 98 νοικοκυριά με 828 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 313 παιδιών, σε 15 κοινότητες κτηνοτρόφων στη Δυτική Όχθη έχουν εκτοπιστεί εν μέσω της βίας των εποίκων ή των αυξημένων περιορισμών μετακίνησης από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το OCHA.

Ταυτόχρονα, η ισραηλινή βία των εποίκων έχει αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά, σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εν μέσω της βίας των εποίκων από το 2022, ανέφερε ο οργανισμός.

15:47 Αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις συνδράμουν παράλληλα με τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

«Παράλληλα με την επέκταση των χερσαίων δραστηριοτήτων, διεξάγεται μια κοινή πολυκλαδική προσπάθεια με αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις για την ανατροπή των απειλών στο έδαφος και το χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς» αναφέρουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

«Κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, ναυτικά σκάφη και πυροβολικό των IDF βοηθούν τις χερσαίες δυνάμεις κατευθύνοντας και διεξάγοντας ταυτόχρονες αεροπορικές επιδρομές ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Επιπλέον, τα κοινά πλήγματα των IDF πραγματοποιούνται με βάση τις πληροφορίες που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο και μεταφέρονται αμέσως στις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις» προσθέτουν.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των χτυπημάτων επλήγησαν δεκάδες τρομοκρατικοί στόχοι της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων παρατηρητηρίων, ομάδων αντιαρματικών πυραύλων και θέσεων εκτόξευσης, ναυτικών σκαφών και στρατιωτικών θέσεων. Επιπλέον, σκοτώθηκαν τρομοκράτες, εμποδίστηκαν διεισδύσεις στο Ισραήλ και αναχαιτίστηκαν τρομοκρατικές δραστηριότητες» καταλήγουν.

15:43 Σκληρές εικόνες από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας

15:34  «Η κτηνωδία και ο σαδισμός έχουν ξεπεράσει κάθε όριο» λέει η Χαμάς

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Χαμάς μετά τον δεύτερο βομβαρδισμό, σε λιγότερο από 24 ώρες, του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια από το Ισραήλ.

«Η ισραηλινή κατοχή διέπραξε για άλλη μια φορά σήμερα μια τραγική σφαγή στη συνοικία Φαλούτζα, σηματοδοτώντας το δεύτερο συνεχόμενο έγκλημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια σε λιγότερο από 24 ώρες. Αυτά τα θλιβερά γεγονότα αποτελούν μέρος μιας σειράς σφαγών στη Λωρίδα της Γάζας που θα ρίχνουν για πάντα μια σκοτεινή σκιά στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας και της διεθνούς κοινότητας, η οποία δυστυχώς σιωπά.

»Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς τα αραβικά και μουσουλμανικά έθνη, καθώς και προς τα ευσυνείδητα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, να αναλάβουν τις πολιτικές και ηθικές τους ευθύνες για να τερματίσουν τις καταδικαστέες ενέργειες αυτής της αυταρχικής και παράνομης οντότητας. Η κτηνωδία και ο σαδισμός έχουν ξεπεράσει κάθε πιθανό όριο, απαιτώντας άμεση δράση» αναφέρει η ανακοίνωση.

15:26 Φωτογραφίες μετά τον δεύτερο βομβαρδισμό της Τζαμπάλια

15:12 Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου για τον πόλεμο

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε για τον πόλεμο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όπως λέει, περιβάλλεται από έναν δεξιό συνασπισμό «για να αποστρέψει τα μάτια του κόσμου από την ενοχή του», αναφερόμενος στα διάφορα νομικά προβλήματα του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Χανίγια λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε τέλμα με τη Γάζα και ότι οι όμηροί του υπόκεινται στους ίδιους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με τους Παλαιστίνιους, «οι τελευταίοι από τους οποίους ήταν στη σφαγή της Τζαμπάλια» είπε.

Ο Χανίγια απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν «αυτή τη φασιστική κυβέρνηση και να σταματήσουν να εμποδίζουν τις διεθνείς προσπάθειες» για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

«Επιλέγετε τη λάθος πλευρά της ιστορίας» τόνισε. «Η περιοχή δεν θα είναι ασφαλής ή σταθερή όσο ο λαός μας δεν αποκτά την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την επιστροφή του», είπε ακόμη.

14:56 Τέσσερα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν στην Μπέιτ Χανούν, αναφέρει η Χαμάς

14:45 Ο χρόνος που απομένει για να μην «ξεφύγει από τον έλεγχο» ο πόλεμος είναι λίγος, λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

«Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας» για να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας και να μην επεκταθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Ο Νατζίμπ Μικάτι προσπαθεί να κρατήσει τον Λίβανο μακριά από τη σύγκρουση, καθώς οι μαχητές της Χεζμπολάχ μάχονται καθημερινά με τα ισραηλινά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.

Καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Λίβανο.

«Μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες είναι απαραίτητη, όπου μπορούν να υπάρξουν ενεργές διεθνείς συνομιλίες για να εξασφαλιστούν ανταλλαγές κρατουμένων και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με τους όρους για την περιφερειακή ειρήνη», δήλωσε.

14:33 Οι Αμερικανοί πολίτες της Γάζας δεν έχουν φύγει προς την Αίγυπτο λόγω «απαιτήσεων» της Χαμάς

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη Γάζα λόγω «μιας σειράς απαιτήσεων» της Χαμάς.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατέθεσε στη Γερουσία την Τρίτη ότι περίπου 400 Αμερικανοί πολίτες ζουν στη Γάζα, με τα μέλη των οικογενειών τους να ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους σε περίπου 1.000.

14:26 Το Ιράν προειδοποιεί για «σκληρές συνέπειες» αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian απηύθυνε άλλη μια προειδοποίηση κατά του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν πλήξει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στη Μέση Ανατολή ως απάντηση σε επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο.

«Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχιστούν οι ραγδαίες επιθέσεις των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι σκληρές», δήλωσε ο ιρανός υπουργός από την Τουρκία.

Το Ιράν λέει ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο φονικό χτύπημα στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

14:17 Ο ΠΟΥ επαινεί την Αίγυπτο για την παροχή ιατρικής βοήθειας στο πέρασμα της Ράφα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαίνεσε την Αίγυπτο για την αποδοχή ενός αριθμού τραυματιών από τη Γάζα για περίθαλψη και ανέφερε ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας της και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει στο έργο της.

«Η προσοχή δεν πρέπει να αποσπαστεί από τις πολύ μεγαλύτερες ανάγκες χιλιάδων ασθενών στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά εύθραυστοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Χρειαζόμαστε άμεση επιτάχυνση της ροής της ιατρικής βοήθειας που επιτρέπεται στη Γάζα. Τα νοσοκομεία πρέπει να προστατεύονται από τους βομβαρδισμούς και τη στρατιωτική χρήση», πρόσθεσε.

14:03 «Έχουμε κουραστεί να ζητάμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει»

Πριν από λίγη ώρα ο διευθυντής του νοσοκομείου al-Shifa έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία:

  • Έχουν απομείνει μόνο λίγες ώρες μέχρι να σταματήσει η γεννήτρια ενέργειας.
  • Υπάρχουν 42 πρόωρα μωρά που εξαρτώνται από μηχανήματα οξυγόνου για να επιβιώσουν. Εάν οι γεννήτριες ξεμείνουν από καύσιμα, οι συσκευές οξυγόνου θα πάψουν να λειτουργούν.
  • Πενήντα επτά μηχανήματα νεφρικής αιμοκάθαρσης θα σταματήσουν, καθώς και μηχανήματα παραγωγής οξυγόνου.
  • Έχουμε κουραστεί να καλούμε τον κόσμο για βοήθεια.
  • Καλούμε τους κατοίκους της Γάζας. Όποιος έχει ένα λίτρο καύσιμα παρακαλείται να το φέρει εδώ στο νοσοκομείο.
  • Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και τα μηχανήματα θα μπορούσαν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή, σκοτώνοντας όλους τους ασθενείς.

13:51 «Συγκλονισμένος» δηλώνει ο Μπορέλ από τον αριθμό των θυμάτων στη Τζαμπάλια

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «συγκλονισμένος» από τον υψηλό αριθμό θυμάτων μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια και κάλεσε τα μέρη που μάχονται να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες του πολέμου.

«Βασιζόμενος στη σαφή θέση του Συμβουλίου της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των αμάχων, είμαι συγκλονισμένος από τον υψηλό αριθμό θυμάτων μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια», δήλωσε ο Μπορέλ σε δήλωσή του στο X.

13:33 «Εντελώς εκτός λειτουργίας» νοσοκομείο για καρκινοπαθείς στη Λωρίδα της Γάζας

Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας (TIKA) ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση ξέμεινε από καύσιμα, με αποτέλεσμα να «τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας».

«Μην αφήνετε τους καρκινοπαθείς σε βέβαιο θάνατο εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του νοσοκομείου», δήλωσε ο Sobhi Skeik.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε επίσης ότι το νοσοκομείο TIKA κοντά στο Nitzarim στη Γάζα σταμάτησε να λειτουργεί λόγω εξάντλησης των καυσίμων και αφού βομβαρδίστηκε δύο φορές.

Προειδοποίησε επίσης ότι το Al-Shifa, το κύριο νοσοκομείο στη Γάζα, έχει καύσιμα για λιγότερες από 24 ώρες.

13:27 Στις 8.796 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αύξησε τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα σε 8.796, εκ των οποίων 3.648 παιδιά

Τα στοιχεία από το υπουργείο που διοικείται από τη Χαμάς δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Πιστεύεται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν πλέον εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

13:12 Λίγα λόγια για τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

Η Τζαμπάλια είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Καλύπτει έκταση μόλις 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν περίπου 116. 000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα επιτεθεί στον καταυλισμό από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ άλλων στις 9, 12, 19 και 22 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Στεγάζει τρία σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, τα οποία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο καταυλισμός πάσχει από υπερπληθυσμό και έλλειψη χώρου διαβίωσης.

«Τα καταφύγια είναι χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο και υπάρχει γενική έλλειψη χώρων αναψυχής και κοινωνικών χώρων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοικοι χρειάστηκε να προσθέσουν επιπλέον ορόφους στα καταφύγιά τους για να φιλοξενήσουν τις οικογένειές τους. Συχνά, αυτά στερούνται σωστού σχεδιασμού. Πολλοί ζουν σε υποβαθμισμένες συνθήκες», αναφέρει.

13:05 ΥΠΕΞ Τουρκίας – Ιράν: Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συνέχιση της τραγωδίας στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdullahian ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συνέχιση της τραγωδίας στη Γάζα ή την επέκταση του πολέμου σε γειτονικές χώρες».

Σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, «εδώ και 26 ημέρες το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου, κλείνοντας τα περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας και εμποδίζοντας τη βοήθεια. Αν ο πόλεμος στη Γάζα δεν σταματήσει, η σύγκρουση θα επεκταθεί και αυτό θα έχει άσχημες συνέπειες για όλους».

12:54 Δεύτερο χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια [Βίντεο]

Ακόμη μία επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια σημειώθηκε, σε λιγότερο από 24 ώρες, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμα 300, από τον πρώτο βομβαρδισμό.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν πίσω από το χτύπημα, λέγοντας ότι στόχευε έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς, η παρουσία του οποίου διαψεύσθηκε από τη Χαμάς.

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε οργή σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και καταδικάστηκε από ανθρωπιστικές οργανώσεις και χώρες.

12:32 Γενική απεργία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Γενική απεργία πραγματοποιείται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ 128 Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Η απεργία έχει παραλύσει όλες τις πτυχές της ζωής, οδηγώντας στο κλείσιμο των πανεπιστημίων, των τραπεζών και των εμπορικών καταστημάτων.

Επιπλέον, η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων δήλωσε στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

12:25 Η υπόθεση δολοφονίας 9 δημοσιογράφων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης να διερευνήσει τη δολοφονία εννέα δημοσιογράφων – οκτώ Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού – από την έναρξη του πολέμου.

«Η κλίμακα, η σοβαρότητα και ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας των διεθνών εγκλημάτων που στοχεύουν δημοσιογράφους, ιδίως στη Γάζα, απαιτούν έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ», δήλωσε ο Christophe Deloire, γενικός γραμματέας της RSF.

«Το ζητάμε αυτό από το 2018. Τα τρέχοντα τραγικά γεγονότα καταδεικνύουν τον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης για δράση του ΔΠΔ».

Σύμφωνα με τον απολογισμό της RSF, τουλάχιστον 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

12:14 «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των ομήρων» λέει η Χαμάς

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ λέει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται «για την ασφάλεια των κρατουμένων στη Γάζα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους» κατά τη διάρκεια των «αδιάκριτων βομβαρδισμών» του.

Και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητά μας να απελευθερώσουμε ξένους κρατούμενους, αλλά το Ισραήλ το εμποδίζει».

Η Χαμάς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 50 αιχμάλωτοι είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα.

«Προτεραιότητά μας τώρα είναι να σταματήσουμε την ισραηλινή επίθεση, τις μαζικές δολοφονίες», δήλωσε ο Χαμάντ σε δήλωσή του στο Al Jazeera.

12:10 Αποκαθίσταται σταδιακά η σύνδεση στο διαδίκτυο και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Λωρίδα της Γάζας

12:03 Ιατρική βοήθεια από την Αίγυπτο στο πέρασμα της Ράφα για Παλαιστίνιους τραυματίες

11:48 Ποιοι βρίσκονται στη λίστα των ατόμων που καλούνται να αποχωρήσουν από το πέρασμα της Ράφα;

Περίπου 500 άτομα έχουν κληθεί από τις Αρχές της Γάζας για να αποχωρήσουν από το πέρασμα της Ράφα και να εισέλθουν στην Αίγυπτο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης Παλαιστίνιους με ιαπωνική, αυστριακή, βουλγαρική, ινδονησιακή, ιορδανική, ιταλική, ελληνική, αυστραλιανή και τσεχική υπηκοότητα.

Υπάρχει επίσης ένας κατάλογος ατόμων που εργάζονται για διάφορες ΜΚΟ με διαβατήρια από την Ισπανία, την Ιταλία, τις Φιλιππίνες, την Αϊτή, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Αυστρία, το Μεξικό, τη Γαλλία, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, την Αρμενία, την Ουγκάντα, τη Γκάνα, την Ιορδανία, τη Σιέρα Λεόνε, την Ουκρανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

11:30 Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ.

11:23 Χαμάς: Επτά όμηροι νεκροί στη Τζαμπάλια

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια την Τρίτη σκότωσαν επτά αμάχους ομήρους, μεταξύ των οποίων τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

Η Χαμάς έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής τέσσερις πολίτες από τους 239 που πιστεύεται ότι κρατούνται, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

11:13 Αυτή είναι η λίστα των πολιτών με ξένο διαβατήριο που έχουν άδεια να περάσουν από το πέρασμα στη Ράφα

Η Γενική Αρχή Διαβάσεων και Συνόρων στη Γάζα, ενεργώντας για λογαριασμό της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε όσους έχουν ξένη υπηκοότητα και βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας να φύγουν από το πέρασμα της Ράφα.

Η λίστα έχει δημοσιευτεί και στα social media.

11:04 Ο Πντάγια Μαρκ, ένας από τους στρατιώτες του Ισραήλ που σκοτώθηκε – Ο 12ος

Οι IDF συνεχίζουν να δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Ένας από αυτούς ήταν ο Πντάγια Μαρκ, 22 ετών, από τον οικισμό Οτνιέλ της Δυτικής Όχθης.

Έτσι πλέον οι νεκροί στρατιώτες στη Γάζα είναι 12.

10:55 Νετανιάχου προς τις οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν: «Όλο το έθνος θα σας αγκαλιάσει»

Με τους αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού να ανακοινώνουν ότι 11 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες τους.

«Βρισκόμαστε σε έναν δύσκολο πόλεμο. Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος. Έχουμε σημαντικά επιτεύγματα σε αυτόν, αλλά και οδυνηρές απώλειες», αναφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του.

«Γνωρίζουμε ότι κάθε ένας από τους στρατιώτες μας είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Όλο το έθνος του Ισραήλ σας αγκαλιάζει, τις οικογένειες, από τα βάθη της καρδιάς μας. Είμαστε όλοι μαζί σας την ώρα της μεγάλης σας θλίψης», αναφέρει ο Νετανιάχου.

«Οι στρατιώτες μας έπεσαν σε έναν άδικο πόλεμο, τον πόλεμο για την πατρίδα μας», λέει ο Νετανιάχου. «Σας υπόσχομαι, πολίτες του Ισραήλ: θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη».

10:46 Η απάνθρωπη δήλωση Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή για τους θανάτους αμάχων

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα όριο» στον αριθμό των θανάτων αμάχων που θα τον έκανε να πει στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

10:41 Reuters: Έως και 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα περάσουν από το πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο την Τετάρτη

Μέχρι και 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα περάσουν από το πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο την Τετάρτη, λέει αιγυπτιακή πηγή στο Reuters.

10:30 Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες από το πέρασμα στη Ράφα, με πολίτες να φεύγουν από τη Γάζα

Διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να μεταδίδουν εικόνες από το πέρασμα στη Ράφα, με πολίτες που διαθέτουν ξένο διαβατήριο να φεύγουν από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

10:20 Η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε Γενική Απεργία στη Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ

Γενική απεργία κηρύσσεται σήμερα σε όλη τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ για να καταγγελθεί η ισραηλινή επίθεση τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η απεργία, στην οποία κάλεσε το κόμμα Φατάχ, το οποίο ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, επηρεάζει επιχειρήσεις, τράπεζες και πανεπιστήμια και συνοδεύεται από εκκλήσεις για «κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κατοχή».

Πάνω από 120 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι είτε από πυρά των IDF ή οπλισμένων Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, ενώ οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 1.000.

Σήμερα συνελήφθη ο γενικός γραμματέας της Φατάχ στη Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα, όπως και ο γιος του.

10:15 Αυτοί είναι οι πρώτοι πολίτες που πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Πολίτες που διαθέτουν ξένο διαβατήριο περνούν από τη Γάζα προς την Αίγυπτο από το πέρασμα στη Ράφα.

Δείτε βίντεο:

10:12 Δείτε live εικόνα από το πέρασμα της Ράφα

Το Al Jazeera μεταδίδει live εικόνα από το πέρασμα της Ράφα.

10:05 Πέρασαν οι πρώτοι πολίτες από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, κάτοχοι ξένων διαβατηρίων πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο από το πέρασμα στη Ράφα.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς.

Σύμφωνα με το Geopolitics live, η Χαμάς έχει δώσει μία λίστα με τους ανθρώπους που μπορούν να αποχωρήσουν από τη Γάζα, ενώ ανάμεσά τους είναι εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό και κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

Εν τω μεταξύ, το αιγυπτιακό κανάλι Al-Kahra Al-Ahbariya μετέδωσε ότι 40 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ξεφόρτωναν στην παλαιστινιακή πλευρά της Ράφα.

10:00 Ισραήλ κατά Βολιβίας μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από τη Λα Πας

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα «παράδοση στην τρομοκρατία» την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βολιβίας πως προχωρά στη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

«Η απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ είναι παράδοση στην τρομοκρατία και στο καθεστώς των αγιατολάδων του Ιράν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας πως η Λα Πας «ευθυγραμμίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ «σε ένδειξη απόρριψης και καταδίκης της (…) δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης» στη Λωρίδα της Γάζας.

09:52 Άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα από τη μεριά της Γάζας – Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

Σύμφωνα με αναφορές πολλών διεθνών ΜΜΕ, άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα από τη μεριά της Γάζας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς.

Νωρίτερα, ασθενοφόρα από την Αίγυπτο είχαν περάσει στη Γάζα για να παραλάβουν σοβαρά τραυματίες Παλαιστίνιους.

09:45 IDF: Έντεκα οι νεκροί στρατιώτες στη Γάζα – Γκαντζ: Το τίμημα του πολέμου είναι οδυνηρό, έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, έντεκα είναι οι νεκροί στρατιώτες στη Γάζα. Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τα στοιχεία των νεκρών στρατιωτών.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ έγραψε στο Twitter ότι: «Το τίμημα του πολέμου είναι οδυνηρό, έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας» και πρόσθεσε: «Ακόμα και τώρα, οι μαχητές των IDF συνεχίζουν να πολεμούν στα βάθη του εδάφους ενάντια στους εχθρούς μας. Έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας, αλλά είμαστε όλοι ενωμένοι γύρω από τον στόχο και θα νικήσουμε».

09:38 CNN: Πώς κινούνται τα ισραηλινά στρατεύματα μέσα στη Γάζα

Το CNN παρουσιάζει σε γράφημα πώς κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα ισραηλινά στρατεύματα μέσα στη Γάζα.

09:32 Η Χαμάς επικροτεί την απόφαση της Βολιβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

Η Χαμάς «εκτιμά ιδιαίτερα την απόφαση της Βολιβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την ισραηλινή κατοχική δύναμη», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση κάνει λόγο για θαρραλέα στάση από τη μεριά της βολιβιανής κυβέρνησης.

Στην ίδια ανακοίνωση η Χαμάς ζητά από τις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βολιβίας και να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

09:26 Αναβλήθηκε για αύριο η συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας του Ισραήλ

Σύμφωνα με το ynet, για αύριο Πέμπτη στις 18:00 το απόγευμα αναβλήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας του Ισραήλ.

09:15 Δείτε live εικόνα από πέρασμα στη Ράφα

Το Reuters μεταδίδει live εικόνα από το πέρασμα στη Ράφα ανάμεσα σε Γάζα και Αίγυπτο μετά τη συμφωνία με ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Χαμάς, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

09:10 Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό έστειλε πυραυλάκατους στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι από χθες πυραυλάκατοι του ισραηλινού ναυτικού έφτασαν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Δείτε βίντεο:

09:03 Ασθενοφόρα μπήκαν στη Γάζα για να παραλάβουν τους βαριά τραυματίες Παλαιστίνιους

Το αιγυπτιακό κανάλι Al-Qahara Al-Ahbariya μεταδίδει ότι ασθενοφόρα μπήκαν στη Γάζα για να παραλάβουν τους βαριά τραυματίες Παλαιστίνιους, μετά τη συμφωνία για το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα.

08:54 Reuters: Με τη μεσολάβηση του Κατάρ ανοίγει το πέρασμα στη Ράφα για σοβαρά τραυματίες και ξένους υπηκόους

Όσο περνά η ώρα, περισσότερες πληροφορίες γίνονται γνωστές σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα.

Το Reuters μεταδίδει ότι το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Χαμάς και του Ισραήλ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ώστε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα την Τετάρτη και να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων και σε ορισμένους σοβαρά τραυματισμένους πολίτες να βγουν από τη Γάζα.

Το Reuters επικαλείται ανώνυμη πηγή που έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία.

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του Κατάρ δεν συνδέεται με άλλα θέματα υπό διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένων των απελευθερώσεων ομήρων ή των ανθρωπιστικών παύσεων, αναφέρει το Reuters.

08:44 Να πάνε στο πέρασμα της Ράφα συνιστάται στους Αυστραλούς που βρίσκονται στη Γάζα

Το αυστραλιανό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC αναφέρει ότι Αυστραλοί προξενικοί υπάλληλοι έστειλαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολίτες στη Γάζα, συμβουλεύοντάς τους να ταξιδέψουν στη Ράφα, εν μέσω αναφορών ότι το πέρασμα μπορεί σύντομα να ανοίξει και να επιτρέψει σε ξένους υπηκόους να εισέλθουν στην Αίγυπτο.

Το ABC σημειώνει ότι έχει δει σχετικό e-mail.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πέρασμα της Ράφα αναμένεται να ανοίξει και για περιορισμένο αριθμό σοβαρά τραυματισμένων Παλαιστίνιων που θα φιλοξενηθούν σε νοσοκομεία στην Αίγυπτο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Χαμάς θα επιτρέψει στους πολίτες με ξένες υπηκοότητες να αποχωρήσουν από τη Γάζα.

08:38 Αυτός είναι ο γενικός γραμματέας της Φατάχ στη Τζενίν που συνελήφθη από το Ισραήλ

Τα παλαιστινιακά Μέσα και λογαριασμοί στα social media αναφέρονται από το πρωί στην είδηση της σύλληψης του γενικού γραμματέα της Φατάχ στην Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα.

08:30 Η Σέλτικ απέκλεισε τα μέλη της Green Brigade μετά από τη στήριξη στην Παλαιστίνη

Η σκωτσέζικη ομάδα Σέλτικ απέκλεισε τα μέλη του συνδέσμου Green Brigade από το γήπεδο μετά από τη στήριξη στην Παλαιστίνη στο ματς του Champions League με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

08:22 Κατεστραμμένος δρόμος στην Τζενίν μετά από τη νυχτερινή ισραηλινή επιδρομή

Η εικόνα από την Τζενίν μετά τη νυχτερινή ισραηλινή επιδρομή έχει αποτυπωθεί σε βίντεο.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη μυρίζει μπαρούτι αφού μετά τις επιχειρήσεις των IDF υπάρχουν τρεις νεκροί.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

08:14 Χαμάς: Θα επιτρέψουμε σε όσους έχουν ξένη υπηκοότητα να φύγουν από τη Γάζα

Η Γενική Αρχή Διαβάσεων και Συνόρων στη Γάζα, ενεργώντας για λογαριασμό της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε όσους έχουν ξένη υπηκοότητα και βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας να φύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας από το πέρασμα της Ράφα.

08:10 Σφοδρές μάχες στη γειτονιά Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας

Παλαιστίνιοι μαχητές και ισραηλινές δυνάμεις εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες νότια της συνοικίας Ζεϊτούν, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας.

Ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ενώ οι ισραηλινές εισβολές γίνονται στα βόρεια και βορειοδυτικά της Λωρίδας και στα νότια και νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας.

Στο ίδιο ρεπορτάζ ότι μια ισραηλινή εισβολή επιχειρήθηκε επίσης στην περιοχή Αμπασάν, ανατολικά της Καν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

08:01 Κερδίζει πόντους η διάνοιξη θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα

Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

07:58 Το Πακιστάν καταδικάζει το πολύνεκρο χτύπημα του Ισραήλ στη Τζαμπάλια

Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ κατήγγειλε την Τετάρτη τις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια κοντά στην πόλη της Γάζας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να διαδραματίσει τον ρόλο της για τον τερματισμό τέτοιων επιδρομών.

«Η χθεσινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου χάθηκαν εκατοντάδες ζωές, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ήταν μια έντονη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων ισραηλινών βιαιοτήτων και εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα», ανέφερε ο Κακάρ σε δήλωσή του.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «τέτοιες καταδικαστέες πράξεις δεν μπορούν ποτέ να συγχωρεθούν ή να ξεχαστούν. Ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για να τερματιστεί αυτή η σφαγή».

07:50 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Τρεις οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τρεις είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη στην Τζενίν και την Τουλκαρέμ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο νεκρός στην Τουλκαρέμ ήταν ο 65χρονος Μαγκντί Ζακάρια Γιουσέφ Αουάντ, ο οποίος ήταν ανάπηρος.

Ο 65χρονος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στον προσφυγικό καταυλισμό, μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό νοσοκομείο Thabet όπου στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Τουλκαρέμ για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πολιορκημένους στη Γάζα.

07:40 IDF: «Εξουδετερώθηκαν τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί κοντά σε σχολείο» – Χτύπησαν σε 11.000 στόχους

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων, «εξουδετερώθηκαν τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί κοντά σε σχολείο», ενώ από την αρχή του πολέμου έχουν χτυπηθεί 11.000 στόχοι.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:32 Στους 12 ανήλθαν οι νεκροί στην Καν Γιουνίς μετά το ισραηλινό χτύπημα

Σύμφωνα με αναφορές αραβικών ΜΜΕ, όπως του Middle East Eye, στους 12 ανήλθαν οι νεκροί στην Καν Γιουνίς στη Γάζα μετά το ισραηλινό χτύπημα.

07:25 Αμερικανοί κομάντος στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς

Το Πεντάγωνο λέει, όπως μεταδίδουν οι New Tork Times, ότι Αμερικανοί κομάντος βρίσκονται στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο αριθμός των κομάντος δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο αξιωματούχοι που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο αμερικάνικο Μέσο κάνουν λόγο για δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Την είδηση αναμεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ και λογαριασμοί στα social media.

07:17 «Με τον πλέον σθεναρό τρόπο» καταδικάζει η Σαουδική Αραβία το χτύπημα στη Τζαμπάλια

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τον βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας στον οποίο προχώρησε ο ισραηλινός στρατός χθες Τρίτη, βάζοντας στο στόχαστρο όπως ανέφερε στέλεχος της Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την απάνθρωπη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής του καταυλισμού προσφύγων στη Τζαμπάλια της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολυάριθμοι άμαχοι», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).

07:11 Ωμή παραδοχή από το Ισραήλ – Γνωρίζαμε πως θα σκοτώσουμε αμάχους στη Τζαμπάλια

Σε ωμή παραδοχή ότι γνώριζαν πως θα βομβάρδιζαν αμάχους προχώρησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή κατά της Τζαμπάλια, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 300.

Πτώματα αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

07:05 Αποκομμένη ξανά από τον κόσμο η Γάζα, κόπηκαν και πάλι οι τηλεπικοινωνίες

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν ξανά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε «πλήρως» η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, στον οποίο έχει επιβάλει πολιορκία ο ισραηλινός στρατός από την 9η Οκτωβρίου.

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:00

07:00 Βίντεο από τις επιδρομές των IDF στη Δυτική Όχθη

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Haaretz, Τζακ Χούρι μεταδίδει βίντεο από τις επιδρομές των IDF στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στη Τζενίν.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ynet, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον ηγέτη της Φατάχ στην πόλη, Άτα Αμπού Ραμίλα, ενώ εισέβαλαν στο σπίτι του κρατούμενου, Ζακαρία Ζαμπέιντι.

Την είδηση για τη σύλληψη μετέδωσε και το Al Jazeera Arabic.

06:51 Η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, Χιλή και Κολομβία ανακαλούν τους πρεσβευτές τους

Η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τις επιθέσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η Βολιβία, όπου κυβερνά ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, που ανήκει στην αριστερά, έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Χιλή και Κολομβία ανακοίνωσαν παράλληλα πως ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίστοιχα για «τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και για «τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ.

06:45 Δύο νεκροί στη Τζενίν μετά τις ισραηλινές επιδρομές

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους Υγείας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Τζενίν και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού.

06:39 Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

Οι IDF, στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter, συνεχίζουν να δίνουν φωτογραφίες από τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

06:33 IDF: Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στη Γάζα

Με ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν για τον θάνατο εννέα Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε πότε, πώς, ούτε πού ακριβώς, ωστόσο λέει πως διευρύνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των μαχών της τελευταίας ημέρας τραυματίστηκαν σοβαρά δύο μαχητές του 77ου τάγματος, ένας μαχητής του τάγματος Sabar και ένας μαχητής του τάγματος Rotem.

Οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σημειώνει ο ισραηλινός στρατός.

Την είδηση μεταδίδουν και ισραηλινά ΜΜΕ.

06:27 Παλαιστινιακά ΜΜΕ: Οι IDF περικυκλώνουν το σπίτι του αρχηγού της Φατάχ στη Τζενίν

Όπως μεταδίδουν παλαιστινιακά ΜΜΕ, αλλά και ο Τζακ Χούρι από τη Haaretz ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν το σπίτι του αρχηγού της Φατάχ στη Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα.

Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι άλλου ηγετικού μέλους της Φατάχ του Τζαμάαλ Χαουίλ.

Το Ισραήλ συνέχισε και τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τις επιδρομές σε πολλά σημεία στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τον Χούρι, υπήρχαν ανταλλαγές πυρών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στη Τζενίν.

06:20 Καμία ένδειξη για αποκλιμάκωση, 26η ημέρα ολέθρου

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα