Περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, αύξηση των χρηματοδοτήσεων και επιβράβευση των μετόχων, αποτελούν το τρίπτυχο της στρατηγικής της Eurobank για αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου της.

Τούτου επεσήμανε μιλώντας σε αναλυτές ο CEO του ομίλου Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων εννεαμήνου 2023 της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να διανεμηθεί το 25% – 30% των κερδών του 2023, υπό τη μορφή μερίσματος.

Eurobank: Στα 916 εκατ. τα καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο του 2023

Κατά τα άλλα, ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο αναμένεται να αποφανθούν επί της συμφωνίας για αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα από το 29% σήμερα, στο 55%, στο β’ τρίμηνο του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του αμέσως επόμενου τριμήνου.

Στη συνέχεια άμεσα θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, δημόσια προσφορά για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της τράπεζας.

Η ενοποίηση των μεγεθών της στα αποτελέσματα της Eurobank από την ερχόμενη χρήση, θα δώσει κατά τον κ. Καραβία ώθηση στην κερδοφορία του ομίλου.

Όπως είπε, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αναμένει προ φόρων κέρδη της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται οι σχεδιασμοί για προσφορά υπηρεσιών wealth management σε αγορές στις οποίες δεν έχει σήμερα παρουσία ο όμιλος.

Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το υπό διαμόρφωση πλάνο, τόνισε ότι η επέκταση αφορά σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε σχέση με την ποιότητα του ενεργητικού της Eurobank, επεσήμανε πως με βάση το αναθεωρημένο στόχο ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα διαμορφωθεί στο 4,5% στο τέλος του 2023, για να υποχωρήσει κάτω από τη ζώνη του 4% το 2024.

Αυτό θα καταστεί εφικτό, όπως είπε, και μέσω της πώλησης ενός μεσαίου μεγέθους χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων.

Ως προς τους στόχους για την κεφαλαιακή επάρκεια, η διοίκηση της Eurobank υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι ο ενδιάμεσος στόχος MREL για την 1/1/2024 έχει ήδη επιτευχθεί.

Σε αυτό το αποτέλεσμα οδήγησαν η ενίσχυση της κερδοφορίας και οι εκδόσεις ομολογιακών τίτλων που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία έως και το 2026 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, στο πλαίσιο αυτής της υποχρέωσης, πρέπει να αυξηθεί στο 27%.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2024 θα πραγματοποιηθούν νέες εκδόσεις ομολόγων της κατηγορίας Tier II, με το σχεδιασμό της τράπεζας να μην προβλέπει έκδοση AT1 τίτλων.

Σε σχέση με την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων, ο αναθεωρημένος στόχος της Eurobank την τοποθετεί στο 17% στο σύνολο της εφετινής χρήσης έναντι 15% στην πρόβλεψη του περασμένου Ιουλίου.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα πιάσουν ταβάνι στο τελευταίο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.

Το εισόδημα αυτό θα περιοριστεί από τις πολιτικές αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου μείωσης των επιτοκίων που έχει ενεργοποιήσει η Eurobank.

Όπως, αναφέρθηκε, λαμβάνοντας υπόψιν αυτήν τη στρατηγική, μία μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης θα έχει μικρή αρνητική επίδραση, της τάξης του 5%, στο επιτοκιακό εισόδημα του ομίλου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία η πιστωτική επέκταση θα επιταχυνθεί το 2024, μετά τη μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων εφέτος, 1 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ αρχικής εκτίμησης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος τα σχετικά μεγέθη επηρεάστηκαν αρνητικά από τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων, καθώς την ίδια στιγμή οι εκταμιεύσεις κινούνται εντός στόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις