Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας αποφάσισαν οι Διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, ΑΔΜΗΕ και Terna.

Σχετική συνάντηση για το μεγάλο project με αρχικό εκτιμώμενο κόστος άνω των 600 εκατ. ευρώ, πραγματοποίηθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνο Μανουσάκη με την διευθύνουσα σύμβουλο του Διαχειριστή της Ιταλίας Terna κυρία Giuseppina Di Foggia.

Τα επτά καλώδια που μεγαλώνουν… την Ελλάδα στη Ν.Α. Ευρώπη

Γκάζι από ΑΔΜΗΕ και Terna

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, επιδίωξαν να βρουν τα στάδια εκείνα της ωρίμανσης του έργου, που θα διασυνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο, τα οποία θα μπορούσαν να επιταχυνθούν και να επισπευσθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες αλλά και αυτές της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Ήδη η Terna, έχει σε δημόσια διαβούλευση το έργο, ενώ και ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του προχωρά στην επιτάχυνση της προετοιμασίας του project.

Οι δύο CEO επισήμαναν την ανάγκη να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα δύο συστήματα ηλεκτροδότησης Ελλάδας – Ιταλίας συνδέονται από το 2002 με υποβρύχιο καλώδιο άνω των 300 χλμ από το Οτράντο (ΚΥΤ Γαλατίνα) μέχρι τον Αετό (ΚΥΤ Άραχθος). Η μεταφορική ικανότητα του είναι στα 500 MW.

Η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση ισχύος 1.000 MW σχεδιάζεται να ξεκινά από τη Θεσπρωτία και υποθαλάσσια να καταλήγει μέχρι το Μελεντούνιο και στη συνέχεια με εναάερια καλώδια να φτάσει έως τη Γαλατίνα.

Εξαγωγέας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξήγησε τη στρατηγική της χώρας για εξαγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη. Η πρόταση προς την Terna είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δύο Διαχειριστών ώστε να μεταφέρεται καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από το νότο της Ευρώπης προς τα βιομηχανικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από τις ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία.

Οι ΑΔΜΗΕ και Terna συζήτησαν επίσης πιθανές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού στην Ευρώπη σε συνέχεια των προτάσεων που τέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση Future of our Grids. Τη διοργάνωσε ο Ευρωπαίος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ENTSO–E.

 Το έργο

 Με βάση το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2024-2033 προβλέπεται η κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας (Θεσπρωτία-Melendugno–Galatina), με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW. Το έργο θεωρείται απολύτως αναγκαίο και εκτιμάται, ότι θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από τα 500 MW στα 1.500 MW.

H νέα διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος, με υπερσύγχρονη τεχνολογία μετατροπέων πηγής τάσης (Voltage Source Converters – VSC). Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής υπολογίζεται σε 220 χλμ. και σε 55 χλμ. το μήκος της όδευσης των υπογείων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία. Η διασύνδεση θα καταλήγει σε ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), που προβλέπεται να κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ στη Θεσπρωτία, το οποίο θα εξυπηρετεί επίσης τη νέα διεθνή διασύνδεση με την Αλβανία. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2031.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια