Πώς να μετρήσει κανείς την ελκυστικότητα ενός χρηματοοικονομικού κέντρου; Ζητώντας να το αξιολογήσουν οι επενδυτές; Λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρήματα των μεγαλοστελεχών των πιο επιδραστικών λόμπι; Ή επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει αυτή την περίφημη ελκυστικότητα και να ορίσει τα συστατικά της στοιχεία;

Το Ινστιτούτο Louis Bachelier (ILB) σε συνεργασία με το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης επέλεξαν την τρίτη μέθοδο προσέγγισης του ζητήματος «ελκυστικότητα κεφαλαίων και επενδύσεων», προκρίνοντας και εφαρμόζοντας την όσο το δυνατόν επιστημονικότερη μεθοδολογία.

Cyprus confidential: Ο πόλεμος ταρακούνησε το νησί των startups

«Πρόκειται για μια αξιολόγηση που έλειπε ήδη προτού συμβεί το Brexit, αλλά η έλλειψή της έγινε πιο αισθητή μετά από αυτό», σημείωσε στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο Λουί Μπουλανζέ, διευθυντής ερευνών του ILB, διευκρινίζοντας ότι «χρειάστηκαν προσπάθειες ετών για την ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου μέτρησης και ανάλυσης της ελκυστικότητας των οικονομικών hubs».

Οι ερευνητές του ILB και του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης επινόησαν ένα νέο δείκτη που βάφτισαν Ofex (Open Financial Ecosystem indeX) και ο οποίος συντίθεται στη βάση τεσσάρων οικονομικών κριτηρίων: του μεγέθους της αγοράς, του όγκου των συναλλαγών, των βασικών πρωταγωνιστών της αγοράς και του οικονομικού δυναμισμού της.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης τρία κριτήρια που αφορούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται τα οικονομικά υποκείμενα της αγοράς: την ευκολία δημιουργίας και ανάπτυξης μιας αποδοτικής δραστηριότητας, τη διαθεσιμότητα και την η ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων και τέλος το βαθμό ανάπτυξης και την ποιότητα των υποδομών του κάθε χρηματοοικονομικού κέντρου.

Δείκτης αναφοράς για τις διεθνείς αγορές

«Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε μια μονάδα αναφοράς για την χρηματοοικονομική κοινότητα, με ένα δείκτη απλό, σαφή και κυρίως με μεθοδολογική διαφάνεια», τόνισε ο Λουί Μπουλανζέ. Οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες αναφέρονται συνήθως στο Δείκτη Διεθνών Χρηματοοικονομικών Κέντρων (Global Financial Centres Index ή GFCI). Πρόκειται για ένα δείκτη η πατρότητα του οποίου ανήκει στην εδρεύουσα στο Λονδίνο δεξαμενή σκέψης Z/Yen Group και στο China Development Institute (CDI).

«Η μεθοδολογία του δείκτη GFCI είναι πολύ αδιαφανής. Κι αυτό επειδή δίνει μεγάλη έμφαση στις έρευνες γνώμης και στις αξιολογήσεις των παραγόντων της αγοράς, σε στοιχεία δηλαδή που μπορούν να αλλοιωθούν», εξήγησε ο Μπουλανζέ.

Είναι όμως τόσο μεγάλες οι διαφορές στις αξιολογήσεις των κορυφαίων χρηματοοικονομικών κέντρων του πλανήτη, ανάλογα με τους δείκτες CFCI και Ofex; Μπορεί και με τις δύο μεθοδολογίες η Νέα Υόρκη να βρίσκεται στην κορυφή των κατατάξεων και το Λονδίνο να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χρηματοοικονομικών hubs (δεύτερο στην κατάταξη με το δείκτη CFCI, τρίτο στην κατάταξη με το δείκτη Ofex). Αλλά με βάση το δείκτη Ofex το Σικάγο εκτινάσσεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, πάνω από το Λονδίνο, ενώ με βάση το δείκτη CFCI κατατάσσεται στην ένατη θέση.

Κρίσιμο το εργασιακό περιβάλλον

Τόκιο, Παρίσι και Φρανκφούρτη πλασάρονται αμέσως μετά την πρώτη τριάδα, σύμφωνα με το νέο δείκτη Ofex. Αίσθηση προκαλεί το ότι τα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ζυρίχης και της Σιγκαπούρης, που καταλαμβάνουν τις θέσεις 9 και 10 αντιστοίχως στην κατάταξη Ofex, βρίσκονται μεταξύ των πέντε κορυφαίων χρηματοοικονομικών κέντρων με βάση το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρουν στα στελέχη των μεγάλων τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Τα κινεζικά hubs της Σανγκάης και του Σέντσεν, από την πλευρά τους, πετυχαίνουν συγκριτικά υψηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά κριτήρια – υψηλότερες επιδόσεις από τη Φρανκφούρτη, το Τόκιο και το Παρίσι για παράδειγμα. Αλλά η συνολική ελκυστικότητά τους (κατά συνέπεια και η βαθμολογία που συγκεντρώνουν) πέφτει εξαιτίας του όχι τόσο ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος που προσφέρουν συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ