«Αλλαγή φρουράς» στη Βαρσοβία μετα την ορκομωσία του νέου πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και ταυτόχρονα ανατροπή στις σχέσεις της Πολωνίας με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μετα απο μια μεγάλη περίοδο διαφορών και εντάσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση, εθνικιστικών αποχρώσεων.

Ελπίδα στις Βρυξέλλες μετά τις εκλογές στην Πολωνία

Ο νέος Πολωνός πρωθυπουργός, ορκίστηκε από τον πρόεδρο της Πολωνίας σήμερα. Χθες, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο ο κεντρώος Τουσκ, ο οποίος ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2014 έως το 2019 προήδρευε των συνόδων κορυφής των ηγετών της ΕΕ, υποσχέθηκε να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ για την Πολωνία τα οποία έχουν παγώσει από την ΕΕ λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Το έργο του μπορεί να συναντήσει εμπόδια από τους δικαστές που διορίστηκαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του κόμματος PiS που ηταν στην κυβέρνηση, οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές, υπονόμευσαν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Προβλήματα πιθανόν να υπάρξουν και από το δικαίωμα άσκησης βέτο σε νόμους που έχει ο πρόεδρος Αντρέϊ Ντούντα, ο οποίος είναι σύμμαχος του PiS.

Αποκατάσταση του κράτους δικαίου

Ο Ντούντα έχει μιλήσει στο παρελθόν με ιδιαίτερα επικριτικούς όρους για τον Τουσκ, αλλά την Τετάρτη έβγαλε συμφιλιωτικό τόνο μετά την τελετή ορκωμοσίας, μεταδίδει το Reuters.

«Σας παρακαλώ να γνωρίζετε ότι είμαι ανοιχτός στη συνεργασία, δήλωσε. «Προερχόμαστε από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, αλλά έχω διαπιστώσει ότι σε σημαντικά θέματα, όπως η ασφάλεια, μπορούμε να συνεννοηθούμε».

Ο 66χρονος Τουσκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου και του σεβασμού του Συντάγματος, ενώ η κυβέρνησή του θεωρεί τον Ντούντα εν μέρει υπεύθυνο για τις μεταρρυθμίσεις που, όπως λέει, υπονόμευσαν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Η πίστη στις διατάξεις του Συντάγματος θα είναι το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησής μας, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «πιστεύει πως η επιθυμία των ψηφοφόρων να δουν το κράτος δικαίου να αποκαθίσταται, βρίσκεται πίσω από το ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν