Στον προθάλαμο των διεθνών και ευρωπαϊκών δεικτών ομολόγων βρίσκονται σήμερα οι ελληνικοί τίτλοι, αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία.
Εάν υπάρξει αναβάθμιση, στην επενδυτική βαθμίδα, τότε οι κωδικοί ISIN των ελληνικών ομολόγων θα ενταχθούν στους δείκτες FTSE World Government Bond Index (WGBI) και iBoxx του Standard & Poor’s. Επί της ουσίας δηλαδή θα φέρει και πάλι τους ελληνικούς τίτλους στις διεθνείς κατατάξεις προς επένδυση.
Ελληνική οικονομία: Fitch και έκθεση της Κομισιόν κρίνουν τα μέτρα στήριξης
Η Fitch
Επί της παρούσης, μετά την τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στις 27 Ιανουαρίου έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ελληνικής οικονομίας, η οποία πέρασε και τον σκόπελο των φυσικών καταστροφών τον Σεπτέμβριο. Η επιβεβαίωση της 9ης Ιουνίου της αξιολόγησης του οίκου όμως δεν έφερε το θετικό outlook που παραδοσιακά προμηνύει και την επερχόμενη αναβάθμιση, γι’ αυτό και για τη σημερινή αξιολόγηση υπάρχει μια θετική επιφυλακτικότητα για το αν σπάσει η παράδοση και υπάρξει εν τέλει η απονομή της επενδυτικής βαθμίδας και από τον Fitch.
Σε κάθε περίπτωση όμως, με βάση τη μεθοδολογία του οίκου, η ελληνική οικονομία έχει κάνει τα βήματα εκείνα που απαιτούνται για να βγουν τα assets από την κατηγορία των “σκουπιδιών” (junk), δηλαδή των επικίνδυνων. Άλλωστε, στο φετινό review των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης, στο οποίο και επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι 2,4% το 2023, 1,7% το 2024 και 2% το 2025.
Σε αυτό το review του Οκτωβρίου μάλιστα ο οίκος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση το 2023, με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 1,2%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών. Και όπως αναφέρει η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων διακυβέρνησης, των δεικτών ανθρώπινης ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι οποίοι είναι μεταξύ των υψηλότερων των ομολόγων της που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Τα ομόλογα
Η συβιλλική αυτή δήλωση του Οκτωβρίου όμως δεν έχει εμποδίσει τους ξένους αναλυτές να αναμένουν αναβάθμιση της Ελλάδας σήμερα, με την JP Morgan να έχει συστήσει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, λόγω της επερχόμενης αναβάθμισης. Long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έχει και η Societe Generale, ενώ ψηλά στις επενδυτικές επιλογές και της Citigroup είναι επίσης τα ελληνικά ομόλογα.
Η Commerzbank από την πλευρά της επιβεβαιώνει ότι ενδεχόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα, θα οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη iBoxx. Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης για τους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων EGB, απαιτείται αξιολόγηση IG (επενδυτικής βαθμίδας) από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε αυτούς (η Ελλάδα έχει τώρα από τον S&P).
Ποιοι είναι οι δείκτες
Ο δείκτης FTSE World Government Bond Index (WGBI) είναι ο αναγνωρισμένος κορυφαίος δείκτης αναφοράς για την παγκόσμια έκθεση σε κρατικά ομόλογα, τον οποίο ακολουθούν μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων και μεγάλοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης FTSE WGBI μετρά την απόδοση κρατικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου, σε τοπικό νόμισμα, επενδυτικής διαβάθμισης από περισσότερες από 20 χώρες, εκφρασμένων σε διάφορα νομίσματα, και διαθέτει ιστορικό άνω των 30 ετών.
Οι δείκτες iBoxx αντιπροσωπεύουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, ενώ η μέση βαθμολογία iBoxx προσδιορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών αξιολογήσεων των οίκων αξιολόγησης. Ειδικότερα, ο δείκτης IHS Markit iBoxx® EUR αντιπροσωπεύει την αγορά σταθερού εισοδήματος επενδυτικής βαθμίδας για ομόλογα σε ευρώ. Οι κανόνες του δείκτη προσφέρουν ευρεία κάλυψη του σύμπαντος των ομολόγων της Ευρωζώνης και διατηρούν ελάχιστα πρότυπα επενδυτικής βιωσιμότητας και ρευστότητας.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό