Στον προθάλαμο των διεθνών και ευρωπαϊκών δεικτών ομολόγων βρίσκονται σήμερα οι ελληνικοί τίτλοι, αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία.

Εάν υπάρξει αναβάθμιση, στην επενδυτική βαθμίδα, τότε οι κωδικοί ISIN των ελληνικών ομολόγων θα ενταχθούν στους δείκτες FTSE World Government Bond Index (WGBI) και iBoxx του Standard & Poor’s. Επί της ουσίας δηλαδή θα φέρει και πάλι τους ελληνικούς τίτλους στις διεθνείς κατατάξεις προς επένδυση.

Ελληνική οικονομία: Fitch και έκθεση της Κομισιόν κρίνουν τα μέτρα στήριξης

Η Fitch

Επί της παρούσης, μετά την τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στις 27 Ιανουαρίου έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ελληνικής οικονομίας, η οποία πέρασε και τον σκόπελο των φυσικών καταστροφών τον Σεπτέμβριο. Η επιβεβαίωση της 9ης Ιουνίου της αξιολόγησης του οίκου όμως δεν έφερε το θετικό outlook που παραδοσιακά προμηνύει και την επερχόμενη αναβάθμιση, γι’ αυτό και για τη σημερινή αξιολόγηση υπάρχει μια θετική επιφυλακτικότητα για το αν σπάσει η παράδοση και υπάρξει εν τέλει η απονομή της επενδυτικής βαθμίδας και από τον Fitch.

Σε κάθε περίπτωση όμως, με βάση τη μεθοδολογία του οίκου, η ελληνική οικονομία έχει κάνει τα βήματα εκείνα που απαιτούνται για να βγουν τα assets από την κατηγορία των “σκουπιδιών” (junk), δηλαδή των επικίνδυνων. Άλλωστε, στο φετινό review των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης, στο οποίο και επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι 2,4% το 2023, 1,7% το 2024 και 2% το 2025.

Σε αυτό το review του Οκτωβρίου μάλιστα ο οίκος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση το 2023, με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 1,2%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών. Και όπως αναφέρει η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων διακυβέρνησης, των δεικτών ανθρώπινης ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι οποίοι είναι μεταξύ των υψηλότερων των ομολόγων της που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Τα ομόλογα

Η συβιλλική αυτή δήλωση του Οκτωβρίου όμως δεν έχει εμποδίσει τους ξένους αναλυτές να αναμένουν αναβάθμιση της Ελλάδας σήμερα, με την JP Morgan να έχει συστήσει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, λόγω της επερχόμενης αναβάθμισης. Long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έχει και η Societe Generale, ενώ ψηλά στις επενδυτικές επιλογές και της Citigroup είναι επίσης τα ελληνικά ομόλογα.

Η Commerzbank από την πλευρά της επιβεβαιώνει ότι ενδεχόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα, θα οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη iBoxx. Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης για τους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων EGB, απαιτείται αξιολόγηση IG (επενδυτικής βαθμίδας) από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε αυτούς (η Ελλάδα έχει τώρα από τον S&P).

Ποιοι είναι οι δείκτες

Ο δείκτης FTSE World Government Bond Index (WGBI) είναι ο αναγνωρισμένος κορυφαίος δείκτης αναφοράς για την παγκόσμια έκθεση σε κρατικά ομόλογα, τον οποίο ακολουθούν μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων και μεγάλοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης FTSE WGBI μετρά την απόδοση κρατικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου, σε τοπικό νόμισμα, επενδυτικής διαβάθμισης από περισσότερες από 20 χώρες, εκφρασμένων σε διάφορα νομίσματα, και διαθέτει ιστορικό άνω των 30 ετών.

Οι δείκτες iBoxx αντιπροσωπεύουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, ενώ η μέση βαθμολογία iBoxx προσδιορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών αξιολογήσεων των οίκων αξιολόγησης. Ειδικότερα, ο δείκτης IHS Markit iBoxx® EUR αντιπροσωπεύει την αγορά σταθερού εισοδήματος επενδυτικής βαθμίδας για ομόλογα σε ευρώ. Οι κανόνες του δείκτη προσφέρουν ευρεία κάλυψη του σύμπαντος των ομολόγων της Ευρωζώνης και διατηρούν ελάχιστα πρότυπα επενδυτικής βιωσιμότητας και ρευστότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων