Η Apple ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις πωλήσεις των μοντέλων έξυπνων ρολογιών Series 9 και Ultra 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτήν την εβδομάδα, καθώς αντιμετωπίζει μια διαφωνία για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την τεχνολογία που επιτρέπει τη λειτουργία υπολογισμού του οξυγόνου αίματος στις συσκευές.

Η κίνηση έρχεται μετά από γνωμοδότηση τον Οκτώβριο από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC) που θα μπορούσε να απαγορεύσει στην Apple να εισάγει τα Apple Watch της αφού διαπίστωσε ότι οι συσκευές παραβιάζουν άδειες ευρεσιτεχνίας της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Masimo.

Η διαμάχη που θα μπορούσε να θέσει εκτός αγοράς τα ρολόγια της Apple

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις πωλήσεις των ρολογιών (στις ΗΠΑ) από το ηλεκτρονικό της κατάστημα από τις 21 Δεκεμβρίου και από τα φυσικά σημεία λιανικής πώλησης της Apple μετά τις 24 Δεκεμβρίου. Άλλα μοντέλα που δεν περιέχουν τον αισθητήρα οξυγόνου αίματος δεν επηρεάζονται από την συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μετοχές της Apple, μετά την ανακοίνωση, υποχώρησαν κατά 1,4%.

Η απόφαση βρίσκεται υπό εξέταση από τον πρόεδρο Μπάιντεν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά η Apple είπε ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να συμμορφωθεί σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική για τον αμερικανικό κολοσσό. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε.

Ο αντίκτυπος στην αγορά

Η Apple κατέχει περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς έξυπνων ρολογιών, σύμφωνα με την Counterpoint Research – ένα μερίδιο που τείνει να αυξηθεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο το τέταρτο τρίμηνο κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκπτώσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τόσο η Series 9 όσο και η Ultra 2 θα παραμείνουν διαθέσιμα για αγορά εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της σεζόν της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς στην Ασία.

Ο Ράιαν Ριθ, αντιπρόεδρος του τομέα παρακολούθησης κινητών συσκευών της εταιρείας ερευνών IDC, δήλωσε στο Reuters ότι οι εορταστικές πωλήσεις Apple Watch στις ΗΠΑ δεν θα υποφέρουν και ότι ο πλήρης αντίκτυπος της απόφασης, εάν ισχύσει, θα έρθει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Συνήθως μερικοί από τους πιο αργούς μήνες πωλήσεων της Apple στις ΗΠΑ.

«Η Apple έχει άφθονο απόθεμα προηγούμενων μοντέλων (των Watch 8 και SE), επομένως θα έχει διαθέσιμα προϊόντα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο Ριθ. «Η μεγαλύτερη σημασία αφορά το αν η Apple μπορεί ή όχι να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αισθητήρων οξυγόνου αίματος που είναι υπό αμφισβήτηση σε μελλοντικές συσκευές ή εάν θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ή να βρουν μια νέα λύση».

Η δικαστική διαμάχη

Η Apple θεωρεί ότι η απόφαση της ITC ήταν λανθασμένη, θα πρέπει να ανατραπεί και ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι η Masimo κατηγόρησε την Apple ότι προσέλαβε υπαλλήλους της, έκλεψε την τεχνολογία της παλμικής οξυμετρίας και την ενσωμάτωσε στο δημοφιλές Apple Watch.

Μια δίκη που εξέταζε τους ισχυρισμούς της Masimo στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια ολοκληρώθηκε με κακοδικία τον Μάιο. Η Apple μήνυσε χωριστά τη Masimo για παραβίαση αδειών ευρεσιτεχνίας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντέλαγουερ και χαρακτήρισε τις νομικές ενέργειες της Masimo ως «ελιγμό για την εκκαθάριση ενός μονοπατιού, για το δικό της ανταγωνιστικό smartwatch».

Σε όλο αυτό το σκηνικό καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει βέτο σε απόφαση της ITC από το 2013, όταν η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα ανέτρεψε την απαγόρευση εισαγωγής iPhone και iPad της Apple μετά από διαμάχη για άδειες ευρεσιτεχνίας με τη Samsung.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Φεβρουάριο επέλεξε να μην ασκήσει βέτο σε μια ξεχωριστή απαγόρευση εισαγωγής των ρολογιών της Apple βάσει καταγγελίας για παραβίαση αδειών ευρεσιτεχνίας από την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας AliveCor.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας φορητών συσκευών, οικιακών και αξεσουάρ της Apple, η οποία περιλαμβάνει το Apple Watch, τα ακουστικά AirPods και άλλα προϊόντα, απέφερε έσοδα 8,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η ίδια εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης