Την απόφασή της να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαιο-Εξαγωγων Κρατων (ΟΠΕΚ),  ανακοίνωσε σήμερα η Αγκόλα. Η απόφαση της αφρικανικής χώρας θεωρείται ότι αποτελεί πλήγμα για την ομάδα πετρελαιοπαραγωγών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να συγκεντρώσει υποστήριξη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας Ντιαμαντίνο Αζεβέντο δήλωσε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της χώρας. Η Ανγκόλα, μετα τη σημερινή απόφαση «ακολουθεί το δρόμο« άλλων κρατών – μεσαίου μεγέθους παραγωγών- όπως ο Ισημερινός και το Κατάρ που εγκατέλειψαν τον ΟΠΕΚ την τελευταία δεκαετία.

Πετρέλαιο: Μια ανάσα από τα 80 δολάρια η τιμή του Brent

«Πιστεύουμε ότι … η Αγκόλα δεν κερδίζει τίποτα παραμένοντας στον οργανισμό και, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αποφάσισε να αποχωρήσει», ανέφερε ο Αζεβέντο σε ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν έως και 2,4% την Πέμπτη, καθώς οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αποχώρηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ενότητα του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+, της ευρύτερης ομάδας που περιλαμβάνει τη Ρωσία και άλλους συμμάχους του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ+ εφαρμόζει έναν νέο γύρο περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Ιανουάριο για να προσπαθήσει να ενισχύσει την αγορά, αναφέρει το δίκτυο CNBC.

«Οι τιμές υποχώρησαν λόγω της ανησυχίας για την ενότητα του ΟΠΕΚ+ ως ομάδα, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι περισσότερα βαριά ονόματα εντός της συμμαχίας σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Αγκόλα», δήλωσε αναλυτής της UBS.

Η διαφωνία που οδήγησε στην αποχώρηση

Η ανακοινωθείσα αποχώρηση της Αγκόλας ακολουθεί τη διαμαρτυρία της Αγκόλας για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ποσόστωση παραγωγής της για το 2024. Η διαφωνία συνέβαλε στην καθυστέρηση της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής του ΟΠΕΚ+ τον Νοέμβριο και της συμφωνίας του για νέους περιορισμούς της παραγωγής.

«Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίνεση εντός του ίδιου του ΟΠΕΚ και αυτό συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Αλί αλ Ριγιαμί , πρώην γενικός διευθυντής στο υπουργείο Ενέργειας του Ομάν. Οπως είπε «Θα υπάρξουν συνέπειες χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες (χώρες)».

Η Νιγηρία είναι ένα άλλο αφρικανικό μέλος του ΟΠΕΚ που προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή. Κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, έλαβε έναν υψηλότερο στόχο του ΟΠΕΚ+ για το 2024, αν και χαμηλότερο από αυτόν που είχε επιδιώξει, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να αυξήσει την παραγωγή της σε περίπτωση που θα είναι σε θέση να το κάνει.

Η Αγκόλα, η οποία εντάχθηκε στον ΟΠΕΚ το 2007, παράγει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σε σύγκριση με 28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το σύνολο της ομάδας.

Η αποχώρηση της Αγκόλα θα αφήσει τον ΟΠΕΚ με 12 μέλη και παραγωγή αργού πετρελαίου περίπου 27 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, περίπου το 27% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου των 102 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Αυτό μειώνει περαιτέρω το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αγορά, το οποίο το 2010 ανερχόταν στο 34%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ