Αρκετά επιφυλακτική παραμένει η αγορά μετά τις συζητήσεις για συγχώνευση που φημολογείται ότι έγιναν μεταξύ της Warner Bros Discovery και της Paramount Global τις προηγούμενες ημέρες.

Με τη Warner να ελέγχει μεταξύ άλλων τα δίκτυα CNN και HBO και την Paramount να έχει δικαιώματα για ταινίες με μεγάλη επιτυχία στα box office αλλά και το ειδησεογραφικό κανάλι CBS News, η συγχώνευση θα δημιουργούσε ένα mega-block επικοινωνίας και ψυχαγωγίας αγγίζοντας τα όρια της συγκέντρωσης στον κλάδο, όπως αναφέρει και το Fast Company.

ΗΠΑ: Μαγειρεύεται γύρος mega-deals από κολοσσούς στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση

Ένας ισχυρός παίκτης

Η πληθώρα των υπηρεσιών streaming που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια αγορά με έντονο… συνωστισμό. Αυτές τις μέρες, οι καταναλωτές -στις ΗΠΑ τουλάχιστον- μπορούν να εγγραφούν στο Netflix, Max, Hulu, Disney+, Paramount+, Prime Video, Peacock, Apple TV+ και σε πολλά άλλα. Αλλά μετά την πρόσφατη ενοποίηση των Discovery και Warner Bros. και τώρα με τις φημολογούμενες συζητήσεις για μια πιθανή συγχώνευση μεταξύ των Warner Bros. Discovery (WBD) και Paramount Global, φαίνεται ότι ο κλάδος γρήγορα αντιστρέφει την καθοδική μέχρι τώρα πορεία του.

Οι φημολογούμενες συνομιλίες συγχώνευσης μεταξύ της WBD και της Paramount αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Axios νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της WBD David Zaslav και ο διευθύνων σύμβουλος της Paramount Global Bob Bakish φέρεται να συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν αρχικά πάνω σε αυτή την ιδέα. Αν ευοδώσουν οι συνομιλίες και τελικά συνενωθούν οι δύο εταιρείες, θα συγχωνευθούν και οι υπηρεσίες streaming τους, Max και Paramount+, δημιουργώντας έναν παίκτη «βαρέων βαρών» που θα είχε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει το Netflix ή τη Disney.

Σκεπτικισμός

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η πιθανή συγχώνευση, τουλάχιστον μία εταιρεία αναλυτών μέσων ενημέρωσης είναι επιφυλακτική απέναντι στην ιδέα. «Εκτιμούμε ότι αυτοί οι απελπισμένοι καιροί για τις εταιρείες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, μπορούν να τις οδηγήσουν σε ανάλογα μέτρα απελπισίας», σχολιάζει έκθεση της MoffettNathanson.

Σύμφωνα με το Fast Company, μια τέτοια κινηση θα είχε αναμφίβολα θετικές πλευρές, όπως η παροχή μεγαλύτερης κλίμακας και εξοικονόμησης κόστους για τις παρόμοιες δραστηριότητες των εταιρειών, όπως το CNN και το CBS News – υπάρχουν ωστόσο και πολλά πιθανά μειονεκτήματα. Η Paramount έχει χρέος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για παράδειγμα, και η WBD θα πλήρωνε ουσιαστικά πολλά για μια επιχείρηση γραμμικής τηλεόρασης που βρίσκεται σε πτώση.

«Καθώς η πίεση αυξάνεται από τη μειωμένη διαφήμιση στη γραμμική τηλεόραση και το ασθενέστερο μακροοικονομικό σκηνικό που επιβαρύνει περισσότερο τις βιώσιμες ταμειακές ροές και τη μόχλευση που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση για την Paramount, εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε γιατί μια οποιαδήποτε εταιρεία να θέλει να διακινδυνεύσει τόσο πολύ και να σώσει μια εταιρεία σε πρόβλημα», αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Κυβερνητικές επιφυλάξεις

Και όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει τις εταιρικές συγχωνεύσεις με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα από ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, θα μπορούσαν να υπάρξουν ρυθμιστικά ζητήματα που θα στέκονταν εμπόδιο στη συγχώνευση, αν αυτή φτάσει τόσο μακριά. Προς το παρόν, όμως, οι αναλυτές της MoffettNathanson ισχυρίζονται ότι αυτή μπορεί να είναι η πρώτη από τις πολλές φήμες και συζητήσεις για πιθανές συγχωνεύσεις στον κλάδο.

«Αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η WBD θα επιδιώξει επίσημα να επιδιώξει μια συμφωνία με την Paramount, γνωρίζουμε σίγουρα ότι το 2024 θα ξεκινήσει από εκεί που τελειώνει το 2023. Με περισσότερες αναφορές για πιθανά σενάρια ενοποίησης. Και όσο πιο απελπισμένες γίνονται αυτές οι εταιρείες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει κάποια συμφωνία το 2024, ακόμη και χωρίς να υπάρχει κάποιος θεμελιώδης λόγος γι’ αυτό». Κι όλα αυτά Οι μετοχές και των δύο εταιρειών σημείωσαν πτώση άνω του 2% την Πέμπτη στις μεσημεριανές συναλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή