Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την πορεία της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών ενόψει του νέου έτους.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,829%. Η απόδοση του 2ετούς  αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,266%.

Ομόλογα: Οι traders που ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη

Οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και το κατά πόσον η αμερικανική οικονομία μπει σε ύφεση, παραμένουν στο εππίκεντρο του ενδιαφέροντος  των επενδυτών καθώς πλησιάζει το 2024.

Μετά την τελευταία συνεδρίασή της στις αρχές του μήνα, η Fed ανέφερε στις προβλέψεις της ότι θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το επόμενο έτος και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν προκαλέσει αισιοδοξία στους επενδυτές σχετικά με την πιθανότητα να γίνουν πραγματικότητα οι προσδοκίες της Fed για το 2024.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πότε θα έρθουν αυτές οι μειώσεις επιτοκίων και αν θα είναι αρκετές για να αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα ακόμη και μετά τις μειώσεις.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα κινήθηκαν υψηλότερα, σημειώνοντας αύξηση 12.000 από την προηγούμενη περίοδο.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας που κινούνται υψηλότερα και παραμένουν αυξημένες συνήθως σηματοδοτούν «σύννεφα ύφεσης που πλησιάζουν πιο κοντά στην ακτή», αλλά οι αιτήσεις παραμένουν κάτω από τα επίπεδα προειδοποίησης για ύφεση, σημείωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS.

«Αν η ύφεση έρχεται το επόμενο έτος, σίγουρα παίρνει το δικό της χρόνο γι’ αυτό», έγραψε. «Οι οικονομολόγοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της Wall Street έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις εκκλήσεις τους για ύφεση το 2024, ειδικά καθώς ο πληθωρισμός έχει μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει λίγος καπνός αλλά όχι φωτιά σε αυτές τις προβλέψεις για ύφεση, αν εξετάσουμε προσεκτικά τους τελευταίους αριθμούς από την έκθεση για τις αιτήσεις ανεργίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές