Έφτασε στα Χανιά, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατευθύνθηκε απευθείας προς την οικία του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με ευχαρίστηση σας υποδέχομαι εδώ στον κόλπο της Σούδας, σε ένα μέρος που συμβολίζει το βάθος της στρατηγικής μας συνεργασίας. Είναι μεγάλη η χαρά μου που σας υποδέχομαι σε ένα μέρος σαν κι αυτό, σε μια στιγμή που οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Άντονι Μπλίνκεν.
«Είναι δύσκολοι καιροί γεμάτοι προκλήσεις για την περιοχή και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να σταθούμε δίπλα-δίπλα και να εργαστούμε όχι μόνο για την στρατηγική μας συνεργασία ως σύμμαχοι, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψει στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Μπλίνκεν: Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα επαγγελματικά και προσωπικά και σημαίνει πολλά για μένα η υποδοχή στο σπίτι σας και σας ευχαριστώ πολύ. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις ΗΠΑ που ξέρουν τι σημαίνει φιλοξενία», είπε ο Αμερικανός υπουργός Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και τόνισε: «Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας για την σχέση των δυο χωρών. Κάνω αυτή τη δουλειά 30 χρόνια και έχω πει στον κ. Τσούνη και δεν θυμάμαι άλλη εποχή που η φιλία και οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ να ήταν πιο ισχυρές και αυτό οφείλεται στην καλή σχέση των δυο λαών, αλλά και στην ηγεσία που έχετε επιδείξει. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό».
«Είμαστε μπροστά στις πιο δύσκολες προκλήσεις, αλλά είμαστε ενωμένοι είτε για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, είτε στην Ουκρανία, κι αυτό μας δίνει δύναμη για το μέλλον. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ και θέλω να ακούσω την άποψή σας και η συνεργασία και η συμμαχία σας σημαίνουν πολλά για τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας, όπως μεταδίδει το cretapost, είναι αυξημένα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.
Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτό τον λόγο με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ανατ. Μεσόγειος, Γάζα, αμυντική συνεργασία
Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να κινηθούν οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άντονι Μπλίνκεν, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί για λίγες ώρες, ερχόμενος από την Άγκυρα.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Δεύτερον, θα αναλυθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και, στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ προδιαγράφεται αναλυτική κουβέντα για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.
Τα F35 και τα F16
Στο φόντο της επίσκεψης Μπλίνκεν υπάρχει η διάθεση Αθήνας και Άγκυρας για συνέπεια στην τροχιά εξομάλυνσης στα ελληνοτουρκικά, καθώς και το αμερικανοτουρκικό παζάρι για την επιτάχυνση της ένταξης στη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα τα F-16 που θέλει να αποκτήσει και να αναβαθμίσει η Τουρκία. Από την πλευρά της, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F35.
Συνολικά σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας «με προγράμματα άλλων χωρών», εννοώντας από τη μία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών της και, από την άλλη, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπαγορεύσει στις ΗΠΑ ποια πολιτική θα ακολουθήσουν σε σχέση με τις αμυντικές προμηθειών άλλων χωρών.
«Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης», σημειώνει η ελληνική πλευρά.
Πηγή: In.gr
Latest News
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου