Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές επιδιώκουν αύξηση μισθών που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

ΕΚΤ: Έδωσε το μήνυμα – Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τους FT , το συνδικάτο των κατασκευαστών της Γερμανίας απαίτησε αύξηση μισθών άνω του 20% για πολλούς από τους 930.000 εργαζόμενους του κλάδου, η οποία, όπως προειδοποιούν οικονομολόγοι, θα μπορούσε να πυροδοτήσει τους φόβους για τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το συνδικάτο IG BAU δήλωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε μηνιαία αύξηση μισθών 500 ευρώ για τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο, εκτιμώντας ότι αυτό θα αύξανε τις αμοιβές της χαμηλότερα αμειβόμενης πλειονότητας των εργαζομένων κατά 21%.

Περίπου τα δύο τρίτα των Γερμανών οικοδόμων αμείβονται με λιγότερα από 3.250 ευρώ το μήνα – κοντά στον κατώτατο μισθό.

Το αίτημα, εν όψει των συνομιλιών που πρόκειται να ξεκινήσουν με τους εργοδότες στις 22 Φεβρουαρίου και το οποίο διατυπώθηκε εξ ονόματος όλων των εργαζομένων στις κατασκευές της χώρας, αποτελεί ανησυχητικό παράδειγμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν σημάδια συγκράτησης της αύξησης των μισθών πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού.

Η κίνηση αυτή ήταν ένα σημάδι ότι «κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά στη διαδικασία των μισθολογικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Τόμας Βιελαντεκ , οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας T Rowe Price, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρή».

Τα γερμανικά συνδικάτα λαμβάνουν συχνά μόνο το ήμισυ της συνολικής αύξησης των μισθών που ζητούσαν αρχικά, είπε ο Βιελαντεκ. Αλλά ακόμη και μια αύξηση από περίπου 6 τοις εκατό έως 12 τοις εκατό θα εξακολουθούσε να είναι «πολύ μεγάλη», είπε.

Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία επλήγη από απότομη ύφεση το περασμένο έτος, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης επηρέασαν την οικοδομική δραστηριότητα.

Ο Κάρστεν Μπούρκχαρντ, υπεύθυνος για τον κατασκευαστικό κλάδο στο διοικητικό συμβούλιο της IG BAU, είπε ότι ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί από την τελευταία συλλογική μισθολογική σύμβαση για τον κλάδο το 2021, όταν οι εργαζόμενοι στα δυτικά της χώρας είχαν αύξηση μισθών κατά 6,2 τοις εκατό και αυτοί στα ανατολικά αύξηση 8,5%.

Έκτοτε, ο γερμανικός ετήσιος πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 7,9 τοις εκατό το 2022 και 5,9 τοις εκατό πέρυσι, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους στις οικοδομές σε χειρότερη κατάσταση σε πραγματικούς όρους.

Σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού

«Η καθημερινότητα έχει γίνει πολύ πιο ακριβή τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, τα υψηλότερα ενοίκια, το υψηλότερο κόστος ενέργειας και άλλα πράγματα πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε.

«Ζητούμε σκόπιμα ένα σταθερό ποσό γιατί είναι σημαντικό για εμάς οι εργαζόμενοι στις ομάδες χαμηλότερων μισθών να έχουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους».

Ένας παράγοντας που ενισχύει τη θέση του συνδικάτου είναι ότι ο γερμανικός κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Μια έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι λίγο περισσότερες από τις μισές κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις.

Ο Burckhardt είπε: «Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και εργαζομένων είναι παντού, τώρα μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάτι για αυτό».

Η ΕΚΤ έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο να συνεχίσει να επιταχύνεται η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη, αφού έφτασε λίγο πάνω από το 5 τοις εκατό πέρυσι, ως έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να την αναγκάσουν να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για τις πιέσεις στους μισθούς μέχρι τα «τέλη της άνοιξης» και ότι τέτοια στοιχεία θα ήταν απαραίτητα πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για μείωση του κόστους δανεισμού.

Τα σχόλιά της ταρακούνησαν τις αγορές, οι οποίες είχαν πλήρως τιμολογηθεί σε μια μείωση στο υψηλό επιτόκιο αναφοράς-ρεκόρ της κεντρικής τράπεζας στο 4% έως τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή