Τη σημασία ένταξης του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου στη λίστα των έργων αμοιβαίου συμφέροντος της ΕΕ υπογράμμισε ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Βάρχελι μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, το Κάιρο «μπορεί να γίνει όχι μόνο αξιόπιστος προμηθευτής αερίου αλλά και αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας».

«Γι’αυτό τον λόγο υπογραμμίσαμε από την πλευρά μας τη σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου συμφέροντος (Project of Mutual Interest) στο Gregy, την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και αυτό το καθεστώς μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες γι’ αυτό το πρόγραμμα».

Κοπελούζος: Στα έργα PMI της Ε.Ε. η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Συνάντηση Δ. Κοπελούζου με Σίσι για το project

Η πρόοδος του έργου «GREGY Project» για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτριο Κοπελούζο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, αλ Σίσι ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου, ιδίως με την επιτυχή ένταξη του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησής του, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης.

Ο Αιγύπιος πρόεδρος έδωσε οδηγίες να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι κοινές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ολοκληρωθούν τα προτεινόμενα έργα το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης την ανάγκη να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες και να εξαλειφθούν τυχόν εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου. Επιβεβαίωσε δε την πρόθεση της Αιγύπτου να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η οποία θα ωφελήσει την Αίγυπτο τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ενώ εξήρε την επίμονη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς, «η οποία καταδεικνύει τις ισχυρές σχέσεις που μοιράζονται οι δύο χώρες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια