Τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που υποστηρίζουν τον στρατό του Πεκίνου και την καταστολή των μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ διέθεσαν η Sequoia Capital China, η Qualcomm Ventures και τρεις άλλες αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Κίνα: Αυξάνονται οι επενδύσεις στον «νέο δρόμο του μεταξιού» – Φόβοι για «παγίδα χρέους»

Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Μάικ Γκάλαχερ, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση, η οποία εξετάζει επίσης τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι εταιρείες GGV Capital, GSR Ventures και Walden International σε κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και ημιαγωγών με αμφιλεγόμενες σχέσεις.

«Περιορίστε τις επενδύσεις σε αμφιλεγόμενες εταιρείες»

Η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να περιορίσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για δεσμούς με τον κινεζικό στρατό ή την καταστολή μειονοτήτων και την προέτρεψε να ενισχύσει τους πρόσφατους αμερικανικούς περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερους τομείς.

«Το status quo είναι ανυπόφορο. Δεκαετίες επενδύσεων -συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της μεταφοράς γνώσεων και άλλων άυλων οφελών- από αμερικανικά VCs έχουν βοηθήσει στην οικοδόμηση και ενίσχυση των τομέων προτεραιότητας της ΛΔΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας)», αναφέρει η έκθεση.

Ο Λευκός Οίκος και η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή