Κατά περισσότερο από 50% αναμένει η Shell ότι θα αυξηθεί ως το 2040 σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Shell: Πουλάει τις χερσαίες επιχειρήσεις πετρελαίου στη Νιγηρία

Κινητήρια δύναμη της αύξηση της ζήτησης θα αποτελέσουν, σύμφωνα με την ανάλυση του ενεργειακού κολοσσού, η Κίνα και οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, που χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο LNG για να στηρίξουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους οι τιμές

Στην έκθεση προοπτικών της για το 2024, η Shell υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 1,8% σε 404 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023 από 397 εκατομμύρια το 2022, προσθέτοντας ότι η περιορισμένη προσφορά διατηρεί τις τιμές και τη μεταβλητότητα των τιμών πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη.

Από την άλλη, ο σχετικά ήπιος μέχρι στιγμής χειμώνας, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, η μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και η χαμηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη συνέβαλαν στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του 2023.

Αυξάνεται η ζήτηση

Αν και η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές, συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως και αναμένεται να φθάσει περίπου τα 625-685 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2040 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του κλάδου, αναφέρεται στην έκθεση.

«Μεσοπρόθεσμα», τονίζεται, «η λανθάνουσα ζήτηση για LNG – ιδίως στην Ασία – θα απορροφήσει τις νέες ποσότητες που αναμένεται να προσφερθούν στην αγορά κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020. Για να αντισταθμιστεί η μείωση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ασία θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, με στόχο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο LNG που χρειάζονται οι χώρες αυτές για την οικονομική τους ανάπτυξη».

Η Κίνα στην κορυφή

«Η Κίνα είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία, καθώς η βιομηχανία της επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο» δήλωσε ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell Energy.

«Με τον τομέα χάλυβα της Κίνας που βασίζεται στον άνθρακα να αντιπροσωπεύει περισσότερες εκπομπές από τις συνολικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Τουρκίας μαζί, το φυσικό αέριο έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια