Σε περικοπή του 2% των θέσεων εργασίας προχωρά η Nike δρομολογώντας την απόλυση περισσότερων από 1.500 εργαζομένων, στο πλαίσιο ευρείας αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Ο γίγαντας των αθλητικών παπουτσιών με έδρα το Beaverton του Όρεγκον δηλώνει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει πιο αποδοτικά τα κεφάλαιά του και να επενδύσει σε επικερδείς τομείς ανάπτυξης, όπως τα είδη για τρέξιμο, τα γυναικεία αθλητικά είδη και το εμπορικό σήμα Jordan.

Nike: Τέλος εποχής για τη συνεργασία της με τον Tiger Woods

«Έτσι θα αναζωπυρώσουμε την ανάπτυξή μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος John Donahoe σε ένα σημείωμα που έλαβε το CNBC.

«Αυτή είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα και δεν την παίρνω ελαφρά την καρδία», πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή δεν αποδίδουμε στα καλύτερά μας και τελικά θεωρώ τον εαυτό μου και την ηγετική μου ομάδα υπόλογους».

Η Nike σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις απολύσεις σε δύο φάσεις. Η εταιρεία θα ξεκινήσει τον πρώτο γύρο αυτή την εβδομάδα και θα ολοκληρώσει τον δεύτερο μέχρι το τέλος του τέταρτου οικονομικού της τριμήνου, το οποίο συνήθως ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου. Οι περικοπές στην περιοχή Ευρώπης-Μέσης Ανατολής –Αφρική της Nike θα είναι σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα με βάση την τοπική εργατική νομοθεσία, όπως επισημαίνουν στην εταιρεία.

Δεν είναι σαφές ποια τμήματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με απολύσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν, δεν θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικής της Nike ή όσοι εργάζονται στις αποθήκες της αλυσίδας.

Οι περικοπές δρομολογούνται σε μια περίοδο όπου οι καταναλωτές γίνονται πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους και όλα δείχνουν ότι ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβράδυνση της ζήτησης για προϊόντα όπως ρούχα και παπούτσια, που είναι η βασική επιχειρηματική δραστηριότητα της Nike.

Σχέδιο αναδιάρθωσης

Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία παρουσίασε ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη μείωση του κόστους κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπλέον μείωσε τις προοπτικές των πωλήσεών της καθώς προετοιμάζεται για χαμηλότερη ζήτηση και παραγγελίες χονδρικής, ήπιες διαδικτυακές πωλήσεις και μια αγορά που βασίζεται περισσότερο στις προσφορές.

Ως μέρος του σχεδίου της για μείωση του κόστους, η Nike θα επιδιώξει να απλοποιήσει τη γκάμα των προϊόντων της, να αυξήσει την αυτοματοποίηση και τη χρήση της τεχνολογίας, να εξορθολογίσει τον οργανισμό μειώνοντας τα επίπεδα διαχείρισης και να αξιοποιήσει την κλίμακα της «για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Λίγο πριν ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση, η The Oregonian ανέφερε ότι η Nike είχε απολύσει αθόρυβα υπαλλήλους τις τελευταίες εβδομάδες και είχε σηματοδοτήσει ότι σχεδίαζε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση. Μια σειρά από τμήματα σημείωσαν περικοπές, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων, της προμήθειας, της επωνυμίας, της μηχανικής, των ανθρώπινων πόρων και της καινοτομίας, ανέφερε το δημοσίευμα.

Δεν είναι σαφές πόσες θέσεις εργασίας έχει περικόψει συνολικά η Nike από τον Δεκέμβριο.

Το πρωί της Παρασκευής, η Oppenheimer υποβάθμισε τη Nike για απόδοση και μείωσε τον στόχο τιμής της για 12 έως 18 μήνες, επικαλούμενη την υποτονική καταναλωτική ζήτηση, τη χαλάρωση στην καινοτομία παραγωγής και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό.

Ο CEO της Nike ανακοίνωσε επίσης ότι οι απολυμένοι υπάλληλοι θα λάβουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο χρηματικής αποζημίωσης, υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών υποστήριξης εκτός έδρας.

«Θα εμφανιστούμε πιο δυνατοί και καλύτερα εξοπλισμένοι για να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας να υπηρετήσουμε όλους τους αθλητές και να αναπτύξουμε το μέλλον του αθλητισμού», κατέληξε ο Donahoe.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή