Ισραηλινά στρατεύματα και Παλαιστίνιοι ένοπλοι συνεπλάκησαν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, την ώρα που οι μεσολαβητές ανέβαζαν τους ρυθμούς των συνομιλιών για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς και την παύση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στον θύλακα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Ισραήλ: Ποια είναι τα πλάνα του Νετανιάχου για τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου;

Οι προοπτικές για την εξασφάλιση οποιασδήποτε εκεχειρίας μοιάζουν αβέβαιες, ωστόσο, με το Ισραήλ να ξεκαθαρίζει ότι, παράλληλα, σχεδιάζει να επεκτείνει τη σαρωτική και πολύνεκρη επιχείρησή του με στόχο την καταστροφή της Χαμάς, ενώ η ισλαμιστική παράταξη παρέμεινε σταθερή στο αίτημά της για μόνιμο τερματισμό του σχεδόν πεντάμηνου πολέμου.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές περιοχές του θύλακα, καθώς τα τανκς εισέβαλαν στην Μπέιτ Λαχίγια και στρατιώτες και ένοπλοι έδιναν μάχες στον τομέα Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας – αμφότερες στο βόρειο τμήμα, το οποίο είχε κατακτηθεί στις αρχές της επίθεσης.

Τουλάχιστον 86 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα από το Σάββατο, ανέφεραν οι γιατροί την Κυριακή. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στο νότιο τμήμα της Γάζας και ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν ή συνέλαβαν Παλαιστίνιους ενόπλους στο Ζεϊτούν και αλλού.

Προς συμφωνία;

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο για ενημέρωση αργά το Σάββατο από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών που επέστρεψαν από συνάντηση με διαμεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Παρίσι για μια πιθανή δεύτερη εκεχειρία στη Γάζα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN ότι οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Ισραήλ κατέληξαν στο βασικό περίγραμμα μιας συμφωνίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Παρίσι.

Η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Σάλιβαν, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συζητήσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα προκύψει συμφωνία για τους ομήρους από τις συνομιλίες, αρνούμενος να συζητήσει λεπτομέρειες, αλλά λέγοντας ότι η Χαμάς πρέπει να θέσει πιο λογικά αιτήματα.

«Βρίσκονται σε άλλον πλανήτη. Αλλά αν κατέβουν σε μια λογική κατάσταση, τότε ναι, θα έχουμε μια συμφωνία για τους ομήρους. Το ελπίζω», δήλωσε.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του Νετανιάχου δημιουργούν αμφιβολίες για την προθυμία του Ισραήλ να εξασφαλίσει μια συμφωνία.

«Τα σχόλια του Νετανιάχου δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι στο Reuters, κατηγορώντας τον Ισραηλινό ηγέτη ότι θέλει «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις υπό βομβαρδισμούς και αιματοχυσία (των Παλαιστινίων)».

Νέες συνομιλίες

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι θα υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα, με μεσολαβητές που θα πηγαινοέρχονται μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών εκπροσώπων, και ένας επόμενος γύρος στο Κάιρο. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από το Ισραήλ, τη Χαμάς ή το Κατάρ.

Η πρώτη παύση των συγκρούσεων, τον Νοέμβριο, οδήγησε την απελευθέρωση περίπου των μισών από τους 253 ανθρώπους που είχε συλλάβει η Χαμάς κατά τη διάρκεια της 7ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας, το Ισραήλ απελευθέρωσε τριπλάσιο αριθμό Παλαιστινίων από τις φυλακές ασφαλείας και δέχτηκε τη διοχέτευση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι υπήρχε ένα πλαίσιο για την επιστροφή περίπου του ενός τρίτου από τους 130 εναπομείναντες ομήρους κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας έξι εβδομάδων που καλύπτει τον ιερό μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού. Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από καμία πλευρά.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χαμάς επέμενε να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεση και να αποσύρει τις δυνάμεις του στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα