«Ως το καλοκαίρι» σκοπεύει η Ελβετία να διοργανώσει την ειρηνευτικη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Ουκρανία, όπως ανέφερε η Βέρνη στον ΟΗΕ.

Ελβετία: Γιατί αποτελεί πόλο έλξης για δισεκατομμυριούχους

Η Ουκρανία επιδιώκει να συγκεντρώσει υποστήριξη για το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν μέσω σημάτων πολεμικής κόπωσης, καθώς οι γραμμές του μετώπου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα έχει περιέλθει στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.

«Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, σκοπεύουμε να οργανώσουμε μέχρι το καλοκαίρι μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Θα ήθελα λοιπόν να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία αυτή για να καλέσω όλα τα έθνη να συνεργαστούν για τον κοινό μας στόχο».

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι προβλέπει την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, την προστασία των προμηθειών τροφίμων και ενέργειας, την πυρηνική ασφάλεια και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τη φωνή της παγκόσμιας πλειοψηφίας αν όλοι πάρουμε στάση αρχών και δράσουμε από κοινού. Η ειρηνευτική φόρμουλα αντιπροσωπεύει ακριβώς μια τέτοια ευκαιρία», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba στη Γενική Συνέλευση.

Απομόνωση

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απομονώσει με συντριπτική πλειοψηφία τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ζητώντας μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» και απαιτώντας από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει τις μάχες.

«Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο στα μάταια σχέδια του Κιέβου να διαπραγματευτεί με βάση τη λεγόμενη ειρηνευτική φόρμουλα του Ζελίνσκι», δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τελεσίγραφο προς τη Ρωσία και μια προσπάθεια να παρασύρουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες σε ατελείωτες συναντήσεις για αυτό το ουτοπικό σχέδιο», πρόσθεσε.

Δυτική υποστήριξη

Η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας βασίζεται στη δυτική υποστήριξη σε χρήματα και εξοπλισμό. Οι προμήθειες πυρομαχικών έχουν γίνει κρίσιμο ζήτημα για το Κίεβο, καθώς οι συγκρούσεις έχουν μετατραπεί σε εξοντωτικές μάχες πυροβολικού. Η έγκριση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περαιτέρω αμερικανική στρατιωτική βοήθεια καθυστερεί εδώ και μήνες στο Κογκρέσο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ να εξηγώ ότι είμαστε κουρασμένοι στους ανθρώπους που συνάντησα στην Ουκρανία», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Αυτοί οι Ουκρανοί – αυτές οι οικογένειες που δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι κουρασμένες – βασίζονται σε εμάς».

«Να υπερασπιστούμε τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να λογοδοτήσουν όσοι τον παραβιάζουν. Να αντισταθούμε στη διαίρεση και την κόπωση. Να ενωθούμε για να πιέσουμε για διπλωματία, για διάλογο και για μια δίκαιη, βιώσιμη ειρήνη», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα