Σε προσωρινή συμφωνία για την απλοποίηση και την ενίσχυση του ισχύοντος κανονισμού για τα προστατευτικά μέτρα κατά των παρασίτων των φυτών κατέληξαν οι διαπραγματευτές από το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, οι συννομοθέτες συμφώνησαν ότι μια ομάδα έκτακτης ανάγκης φυτοϋγειονομικής περίθαλψης της Ένωσης θα συνδράμει τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, κατόπιν αιτήματός τους, με μέτρα που αποτρέπουν την εκδήλωση επιδημιών καραντίνας και επιβλαβών οργανισμών. Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή και θα διορίζονται από τα κράτη μέλη.

ΕΕ: Ποιες αλλαγές έρχονται στον φυτοϋγειονομικό νόμο

Μια άλλη αλλαγή του νόμου, που συμφωνήθηκε από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, είναι η υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να θεσπίσουν νέα πολυετή προγράμματα για έρευνες με βάση τον κίνδυνο, τα οποία θα διασφαλίζουν την έγκαιρη ανίχνευση επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών κάθε πέντε έως δέκα χρόνια αλλά και θα επανεξετάζουν και θα ενημερώνουν τα προγράμματα με βάση τη φυτοϋγειονομική κατάσταση της οικείας επικράτειας.

Οι υποχρεώσεις

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για τα παράσιτα καραντίνας της Ένωσης αλλά και για τα ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Για την απλούστευση των διαδικασιών, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES), επέμειναν στην καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη και συμφώνησαν ότι πριν από την έκδοση φυτικού διαβατηρίου, η μετακίνηση ενός σχετικού φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου μπορεί να συνοδεύεται από ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχεται στο σύστημα ή από επικυρωμένο αντίγραφο του αρχικού φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού.

Κύρια στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας

Το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο αντικατοπτρίζει τους γενικούς στόχους της πρότασης της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο αναθεωρημένος κανονισμός στοχεύει:

  • βελτίωση των διαδικασιών για τον εντοπισμό και την καταχώριση φυτών υψηλού κινδύνου, καθώς και για την υποβολή και εξέταση αιτημάτων για προσωρινές παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις εισαγωγής που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ
  • αποσαφήνιση μέτρων για παράσιτα που χαρακτηρίζονται ως παράσιτα καραντίνας, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως
  • εξορθολογισμός και απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων , χάρη στην αυξημένη ψηφιοποίηση . Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για τους φορείς εκμετάλλευσης

Φυτουγειονομικά διαβατήρια

Σύμφωνα με το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει μέσω εκτελεστικών πράξεων ποια φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Αυτά τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα θα έχουν αντί αυτού το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο συσχετισμένο μαζί τους με τρόπο διαφορετικό από αυτόν της φυσικής προσκόλλησης.

Το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα για να καταστεί δεσμευτικός νόμος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης