Μια ομάδα έκτακτης ανάγκης, μικρότερη περίοδο για έρευνες και καλύτερη χρήση ενός συστήματος ηλεκτρονικής ειδοποίησης προτείνουν οι ευρωβουλευτές στην έκθεσή τους για την αναθεώρηση του νόμου για την υγεία των φυτών.

Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ενέκρινε τους νέους κανόνες με 36 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή. Οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES), συνέταξαν μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των φυτών στην ΕΕ.

ΕΕ: Πράσινο φως για την ψηφιακή σήμανση των λιπασμάτων

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία μιας ενωσιακής ομάδας έκτακτης ανάγκης φυτοϋγειονομικών περιστατικών αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή και από τα κράτη μέλη. Η ομάδα θα συνδράμει τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, κατόπιν αιτήματός τους, με μέτρα που αποτρέπουν την εμφάνιση επιδημιών καραντίνας και επιβλαβών οργανισμών, που ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα παράσιτα καραντίνας.

Έγκαιρη ανίχνευση επικίνδυνων παρασίτων

Επίσης, προτείνουν μια περίοδο πέντε έως δέκα ετών για πολυετή προγράμματα για έρευνες βάσει κινδύνου που διασφαλίζουν την έγκαιρη ανίχνευση επικίνδυνων παρασίτων. Τα πολυετή προγράμματα θα πρέπει να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν με βάση τη φυτοϋγειονομική κατάσταση της συγκεκριμένης περιοχής, λένε οι ευρωβουλευτές.

Το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων θα πρέπει να εκδίδεται το αργότερο όταν μεταφέρεται για πρώτη φορά από εισαγωγέα σε φορέα εκμετάλλευσης στην ΕΕ. Οι εισαγωγείς θα πρέπει να κάνουν χρήση του Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών για Επίσημους Ελέγχους για να παρέχουν τα αποτελέσματα ενός επίσημου ελέγχου στις αρχές, προσθέτουν.

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις

Η Επιτροπή Γεωργίας συμφώνησε επίσης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για το τελικό κείμενο. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26-29 Φεβρουαρίου. Εάν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις στην ολομέλεια, οι συνομιλίες με τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο είναι έτοιμο.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος για την υγεία των φυτών ορίζει κανόνες για την προστασία της ΕΕ από την είσοδο και εξάπλωση νέων παρασίτων φυτών («Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και την καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Στις 17 Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε αναθεώρηση των κανόνων προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικότεροι και ευκολότεροι στην εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης