Το μερίδιο των γυναικών στις θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας έχει αυξηθεί σε όλες τις προηγμένες οικονομίες μετά την πανδημία, υποβοηθούμενο από την ισχυρή ζήτηση, τις πολιτικές ισότητας των φύλων και τη μεγαλύτερη ανοχή στις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Το διαβόητα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα της τεχνολογίας έχει μειωθεί στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση επίσημων στοιχείων από τους FT.

Τηλεργασία: Ο κίνδυνος της απουσίας από το γραφείο

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων, οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην απασχόληση στον τομέα. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις προσλήψεις σε μια εποχή που ο κλάδος αναπτύσσει κρίσιμες νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

«Βρισκόμαστε ακριβώς σε ένα κρίσιμο σημείο όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η Athene Margaret Donald, ομότιμη καθηγήτρια πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. «Χρειάζεστε ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό για να βεβαιωθείτε … ότι θα βρείτε κάποιο τρόπο να παρακάμψετε οποιαδήποτε προκατάληψη υπάρχει. Χρειαζόμαστε περισσότερες μειονότητες, γυναίκες, έγχρωμους ανθρώπους στην αίθουσα για να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε σωστά”.

Τα ποσοστά σε ΗΠΑ, ΕΕ και ΗΒ

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των γυναικών εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας αυξήθηκε από 31% το 2019 σε 35% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.

Υπήρχαν λίγο κάτω από 900.000 γυναίκες εργαζόμενες στον προγραμματισμό υπολογιστών και τις συναφείς υπηρεσίες σε σύνολο 2,5 εκατ. πέρυσι.

Το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις συναφείς υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ αυξήθηκε από 23% πριν από την πανδημία σε 25,2% στο τέλος του 2023, με αύξηση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Δανίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό αυξήθηκε από 29% το 2019 σε πάνω από 32% καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η έντονη ζήτηση για θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής μετά την πανδημία υπήρξε σημαντικός παράγοντας, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Στην ΕΕ, ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών απασχολούσε περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων με τα καταλύματα μέχρι το 2016, αλλά τώρα είναι σχεδόν διπλάσιος.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός αυτών των θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 15% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, πολύ ισχυρότερα από τη συνολική αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5% την ίδια περίοδο.

Το μερίδιο των γυναικών στο εργατικό δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας αυξάνεται εν μέρει επειδή υπάρχουν πλέον περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας σε τράπεζες και εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, δήλωσε η Bianca Stringuini, επικεφαλής του τμήματος ισότητας, ποικιλομορφίας και ένταξης στον όμιλο προσλήψεων Hays.

Οι εταιρείες αυτές «αναζητούν ποικίλα ταλέντα επειδή πρέπει να καλύψουν θέσεις και εξακολουθούν να υπάρχουν εγγενείς ελλείψεις δεξιοτήτων σε αυτούς τους τομείς», δήλωσε η ίδια.

Ευέλικτες ρυθμίσεις

Στις ΗΠΑ, είπε, περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν ρόλους σε τομείς όπως η ανίχνευση και ο έλεγχος απειλών στον κυβερνοχώρο που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από άνδρες. «Αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε γυναίκες σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας, καθώς η αγορά αναπτύσσεται», δήλωσε η Stringuini.

Οι πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας έχουν επίσης βοηθήσει. Το Facebook δήλωσε ότι οι υποψήφιοι που αποδέχθηκαν προσφορές εργασίας εξ αποστάσεως ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες. Οι εταιρείες που απαιτούν άτομα στο γραφείο μόνο για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα προσλαμβάνουν 27% περισσότερες γυναίκες από εκείνες με πενθήμερες εντολές, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων ψηφιακών υπηρεσιών Nash Squared.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί βελτιώνουν επίσης το χάσμα μεταξύ των φύλων στο εργατικό δυναμικό τους. Οι γυναίκες αντιστοιχούν στο 25,3% των νέων προσλήψεων τεχνολογίας της Google το 2023, από 20,8% το 2018, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας για την ποικιλομορφία. Η συνολική εκπροσώπηση των γυναικών αυξήθηκε από 30,9 σε 34,1 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο.

Το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της Microsoft αυξήθηκε στο 33,1% το 2023, από 29,2% το 2019, με τις γυναίκες σε ρόλους τεχνολογίας να αυξάνονται από 21,4% σε 26,6% κατά το ίδιο διάστημα. Το Facebook και η Apple παρουσίασαν παρόμοιες τάσεις.

Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει σημαντικά μεγαλύτερο στην τεχνολογία από ό,τι σε άλλους μεγάλους κλάδους. Στις ΗΠΑ, μόλις μία στις τρεις γυναίκες εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής, σε σύγκριση με το 50,3 των γυναικών στις υπηρεσίες συμβούλων διαχείρισης, το 65,9 στις νομικές υπηρεσίες και το 55,6 τοις εκατό στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Το χάσμα είναι γιγαντιαίο», δήλωσε η Karen Blake, συνδιευθύνουσα σύμβουλος της Tech Talent Charter, μιας ομάδας μελών που ηγείται του κλάδου και προωθεί την ποικιλομορφία και την ένταξη. Η πρόοδος είναι «πάρα πολύ αργή και πολύ εύθραυστη», πρόσθεσε. «Μοιάζει λίγο με σταγόνες σε ωκεανούς».

Αργή πρόοδος

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποθαρρύνονται από τα θέματα τεχνολογίας από τα πρώτα τους χρόνια, σύμφωνα με την Α.Μ. Donald, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες γυναίκες εργαζόμενες με τεχνολογικές δεξιότητες. «Η κοινωνία μας … αποθαρρύνει τα κορίτσια από το να ασχοληθούν με μαθήματα όπως η φυσική ή η πληροφορική ουσιαστικά από τη γέννησή τους».

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η τάση αυτή να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αντιστραφεί, καθώς η υβριδική εργασία υποχωρεί και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναφέρουν εκτεταμένες απολύσεις την ώρα που «παγώνει η ζήτηση».

Η πρόοδος στην ισότητα των φύλων στον τομέα της τεχνολογίας είναι αργή όπως «το λιώσιμο των πάγων», δήλωσε ο Andy Heyes, διευθύνων σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας στην εξειδικευμένη εταιρεία προσλήψεων Harvey Nash.

Υποστηρίζει ότι τα κέρδη μετά την πανδημία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη αποδοχή της κατ’ οίκον εργασίας , τα οποία τώρα κινδυνεύουν καθώς τα αφεντικά πιέζουν το προσωπικό να επιστρέψει στο γραφείο. «Η ισότητα, η ποικιλομορφία και η ενσωμάτωση αποκλείονται σε συνθήκες ύφεσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή