Σε κλοιό πιέσεων από σορτάκηδες βρίσκεται η Telecom Italia, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει ένα στοίχημα ρεκόρ σχεδόν 1 δισ. ευρώ εναντίον των μετοχών της εταιρείας, την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος Πιέτρο Λαμπριόλα αναζητά την υποστήριξη των επενδυτών για πώληση περιουσιακών στοιχείων για μείωση του χρέους.

Στοιχεία από την S&P Global έδειξαν ότι το ένα πέμπτο της μετοχής της εταιρείας —συνολικού ύψους 930 εκατ. ευρώ— στοχεύεται από short sellers, οι οποίοι συνήθως δανείζονται μετοχές για να τις πουλήσουν, αγοράζοντάς τες αργότερα για να επωφεληθούν από την πτώση.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το 19,33% των μετοχών της Telecom Italia με δανεισμό την Τετάρτη, είναι το υψηλότερο ποσοστό σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 2005. Οι short sellers περιλαμβάνουν το Canada Pension Plan Investment Board και το hedge fund Qube Research & Technologies με έδρα το Λονδίνο, τα οποία στοιχηματίζουν στο 0,5% και το 0,72% των μετοχών της Telecom Italia αντίστοιχα, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές καταθέσεις την Τετάρτη.

Telecom Italia: Η ιταλική κυβέρνηση εγκρίνει την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας στην KKR

Το ποσοστό των μετοχών της εταιρείας με δανεισμό είναι πολύ υψηλότερο από το 11% στην ανταγωνίστρια βρετανική BT και από το περίπου 0,5% στη γερμανική Deutsche Telekom.

Διπλασιασμός

Τα στοιχήματα έναντι της μετοχής έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που οι επενδυτές αρνήθηκαν το τριετές σχέδιο ανάκαμψης της Λαμπριόλια, το οποίο παρουσιάστηκε αυτόν τον μήνα.

Οι προτάσεις του Λαμπριόλα περιλαμβάνουν την πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας του ομίλου στον αμερικανικό όμιλο ιδιωτικών μετοχών KKR και μείωση του καθαρού χρέους από 20 δισ. ευρώ σε περίπου 7 δισ. ευρώ έως το 2026. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το χρέος θα μειωνόταν ταχύτερα.

Η ανακοίνωση του σχεδίου οδήγησε τις μετοχές σε πτώση 24% στις 7 Μαρτίου. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia, ο γαλλικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων Vivendi, αντιτίθεται στην πώληση του δικτύου. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι υποστήριξε την Τετάρτη ότι παρόλο που η κυβέρνηση υποστηρίζει την πώληση σταθερής τηλεφωνίας στην KKR, εναπόκειται στην αγορά να αποφασίσει το μέλλον του πρώην κρατικού μονοπωλίου.

«Έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει το κράτος, τώρα θα το αξιολογήσουν οι επενδυτές», είπε.

Σύμφωνα με τους FT, η ιταλική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ασκήσει βέτο σε συμφωνίες που αφορούν υποδομές τηλεπικοινωνιών, σχεδιάζει να λάβει μερίδιο 20% στην εταιρεία δικτύου.

Διαφωνίες

Οι επενδυτές και το διοικητικό συμβούλιο έχουν συχνά διαφωνήσει για το πώς να αντιμετωπίσουν το βουνό του χρέους του ομίλου.

Μιλώντας πέρυσι στους στους FT ο Λαμπριόλα τόνισε ότι η πώληση δικτύου ήταν η τελευταία λύση για να σωθεί η εταιρεία, η οποία καίει 3 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Ο προκάτοχός του εκδιώχθηκε το 2021 αφού υποστήριξε μια προηγούμενη πρόταση από την KKR για ιδιωτικοποίηση ολόκληρης της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι θέσεις short αξίας άνω του 0,5 τοις εκατό του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας πρέπει να γνωστοποιούνται στην αγορά.

Το γεγονός ότι μόνο δύο αμοιβαία κεφάλαια έχουν θέσεις μεγαλύτερες από το όριο γνωστοποίησης δείχνει ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός διαχειριστών έχει στοιχηματίσει εναντίον της εταιρείας.

Η CPPIB και η Qube αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τρία άτομα με γνώση των συνομιλιών είπαν ότι ο Λαμπριόλα συναντήθηκε με τον Yannick Bolloré της Vivendi για να συζητήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο την Τετάρτη.

Η Vivendi διέγραψε 728 εκατ. ευρώ από την επένδυσή της στην Telecom Italia το 2021. Έχει επενδύσει κοντά στα 4 δισ. ευρώ στην ιταλική εταιρεία από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά μερίδιο το 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή