Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα κάνει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ).

Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά, όπως αναφέρουν πηγές, σε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στον φορέα υλοποίησης του έργου «Great Sea Interconnector». Σε αυτόν συμμετέχει μέχρι στιγμής μόνο ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ήδη έχει διαθέσει 130 εκατ. ευρώ, ενώ σε πρώτη φάση προτεραιότητα του GSI είναι η υλοποίηση του τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον και εμπιστευτική συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 2023.

Επιβεβαιώνει το Ισραήλ το ενδιαφέρον για το καλώδιο Great Sea Interconnector

Εμπόδια

Το έργο τους τελευταίους μήνες συναντά διάφορα εμπόδια ως προς την υλοποίηση του.

Εμπόδια τα οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εγείρονται από την κυπριακή πλευρά.

Ο ΑΔΜΗΕ με ενημερωτικό του σημείωμα απαντά στις τελευταίες δηλώσεις

του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, κυρίου Γιώργου Παπαναστασίου:

«Ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, διέθεσε το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το όποιο ειχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το εν λόγω business plan ΔΕΝ αποτελεί «ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής», όπως ατυχώς αναφέρεται, αλλά καταρτίστηκε εξ’ αρχής με τις πλεον επικαιροποημενες παραδοχές από εταιρεία των Big Four», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του ΑΔΜΗΕ «τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή πολίτη. Αυτό είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές και να το γνωρίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς σε αυτό (το business plan) βασίζουν το due diligence που διεξάγουν διεθνείς οίκοι για λογαριασμό πιθανών μετόχων/επενδυτών στο έργο.

Είναι κρίσιμο, επίσης, τα παραπάνω να τα γνωρίζει και η κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών της Κύπρου».

Εξάλλου ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι «πρόσβαση στο νέο business plan έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω virtual data room. Μεταξύ αυτών είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό για να το εξετάσει, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου υπέγραψε  συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023», λέει ο Διαχειριστής και στη συνέχεια κάνει γνωστό: «Έκτοτε, στελέχη υπουργείων της Κύπρου εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εξετάζουν διάφορα έγγραφα. Επιπλέον, εντός Μαρτίου έγιναν συζητήσεις στην έδρα του Υπουργείου στη Λευκωσία με υποψήφιο επενδυτή, επί του συγκεκριμένου business plan, παρουσία ανώτατων στελεχών των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου».

Το έργο Great Sea Interconnector

Το Great Sea Interconnector είναι ένα έργο που επιδοτείται κατά το 1/3 με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων και συνιστά μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να διασυνδεθεί η Κύπρος -το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος της ΕΕ- στο Ευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Σύστημα.

«Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του έργου και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει», αναφέρει και υπογραμμίζει: «Προϋπόθεση είναι, φυσικά, οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας υποστηρίξουν έμπρακτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του εμπιστευθεί το έργο, με ρυθμιστικές αποφάσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του όπως έκαναν όταν το έργο ειχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης».

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει τις επενδύσεις μόλις οι ρυθμιστικές αρχές λάβουν τις αποφάσεις που εκκρεμούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει επισήμως την στήριξη της στον ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου και έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το έργο καθώς το θεωρεί στρατηγικής σημασίας.

Διεθνές κάλεσμα

Και ο ΑΔΜΗΕ κάνει γνωστή την απόφαση του για να απευθύνει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

«Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει το κοινό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο, και μάλιστα έντονο, από πολλές πλευρές. Ο ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα για να διαχειριστεί αυτό το ενδιαφέρον θα προβεί σε ανοικτό διεθνές κάλεσμα επενδυτών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια