Το Ιράν σκοπεύει να απαντήσει στο χτύπημα του Ισραήλ αλλά με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη, αναφέρουν οι Financial Times που επικαλούνται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών της Τεχεράνης με συμμαχικές της χώρες και δυτικούς ηγέτες.

Σύμφωνα με τις πηγές, το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό – καθώς θεωρείται επίθεση στο έδαφός του – αλλά θα αξιολογήσει προσεκτικά τις κινήσεις του για να αποφύγει μία περιφερειακή σύγκρουση.

Σε αυτό το πλαίσιο η Τεχεράνη είναι απίθανο να στοχεύσει τις ισραηλινές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, δήλωσε στους FT αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, του κράτους του Κόλπου που έχει συχνά διευκολύνει τη διπλωματία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για άμεσο χτύπημα

Οι αμερικανικές πληροφορίες για οποιαδήποτε επικείμενη επίθεση φαίνεται να είναι λεπτομερείς και συγκεκριμένες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώνονται για την κατάσταση, δίνοντας στο Ισραήλ ένα περιθώριο να προετοιμάσει την άμυνά του.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι μία ιρανική επίθεση αναμένεται σε άμεσο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην υπεράσπισή του.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή σε μεγάλο βαθμό, θέλοντας όπως λέει να λειτουργήσει για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων.

Αν και η ανησυχία για περιφερειακή σύγκρουση είναι έκδηλη, φαίνεται ότι δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κλιμάκωση μπορεί να αποφευχθεί καθώς η απάντηση της Τεχεράνης θα έχει ως στόχο να δείξει αποτρεπτική ισχύ, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αυτοσυγκράτηση.

Πόλεμος νεύρων

Ένας έμπιστος της κυβέρνησης της Τεχεράνης δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να πάρει τον χρόνο του για να μεγιστοποιήσει τον πολιτικό αντίκτυπο της απάντησης του. Σημείωσε ότι το Ιράν επιδιώκει σκόπιμα να εξαντλήσει το Ισραήλ, τόσο με τη δημιουργία ψυχολογικής αβεβαιότητας όσο και με το να το αναγκάσει να παραμείνει σε υψηλή επιφυλακή.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει «συνδυασμό» επιλογών στις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η αναμενόμενη απάντηση του Ιράν έχει ήδη δημιουργήσει μια αίσθηση ανησυχίας στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί τους πολίτες να μην αποθηκεύουν γεννήτριες και βασικές προμήθειες.

Η Τεχεράνη κρατά επτά μήνες στάση αναμονής

Όσον αφορά τις κινήσεις αλλά και τις προθέσεις της Τεχεράνης πρέπει να λάβουμε υπόψιν τόσο το ιστορικό της σύγκρουσης με το Ισραήλ, τη στάση που κράτησε το Ιράν στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και τη διαμόρφωση των γεωπολιτικών συνθηκών μετά από επτά μήνες πολέμου.

Η Τεχεράνη από την αρχή του πολέμου στη Γάζα έχει κρατήσει μία στάση αναμονής ελπίζοντας πιθανόν σε μία αργή αλλά βέβαιη απομόνωση του Ισραήλ και στο ξαναμοίρασμα της τράπουλας στη Μέση Ανατολή σε σχέση με άλλα καθεστώτα της περιοχής.

Αν και έχει δεχτεί κριτική ότι έχει εγκαταλείψει τους Παλαιστίνιους στη μοίρα τους, η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί μία κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ποιος θέλει γενικευμένο πόλεμο

Εξάλλου επτά μήνες μετά πληθαίνουν οι φωνές στο Ιράν που προειδοποιούν ότι το Ισραήλ προσπαθεί να σύρει την Τεχεράνη σε πόλεμο προκειμένου ο Νετανιάχου να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει στη Γάζα.

Το χτύπημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό και η δολοφονία ανώτερου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης ερμηνεύεται από αρκετούς αναλυτές ως απόδειξη της διάθεσης του Ισραήλ για γενικευμένο πόλεμο.

Το ιστορικό της κόντρας Ισραήλ – Ιράν

Όσον αφορά δε το ιστορικό της κόντρας Ισραήλ – Ιράν αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ανταλλάξει ποτέ πυρά χρησιμοποιώντας πλήγματα που εκτοξεύονται από το έδαφός τους. Μοναδική περίπτωση το 2018 όταν ιρανικές δυνάμεις από τη Συρία εξαπέλυσαν απευθείας πυρά στο Ισραήλ.

Το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ

Το Ιράν ενισχύει τη στρατιωτική του υποστήριξη εδώ και δεκαετίες στον Λίβανο και για περισσότερο από μια δεκαετία στη Συρία, αλλά δεν την έχει αναπτύξει πλήρως εναντίον του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη απέφυγε επίσης επιμελώς τις άμεσες συγκρούσεις με το Ισραήλ, επιλέγοντας να μην απαντήσει στις δολοφονίες προσωπικού ασφαλείας στο εσωτερικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες κατηγορεί την ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ.

Ποια απάντηση θα επιλέξει η Τεχράνη

Αναφορικά με το κατάλληλο χτύπημα που πρέπει να επιλέξει η Τεχεράνη, οι FT αναφέρουν ότι είναι αντιμέτωπη με αρκετούς περιορισμούς. Αν η επιλογή αφορά κάποια διπλωματική αποστολή του Ισραήλ η «Τεχεράνη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει περαιτέρω διεθνή απομόνωση χτυπώντας ισραηλινούς διπλωματικούς στόχους σε μια φιλική χώρα και δεν μπορεί εύκολα να στοχεύσει ισραηλινά διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία σε μη φιλικά κράτη», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος. «Αυτό περιορίζει τις επιλογές τους», πρόσθεσε.

Ακόμη και μια άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος θα ήταν πιθανώς υπολογισμένη με τρόπο που θα έδειχνε μια ισχυρή απάντηση, χωρίς να προκαλέσει ισραηλινά αντίποινα που θα οδηγούσαν σε αποδεκατισμό των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στο Λίβανο και τη Συρία, δήλωσε ο δυτικός αξιωματούχος, προειδοποιώντας ωστόσο ότι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος «ατυχήματος» είναι μεγάλος.

Άλλοι δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανεχθεί μια επίθεση που θα προκαλούσε μόνο κάποιες υλικές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς τραυματισμούς και θύματα.

Ωστόσο η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι τώρα ότι μπορεί να λειτουργήσει ανεξέλεγκτα και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή για να αποτρέψουν το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, έχουν προετοιμαστεί για επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε παραμεθόριες περιοχές του βόρειου Ισραήλ, από όπου έχει ήδη απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στο Ισραήλ και συναντάται με ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους της άμυνας και του στρατού για να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας πιθανής στρατιωτικής απάντησης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του το βράδυ της Πέμπτης για να «επαναλάβει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι ιρανικών επιθέσεων», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το Ισραήλ έχει ήδη αυξήσει τις δυνάμεις του στην διάταξη εναέριας άμυνας, η οποία περιλαμβάνει το Iron Dome για την εξουδετέρωση πυραύλων χαμηλού βεληνεκούς και συστήματα όπως το David’s Sling και το Arrow, που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι άδειες έχουν ανασταλεί για όλες σχεδόν τις ισραηλινές πολεμικές δυνάμεις.

Ο δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις επικοινωνίες του Ιράν με τους περιφερειακούς συμμάχους δήλωσε ότι ήταν πιθανό το Ιράν να αναπτύξει για πρώτη φορά μια νέα πυραυλική ικανότητα, επιδεικνύοντας τεχνική ικανότητα και εμβέλεια που θα έδειχνε ότι είναι σε θέση να τιμωρήσει το Ισραήλ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω