Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι ολοένα και πιο πεπεισμένη ότι κερδίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, που καθιστά πολύ πιθανή τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δήλωσε το Σάββατο το μέλος της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, αλλά σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Ιούνιο, παρόλο που ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μην ακολουθεί προς το παρόν την ίδια πορεία.

ΕΚΤ: Στον «πάγο» για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επιτόκια

«Εκτός απροόπτου, θα πρέπει να αποφασίσουμε μια πρώτη μείωση επιτοκίων κατά τη συνάντησή μας τον Ιούνιο. Είμαστε πράγματι όλο και πιο σίγουροι για την πορεία αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Βιλερουά στο γαλλικό περιοδικό JDD.

Αποτελεσματικό όπλο

«Το εργαλείο των επιτοκίων ήταν ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του πληθωρισμού. Έπρεπε να ανεβάσουμε αυτό το επιτόκιο στο 4%, αλλά είναι χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται στο 5,5%», πρόσθεσε.

Ο Βιλερουά, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, περιλαμβάνεται στην ομάδα εκείνη της ΕΚΤ, η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και τάσσεται σθεναρά υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Τον περασμένο μήνα υπογράμμισε ότι εάν ο πληθωρισμός κινηθεί κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για μια σταθερή περίοδο, τότε η ΕΚΤ διακινδυνεύει να μειώσει τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά.

«Η μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου θα πρέπει να ακολουθηθεί από περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους· Υποστηρίζω μια πραγματιστική και ωστόσο επαρκώς εύστροφη σταδιακή προσέγγιση, βασισμένη σε οικονομικά δεδομένα»» τόνισε στο JDD.

«Ως εκ τούτου, δεν θα επιστρέψουμε σε εξαιρετικά χαμηλά, ακόμη και αρνητικά επιτόκια: αυτά που είδαμε κατά την περίοδο 2015-2022 ήταν η εξαίρεση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή