Στον απόηχο της πυραυλικής επίθεσης της Τεχεράνης εναντίον στόχων στο Τελ Αβίβ, τα Χρηματιστήρια δεν φαίνεται να ανησυχούν όσο πρέπει. Ή όσο φαίνεται να πρέπει.

Θα περίμενε κανείς, ακόμα και στο άκουσμα μιας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, οι χρηματαγορές να αντιδράσουν με σκεπτικισμό, αν όχι με πανικό.

Θα ήταν άκρως δικαιολογημένη μια συντονισμένη τάση ρευστοποιήσεων από νωρίς το πρωί, τόσο για την Ασία και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ, όσο και για τις ευρωαγορές στη συνέχεια της ημέρας.

Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν έγινε. Η Ασία έκλεισε με ελεγχόμενες απώλειες, σαν να ήταν μια οποιαδήποτε ημέρα, τα συμβόλαια κινήθηκαν σε θετικό έδαφος καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ και οι ευρωαγορές κατέγραφαν κέρδη από νωρίς, με πρόσημα έως και το +1%.

Παρόμοια, η τιμή του πετρελαίου, που κρίνεται ο βασικός πρωταγωνιστής για τη συνέχεια, παρέμεινε πέριξ των επιπέδων της προηγούμενης εβδομάδας, 85 δολάρια ανά βαρέλι για το αργό και 90 για το brent. Σημειωτέον, ήδη διανύει υψηλά 6μήνου.

Κι όλα αυτά, ενώ στις τελευταίες ώρες της Παρασκευής είχαμε γενικευμένο sell off στα Χρηματιστήρια, ιστορικά υψηλά για το χρυσάφι πάνω από 2400 δολάρια ανά ουγγιά, +5% στα συμβόλαια του πετρελαίου και ούτω καθεξής.

Εν πρώτοις, οι αγορές απορροφούν τους κραδασμούς και προεξοφλούν μια άμβλυνση των κινδύνων, υπό την έννοια ότι αναμένεται να υιοθετηθεί κάποιου είδους διπλωματική λύση, αν και οι εκείθεν χώρες και μεταξύ τους σχέσεις δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους όρους.

Το δικό μας Χρηματιστήριο κινήθηκε εντελώς διαφορετικά. Το ταμπλό κοκκίνησε από το άνοιγμα, και δεν παρατηρήθηκε καμία διάθεση για υποστηρικτικές αγορές σε καμία μετοχή της μεγάλης ή της μεσαίας κεφ/σης.

Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε πλαγιοπτωτικά μετά την αδυναμία να προσπελάσει τις 1425 μονάδες (στη συνεδρίαση της Τετάρτης), με φόβο να αντιμετωπίσει και πάλι τις 1365, που αφορούν και το κάτω όριο της κίνησης.

Αυτό που δεν μπορούμε να βρούμε είναι ποια από τις δύο οπτικές είναι η σωστή.

Θεωρητικά, με τα δεδομένα να μην είναι στο τραπέζι και τους κινδύνους να είναι ασύμμετροι, δεν είναι λογικό κάποιος επενδυτής να “νιώθει άνετα” επενδεδυμένος, πολλώ δε μάλλον να αγοράζει εκ νέου.

Εξάλλου, η απόδοση που ενδέχεται να λάβει εάν συνεχίσουν ανοδικά οι αγορές δεν είναι μεγαλύτερη από τη δυνητική ζημία που θα αντιμετωπίσει, εάν όντως υπάρξει κλιμάκωση.

Επιστρατεύοντας κοινή λογική, είναι προτιμώτερο να (επανα)τοποθετηθεί κάποιος σε υψηλότερες αποτιμήσεις, αλλά με τα πράγματα να ..έχουν μπει στη θέση τους, παρά να αγοράζει στο πουθενά με φόβο να τον εγκλωβίσει μια επιθετικά πτωτική αγορά, που θα λυγίσει στο βάρος της ειδησεογραφίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.