Ένα λείψανο από ένα κομμάτι της ιστορίας της τέχνης που απεικονίζεται στο The Crown βγαίνει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s. Η μελέτη σε καμβά του Graham Sutherland προηγήθηκε του πορτρέτου που ο Winston Churchill περιφρονούσε τόσο περίφημα που κατέληξε να πάρει φωτιά, όπως απεικονίζεται στην πρώτη σεζόν της σειράς του Netflix, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το σήμα της νίκης – «V»

Το κοινοβούλιο παρήγγειλε το πορτρέτο για τα 80ά γενέθλια του πρωθυπουργού και προσέλαβε τον Σάδερλαντ, έναν από τους κορυφαίους Βρετανούς καλλιτέχνες της εποχής, σύμφωνα με τον André Zlattinger, επικεφαλής της σύγχρονης βρετανικής και ιρλανδικής τέχνης του Sotheby’s.

«Ο Τσώρτσιλ δεν ήταν εύκολο άτομο να ζωγραφίσει», λέει ο Zlattinger. Ο ηλικιωμένος πολιτικός, καλλιτέχνης ο ίδιος, είχε επίγνωση της εικόνας που έδειξε στο έθνος. «Ο Τσώρτσιλ ρώτησε τον Σάδερλαντ αν επρόκειτο να ζωγραφιστεί ως χερουβίμ ή μπουλντόγκ και ο Σάδερλαντ απάντησε ότι εξαρτάται από το τι μου δείχνεις».

«Ο Graham Sutherland ήταν γνωστός για τον σκληρό ρεαλισμό του», λέει ο Kevin Ruane, συγγραφέας του Churchill and the Bomb, και ζωγράφισε αυτό που είδε το 1954. Αυτός ήταν ένας σχεδόν 80χρονος άνδρας που είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ένα χρόνο νωρίτερα, λέει ο Ruane.

Ένδοξο ερείπιο

«Όταν κοιτάζω μια φωτογραφία του πίνακα, βλέπω έναν άνθρωπο που κουβαλάει το βάρος του κόσμου και είναι λίγο ερείπια, αλλά ένα ένδοξο ερείπιο – όπως ο Παρθενώνας», λέει. «Μπορείτε ακόμα να δείτε το μεγαλείο που ήταν εκεί, αλλά καταρρέει».

Όταν ο Τσώρτσιλ είδε το πορτρέτο του, το περιφρονούσε τόσο πολύ που σχεδόν αρνήθηκε να πάει στα αποκαλυπτήριά του στο Κοινοβούλιο, λέει ο Ruane. (Ο John Lithgow δίνει μια «ως επί το πλείστον ακριβή» απεικόνιση αυτού ως Τσώρτσιλ στο The Crown, λέει.)

Πιθανότατα μισούσε το πορτρέτο του Sutherland λόγω της ματαιοδοξίας του, λέει ο Ruane. «Αυτός είναι ένας άνθρωπος που, οι υποστηρικτές του όσο θα έλεγαν οι επικριτές του, είχε λίγο σούπερ εγώ και μέχρι το 1954 είχε όλο και μεγαλύτερη επίγνωση της φθίνουσας δύναμής του και της σωματικής του αναπηρίας».

Ο χλευασμός

Όταν ο πίνακας του παρουσιάστηκε στα επίσημα εγκαίνια του Κοινοβουλίου, ο Τσόρτσιλ χλεύασε το έργο ως «αξιοσημείωτο παράδειγμα μοντέρνας τέχνης», προκαλώντας γέλια από το πλήθος. Δεν εκτέθηκε ποτέ στο Κοινοβούλιο. Αντ ‘αυτού, μεταφέρθηκε στο εξοχικό σπίτι του Τσώρτσιλ, το Chartwell, όπου στοιβάχτηκε σε ένα κελάρι πριν τελικά πυρποληθεί από τη γραμματέα του, Grace Hamblin, και τον αδελφό της, με την ευλογία της Clementine, της συζύγου του. Ο Sutherland αποκάλεσε την καταστροφή του κομματιού «πράξη βανδαλισμού». (Στο The Crown, η Clementine παρακολουθεί το πορτρέτο να καίγεται σε μια φωτιά.)

Αυτό που απομένει από τις συναντήσεις του Τσώρτσιλ με τον Σάδερλαντ είναι αυτό που πωλείται τώρα από τον οίκο Sotheby’s, με εκτίμηση από 500.000 έως 800.000 λίρες (622.000 έως 996.000 δολάρια). Ζωγραφίστηκε στα τέλη της ηλιοφάνειας στο Chartwell, καθώς η καλλιτεχνική διαδικασία του Sutherland περιελάμβανε ερευνητικές μελέτες για να κατανοήσει το θέμα του πριν από την παραγωγή της τελικής έκδοσης.

«Μία καλύτερη απεικόνιση του πώς ήταν στην πραγματικότητα ο Τσώρτσιλ»

Ο οίκος Sotheby’s Zlattinger χαρακτηρίζει τη μελέτη ως πιο οικεία από το τελικό πορτρέτο, καθώς επίσης αποκαλύπτει μια εικόνα για την ψυχική κατάσταση του Τσώρτσιλ την εποχή που ο Σάδερλαντ επικεντρώθηκε στην απεικόνιση του προσώπου του. «Είναι ίσως μια καλύτερη απεικόνιση του πώς ήταν στην πραγματικότητα ο Τσώρτσιλ», λέει ο Zlattinger, «και θεωρούμε ότι αυτό είναι το καλύτερο διασωθέν πορτρέτο του Τσώρτσιλ από τον Σάδερλαντ».

Ο πίνακας θα εκτεθεί από τις 16 έως τις 21 Απριλίου στο παλάτι Blenheim στο Cotswolds, στο ίδιο περίτεχνο δωμάτιο που γεννήθηκε ο διάσημος πολιτικός, πριν βγει σε δημόσια θέα στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης από τις 3 έως τις 16 Μαΐου. Ο Zlattinger λέει ότι υπάρχει μια «τεράστια γοητεία» με τον Τσόρτσιλ στις ΗΠΑ και ότι υπάρχουν συλλέκτες αναμνηστικών και τέχνης του Τσόρτσιλ από όλο τον κόσμο.

Τον Ιανουάριο, ο Steve Forbes έστειλε βιβλία και αναμνηστικά του Τσόρτσιλ – συμπεριλαμβανομένου του παλιού προσωπικού γραφείου του – σε έναν έμπορο σπάνιων βιβλίων στη Νέα Υόρκη. Το 2021 ένα μαροκινό τοπίο που ζωγράφισε ο ίδιος ο Τσόρτσιλ και αργότερα δώρισε στον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ πωλήθηκε για το ρεκόρ των 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο Christie’s, από τη συλλογή της Αντζελίνα Τζολί.

Μετά τη δημόσια προβολή της μελέτης στη Νέα Υόρκη, θα εμφανιστεί στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου. Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 6 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]