Το τρίτο μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύει σε περαιτέρω μείωση του χρέους, σύμφωνα με τους FT.

Η Asda ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων και των κερδών πέρυσι, λόγω της αύξησης των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της συμπίεσης του κόστους ζωής.

Η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανήκει στους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Zuber και Mohsin Issa και στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων TDR, δήλωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά το ενοίκιο, το προτιμώμενο μέτρο κέρδους της, αυξήθηκαν κατά 24% σε 1 δισεκατομμύριο λίρες το 2023, από 867 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος. Δεν αποκάλυψε αριθμούς προ φόρων.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,1% στα 21,8 δισ. λίρες, ενώ οι πωλήσεις like-for-like αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Η δυναμική των πωλήσεων, ωστόσο, επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τον όμιλο να αναφέρει αύξηση 2,2% το τέταρτο τρίμηνο, από 2,8% το τρίτο τρίμηνο και 7,8% το πρώτο.

Ο επικεφαλής οικονομικών Michael Gleeson δήλωσε τη Δευτέρα ότι η σειρά χαμηλού κόστους Just Essentials του ομίλου και η κυκλοφορία της εφαρμογής αφοσίωσης συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων το 2023.

Ο Mohsin Issa, ο οποίος διοικεί την Asda, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί από τον καθημερινό έλεγχο εάν βρεθεί διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι η Asda ήταν μια «δύναμη χτισμένη σε γερά θεμέλια».

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς οι αδελφοί Issa, οι οποίοι είναι επίσης συνιδιοκτήτες της αυτοκρατορίας πρατηρίων καυσίμων EG Group με την TDR, επιδιώκουν να απλοποιήσουν την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ τους.

Η EG Group αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για να ξεφορτωθεί ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου στον Zuber Issa σε αυτό που η εταιρεία είπε στους επενδυτές ότι ήταν μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος της αυτοκρατορίας των πρατηρίων βενζίνης. Ο Mohsin Issa απέρριψε προηγουμένως τις εικασίες για ρήξη με τον αδελφό του.

Xαμηλότερες επιδόσεις από τον ανταγωνισμό

Παρά την άνοδο των πωλήσεων, η Asda έχει σταθερά χαμηλότερες επιδόσεις από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Tesco και J Sainsbury, σύμφωνα με μηνιαία στοιχεία του κλάδου. Κατέχει μερίδιο 13,8% στην αγορά παντοπωλείων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Kantar.

Ο Clive Black, αναλυτής λιανικής στην Shore Capital, δήλωσε: «Το να τονίζεις μόνο το ebitda είναι σαν να παραπλανάς. . . Η απόσβεση έχει σημασία, το κόστος χρηματοδότησης είναι πραγματικό. Η αξιέπαινη μείωση του χρέους είναι σημαντική και θα μειώσει την πίεση στην Asda, αλλά παραχωρεί μεγάλο μερίδιο αγοράς παντοπωλείων στην αναζήτηση βραχυπρόθεσμων μετρητών».

Η Asda έχει επιβαρυνθεί με το κόστος χρηματοδότησης λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους από τότε που οι Issas και TDR αγόρασαν την επιχείρηση από τη Walmart σε συμφωνία 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών το 2020.

Το καθαρό χρέος στο τέλος του 2023 ήταν 3,8 δισεκατομμύρια λίρες και περισσότερο από το 90% εξασφαλίστηκε με σταθερά επιτόκια. Η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν «πλήρως δεσμευμένη για περαιτέρω απομόχλευση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή