Ο πρώην επικεφαλής της Barclays, Bob Diamond, θέλει να… αναμετρηθεί με το TikTok ως πρόεδρος μιας νεοφυούς εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζεται ότι αξίζει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζει μόλις 36 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και το γεγονός ότι τα μετρητά που είχε πέρυσι ήταν λιγότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Η παραπάνω κίνηση του Diamond έρχεται μετά τη συμφωνία της πλατφόρμας βίντεο Triller για την εξαγορά όλων των μετοχών από την AGBA, μια μικρή πλατφόρμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ, εισηγμένη στις ΗΠΑ, με αμφιλεγόμενο παρελθόν.

Ο Diamond, ο οποίος προεδρεύει της AGBA από τον Σεπτέμβριο, θα υπηρετήσει με την ίδια ιδιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές της AGBA σημείωσαν άλμα άνω του 400% από την ανακοίνωση της συμφωνίας στις 18 Απριλίου.

Tik Tok: Δεν σχεδιάζουμε να πουλήσουμε την εφαρμογή, λέει η κινεζική Bytedance

Το εγχείρημα

Σε δελτίο τύπου, το οποίο αφορούσε τη συμφωνία, η AGBA ανακοίνωσε ότι η Triller με έδρα το Λος Άντζελες είχε αποτιμηθεί ανεξάρτητα στα 3,2 δισ. δολάρια και ότι ο ενιαίος όμιλος θα άξιζε 4 δισ. δολάρια «σε pro forma βάση». Οι μέτοχοι της Triller θα κατέχουν το 80% των μετοχών.

Αλλά με βάση την τιμή της μετοχής της AGBA στα 40 σεντς πριν από την είδηση της συμφωνίας, οι 407 εκατ. μετοχές που θα εκδώσει σημαίνουν ότι η Triller συμφώνησε να αποκτηθεί έναντι 163 εκατ. δολαρίων. Ο όμιλος με έδρα το Λος Άντζελες ανακοίνωσε έσοδα μόλις 36 εκατ. δολάρια κατά το εννεάμηνο έως τον Σεπτέμβριο και ζημίες 131 εκατ. δολάρια. Η AGBA ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 49 εκατ. δολαρίων σε έσοδα 54 εκατ. δολαρίων πέρυσι και μετρητά στο ταμείο της ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου.

Το εγχείρημα της Triller αποτελεί μια παρέκκλιση για τον Diamond, ο οποίος κάποτε διοικούσε μια τράπεζα με ισολογισμό τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Παραιτήθηκε από την Barclays το 2012 μετά το σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και έκτοτε διατηρεί σχετικά χαμηλό προφίλ.

Αμφιλεγόμενο πρόσωπο

Η Triller είναι ένας αμφιλεγόμενος – και μικροσκοπικός – παίκτης στη μουσική βιομηχανία. Η νεοσύστατη επιχείρηση ανακοίνωσε το 2019 την πραγματοποίηση επενδύσεων από μια σειρά διάσημων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Snoop Dogg, The Weeknd, Lil Wayne και Kendrick Lamar. Τότε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Lu προέβη στον παράτολμο ισχυρισμό ότι αυτό «σηματοδοτεί ίσως την πιο σημαντική αλλαγή στη μουσική από τη δημιουργία του streaming».

Η εταιρεία προσπάθησε να επωφεληθεί από τις αντιδράσεις κατά του TikTok για την κινεζική ιδιοκτησία του, με τον αντικαταστάτη του Lu, Mahi de Silva, το 2022 να καλεί κάθε Αμερικανό να διαγράψει το TikTok. Επικεφαλής της Triller είναι πλέον ο Bobby Sarnevesht.

Οι κατηγορίες

Όμως η Triller κατηγορήθηκε για διόγκωση του αριθμού των χρηστών της και έχει μηνυθεί από τους μεγαλύτερους μουσικούς ομίλους στον κόσμο – Universal και Sony – επειδή δεν τους κατέβαλε τα οφειλόμενα δικαιώματα. Η Triller χρωστούσε στις εταιρείες μουσικής 24 εκατ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά είχε μόνο 967.000 δολάρια μετρητά στο ταμείο, σύμφωνα με μια κανονιστική καταχώρηση του Ιανουαρίου, στην οποία ανέφερε ότι είχε συγκεντρώσει 420 εκατ. δολάρια.

Μετά την αποχώρηση του Diamond από την Barclays έχει μείνει ως επί το πλείστον στο να ασχολείται με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Νωρίτερα φέτος συγχώνευσε τη βρετανική χρηματιστηριακή εταιρεία μεσαίας αγοράς, Panmure Gordon, με έναν ανταγωνιστή της. Η Panmure κατέχεται μέσω της Atlas Merchant Capital, του επενδυτικού του οχήματος.

Ο Diamond αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγχώνευση της AGBA με την Triller.

Η Atlas υπήρξε σύμβουλος της AGBA, έναντι 83.000 δολαρίων το μήνα, ενώ  το ίδιο ποσό λαμβάνει ο Diamond ως πρόεδρος της πλατφόρμας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο Wing-Fai-Ng, πρόεδρος του ομίλου της ζημιογόνου AGBA, ο οποίος θα είναι διευθύνων σύμβουλος του ενοποιημένου ομίλου, δήλωσε στους Financial Times ότι γνώριζε τον Diamond για περισσότερο από μια δεκαετία και τον θεωρούσε «σαν οικογένεια».

Η κίνηση μετά την πρωτοβουλία Μπάιντεν

Η συμφωνία με την Triller ανακοινώθηκε λίγες ημέρες προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταθέσει σε νόμο μια πρωτοβουλία που θα απαγορεύσει την κυρίαρχη εφαρμογή βίντεο TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ, εκτός εάν η κινεζική μητρική της αποεπενδύσει από την επιχείρηση.

Η AGBA, η οποία αρχικά ήταν μια εταιρεία ειδικού σκοπού για την εξαγορά που είχε συσταθεί από μια επιχείρηση του Χονγκ Κονγκ και η οποία εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, συμφώνησε να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ ως προϋπόθεση της συγχώνευσης.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον τομέα του διαμοιρασμού βίντεο που θα εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο επόμενο έτος περίπου και πιστεύουμε ότι η Triller είναι με διαφορά η εταιρεία που έχει τοποθετηθεί προηγουμένως για να επωφεληθεί από αυτό», δήλωσε στους FT ο Ng, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων.

Η Triller χαρακτηρίστηκε ως “πρωτοπόρος δύναμη στη συμβολή των τομέων της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του εμπορίου με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης” σε μια παρουσίαση της AGBA για τους επενδυτές που εξηγούσε τη συμφωνία και ανέφερε ότι η πλατφόρμα είχε περισσότερους από 450 εκατομμύρια λογαριασμούς καταναλωτών.

Η Triller αρνήθηκε να σχολιάσει τους σημερινούς επενδυτές της.

Φυλακίσεις για απάτη

Ο κύριος ιδιοκτήτης της AGBA ελέγχεται από τον Ταϊβανέζο επιχειρηματία Richard Tsai, η οικογένεια του οποίου ίδρυσε την αυτοκρατορία της Fubon Financial. Ο Tsai κατέχει επίσης μερίδιο στην Triller.

Η AGBA πήρε τη σημερινή της μορφή μετά τη συγχώνευση με την προβληματική Convoy Global μετά την αναγκαστική διαγραφή του επενδυτικού συμβούλου του Χονγκ Κονγκ από το χρηματιστήριο της πόλης, αφού δεν υπέβαλε εγκαίρως ισοολογισμούς.

Τα προβλήματά της προήλθαν από τον ρόλο της στο επίκεντρο ενός σκανδάλου του 2017 στην πόλη που ονομάστηκε “δίκτυο Enigma” και ανέδειξε ένα δίκτυο αυστηρά ελεγχόμενων διασταυρούμενων συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρείες στην επικράτεια. Αρκετά πρώην στελέχη της Convoy φυλακίστηκαν για απάτη το 2021.

Η νέα εταιρεία άρχισε να συναλλάσσεται στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία