Με κόπο τελικά κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις βοήθειες που έλαβε από την Εθνική και την Coca Cola να αποδεικνύονται πολύτιμες έναντι των πιέσεων που υπήρξαν σε επιλεγμένους τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 1.452,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.447,13 μονάδων (-0,09%) και 1.460,29 μονάδων (+0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 15,3 εκατ. ευρώ.

Στηρίγματα στην Qualcomm και την Carvana βρίσκει η Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 3.523,77 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.366,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 1.249,43 μονάδες.

Στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη αποφασιστικά πάνω από τις 1.450 μονάδες. Βέβαια, σε μια συνεδρίαση – «σάντουιτς» ανάμεσα σε πολλές αργίες, κράτησαν πολλά χαρτοφυλάκια με χαμηλές ταχύτητες και μικρές κινήσεις αναδιάρθρωσης των θέσεων.

Πέραν αυτού όμως, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις αντοχές που δείχνει η αγορά στα επίπεδα, καθώς ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι και οι επιχειρηματικές ζυμώσεις βρίσκονται στο απόγειό τους, ώστε να διαφαίνεται και “στο πεδίο της μάχης” το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Και προφανώς, το Χρηματιστήριο αποτυπώνει ένα μέρος αυτής της εικόνας, και ενδέχεται, κατά τους αναλυτές, να συνεχίσει έτσι μακροπρόθεσμα, εάν κάτι δεν αλλάξει διαρθρωτικά.

Οι αργίες του ΧΑ (μέχρι και τις 7 Μαΐου) χαρίζουν στους συμμετέχοντες στην ελληνική κεφαλαιαγορά τον απαιτούμενο χρόνο για “ανάσες” εν μέσω του θετικού κλίματος που δημιουργούν τα υψηλά 13 ετών στον Γενικό Δείκτη, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης είναι Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Άλλωστε, τα τετραμηνιαία (year-to-date) κέρδη της τάξεως του 12% για τον ΓΔ επιβεβαιώνουν την ανοδικότητα της τάσης, με τον θεμιτό στόχο των 1.500 μονάδων να παραμένει “στο τραπέζι”.

Στην πλευρά των διαγραμματικών στηρίξεων, ο κ. Στεριώτης, υπογραμμίζει κατά σειρά τις 1.420, 1.360 και 1.310 μονάδες. Δεδομένων των συνθηκών αναμένει ενεργότερη ενασχόληση (συναλλακτική κίνηση) από πλευράς των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να “λάμπουν δια της απουσίας τους” από τη Λεωφόρο Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, η παρακολούθηση και ανάλυση “ζεστών” κλάδων, όπως η Πληροφορική, έχει τη δική της σημασία εντός του δομικού ράλι που λαμβάνει χώρα στο ΧΑ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, με το +3,31% που κατέγραψε έδωσε σημαντικές στηρίξεις, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Coca Cola, Jumbo και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Cenergy, Eurobank, Aegean, Motor Oil, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ΟΤΕ, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%, ασκώντας επί της ουσίας σημαντικές πιέσεις, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Λάμδα, Alpha Bank και Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών