Με απώλειες έκλεισε και σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο έχασε το μέχρι προχτές θετικό πρόσημο σε επίπεδο μήνα, αλλά έπεσε και οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του, αποτυπώνοντας τη διορθωτική πορεία στην οποία βρέθηκε στο δεύτερο μισό του Μαΐου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,56% στις 1.431,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.431,53 μονάδων (-0,58%) και 1.440,78 μονάδων (+0,06%). Ο τζίρος, λόγω rebalancing στον MSCI, ανήλθε στα 384,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 80,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 15,1 εκατ. ευρώ.
Εν αναμονή των στοιχείων του πληθωρισμού οι ευρωαγορές
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,83% στις 3.453,87 μονάδες, ενώ στο +1,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.345 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,29% στις 1.241,66 μονάδες.
Αρνητικός ήταν ο Μάιος για τον γενικό δείκτη, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο ΓΔ έκλεισε τον μήνα με πτώση 1,15%, ο FTSE 25 έχασε 1,68%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να κρατήσεις στο +0,35% τα κέρδη του κυρίως λόγω της Εθνικής.
Τα εποχικά σύνδρομα αυξάνουν τις επενδυτικές αναστολές
Ο Γενικός Δείκτης έχασε το θετικό πρόσημο του Μαΐου την εβδομάδα που πέρασε και με ένα μικρό σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων υπενθύμισε ότι σε μια αγορά με περιορισμένο περιεχόμενο νέων η κόπωση έρχεται γρήγορα χωρίς μεγάλες εξαιρέσεις εναρμονίζοντας την συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς με την διεθνή τάση, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.
Για τους απαισιόδοξους η έλευση του Ιουνίου αποτελεί την ιδανική περίοδο με βάση τα στατιστικά των τελευταίων 25 ετών. Ο Γενικός Δείκτης έχει μέση αρνητική απόδοση 2,57% και μόλις το 32% των παρατηρήσεων παρουσιάζει θετικό πρόσημο.
Στο εξωτερικό σε μεγαλύτερο αριθμό παρατηρήσεων το κλείσιμο του Ιουνίου γίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάιο σε ποσοστό 62% γεγονός που δείχνει μια σχετική συνέπεια στο μοτίβο επικράτησης πωλησιακών τάσεων. Η στάση αυτή εξηγείται από την ολοκλήρωση του εξαμήνου και την κατοχύρωση μέρος των κερδών της χρήσης από την θεσμική διαχείριση και την σχετικά «άνυδρη» περίοδο που ακολουθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.
Παρόλα αυτά το εποχικό βάδισμα των αποδόσεων δεν αποτελεί κάποιο δόγμα καθώς η φετινή χρηματιστηριακή συγκυρία διακρίνεται από αυξημένη εταιρική κερδοφορία σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρήση, αυξημένη συμμετοχή επενδυτών και νέων κωδικών και έντονη κινητικότητα στο πεδίο των εταιρικών εξαγορών.
Το μέτωπο της κερδοφορίας δείχνει πάντως να κρατάει τα κεκτημένα. Στις 36 εταιρίες που δημοσίευσαν στοιχεία τριμήνου ως την Παρασκευή, οι 33 είναι κερδοφόρες και η τελική γραμμή είναι ενισχυμένη κατά 17,9% στα 2,15 δις ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Τα λειτουργικά κέρδη υποστηρίζουν την ποιοτική διάσταση της κερδοφορίας εμφανίζοντας άνοδο 12,1 δις ευρώ στα 2,57 δις ευρώ. χωρίς των τραπεζικό κλάδο η αύξηση της κερδοφορίας εμφανίζεται οριακή (+1%) ωστόσο οι διοικήσεις των εταιριών εμφανίστηκαν αισιόδοξες στην υλοποίηση των επιχειρηματικών και ποσοτικών στόχων της χρονιάς.
Ο βασικός κορμός των εταιριών που δημοσιεύουν ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις έχει ενσωματωθεί στο σύνολο και μπορεί να θεωρηθεί ότι οι τάσεις είναι πλέον ενδεικτικές για το πως εξελίχθηκε το α’ τρίμηνο.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και με τα δύο πόδια σε φάση πωλήσεων από την στιγμή που διασπάστηκαν διαδοχικά και χωρίς ιδιαίτερη στάση οι 1.450 και οι 1.444 μονάδες. Απομένει ο κινητός μέσος των 50 ημερών ο οποίος ωστόσο κινείται στην περιοχή των 1.434 μονάδων το οποίο δεν δείχνει προς το παρόν να βγάζει ισχυρές άμυνες από τους αγοραστές.
Δεδομένου ότι οι ταλαντωτές δεν βρίσκονται σε υποτιμημένα επίπεδα το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης πιθανόν να εκκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτο υποψήφιο επίπεδο στήριξης τις 1.400 μονάδες.
Συμπερασματικά αν και ο ρυθμός της πτώσης αναμένουμε να επιβραδυνθεί, η μείωση των συναλλαγών θα έπειθε περισσότερο για το στέγνωμα της προσφοράς, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη αντίδραση. Ως εκ τούτου η πλαγιοκαθοδική κίνηση ενδέχεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα προς τα επίπεδα της πρώτης τοπικής στήριξης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil, η Jumbo και ο Τιτάνας έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και AUTOHELLAS. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, Πειραιώς, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
Στον αντίποδα, Cenergy και Βιοχάλκο συνέχισαν την έντονα ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας μάλιστα κέρδη 3,81% και 3,40% αντίστοιχα. Στο +2,22% έκλεισε ο Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.
Latest News
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024
Συγκρατεί την τραπεζική διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Jumbo
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βρει μέχρι τώρα τη χρυσή τομή για τη διαχείριση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως εκδηλώνονται
Άμυνα στο profit taking «παίζει» το ΧΑ
Μικρές πιέσεις, κυρίως από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με Εθνική και Helleniq Energy διαπέρασε και τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα, με τον γενικό δείκτη να διαπερνά το μεγάλο make or break επίπεδο των 1.460 μονάδων
Ανακόπτει την άνοδο του ΧΑ η Coca Cola
To XA παλεύει να μη διολισθήσει βαθύτερα σε αρνητικά εδάφη
Εκτός αγορών της Ευρωζώνης μένει η JP Morgan - Η εξαίρεση της Ελλάδας
Η JP Morgan παραμένει overweight για την Ελλάδα λόγω της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των μερισμάτων και των αποδόσεων
Φλερτάρει με τις 1.460 μονάδες το ΧΑ - Ξεχωρίζουν Βιοχάλκο, Helleniq Energy
Η αγορά έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο από την έναρξη του Δεκεμβρίου
Πακέτα... από το Λονδίνο είχε στο ΧΑ
Μπαράζ πακέτων σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκλήθηκε μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη για τον φόρο στις τράπεζες
Κράτησε τα κέρδη της εβδομάδας το ΧΑ - Άλμα 11,5% για τις τράπεζες σε 5 ημέρες
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή μια εβδομάδα μεγάλων συγκινήσεων με νέα ιστορικά υψηλά σε Wall Street, Γερμανία και επιστροφή στην δράση στην εγχώρια αγορά