
Για τις προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μίλησε στο «Βήμα» η Καρολάιν Φαμ, επίτροπος της αμερικανικής Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission – CFTC).
Βερένα Ρος (ESMA): Ορόσημο το νέο πλαίσιο ESG για το μέλλον των επενδύσεων
Η κυρία Φαμ βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Climate in the Center of Economy», που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς (IOSCO).
Καινοτόμες ευκαιρίες
Η αμερικανίδα επίτροπος υπογράμμισε ότι η τεχνολογία blockchain σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες έχει εισαγάγει καινοτόμες ευκαιρίες, πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι «εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι βασικοί ρυθμιστικοί κανόνες που προστατεύουν όλους όσοι συμμετέχουν στην αγορά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Αναφερόμενη στους κινδύνους που καλείται κάποιος να γνωρίζει σχετικά με την αγορά των κρυπτονομισμάτων η κυρία Φαμ αναφέρθηκε στην ανάγκη να κάνει κάποιος τη δική του έρευνα, προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις.
«Εχουμε δει πολλές απάτες» υπογράμμισε και τόνισε ότι η συνταγή για την προστασία είναι μία: αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε είναι ύποπτο και το κοινό θα πρέπει να είναι προσεκτικό.
Τα επόμενα βήματα
Αναφερόμενη στα βήματα που έχουν ήδη γίνει και στο τι πρέπει να ακολουθήσει, η κυρία Φαμ είπε ότι διεθνείς φορείς θέσπισης προτύπων όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) εργάστηκαν για αρκετά χρόνια προκειμένου να αναπτύξουν αρχές για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πρόληψη της απάτης και των καταχρηστικών πρακτικών.
Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστούν οι αρχές αυτές στην αγορά την κρυπτονομισμάτων σε εθνικό επίπεδο.
Συνεργασία
Η κυρία Φαμ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται ενεργά σε επίπεδο FSB και IOSCO, αλλά και σε άλλα διεθνή φόρα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον κανονισμό για τις αγορές ψηφιακών στοιχείων (MiCA) που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε: «Στις ΗΠΑ λόγω του μοναδικού ρυθμιστικού μας πλαισίου τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Παγκόσμιων Αγορών (GMAC) της CFTC, την οποία εκπροσωπώ, ανέπτυξε πρόσφατα μια ταξινόμηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για να προσδιορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά και να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν καλύτερα πώς να τα προσεγγίσουν από κανονιστική σκοπιά».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ταξινόμηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CFTC GMAC θα είναι μια πρακτική πηγή που θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προωθήσουν τη διεθνή ευθυγράμμιση.
Tα CBDC
Ερωτηθείσα για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC) η κυρία Φαμ ανέφερε ότι έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολυετών μελετών και πειραμάτων από κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο.
«Ενας τομέας που έχει μελετηθεί είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι των CBDC για τις διασυνοριακές πληρωμές και άλλες διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές» διευκρίνισε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τελικά κάθε δικαιοδοσία και κεντρική τράπεζα θα πρέπει να καθορίσει εάν τα CBDC είναι κατάλληλα για το τραπεζικό τους σύστημα και την κοινωνία.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τα CBDC και θα υπάρξει απόκλιση μεταξύ των δικαιοδοσιών» διευκρίνισε.
Γεύση από Ελλάδα
Τέλος, αναφερόμενη στην επίσκεψή της στην Ελλάδα δήλωσε γοητευμένη:
«Ηταν υπέροχο να περιβάλλεται κανείς από αντικείμενα της ελληνικής ιστορίας – απτές υπενθυμίσεις της διαρκούς συμβολής της αρχαίας Ελλάδας στην κοινωνία και τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο.
Καθώς ηγέτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σε αυτόν τον ιστορικό χώρο για να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τα πιο σημαντικά ζητήματα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι η ίδια η πράξη της συγκέντρωσης και της συζήτησης με αυτόν τον τρόπο είναι εξαγώγιμο προϊόν της αρχαίας Ελλάδας» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας: «Το καινοτόμο εμπορικό σήμα της ελληνικής κοινωνίας πριν από χιλιάδες χρόνια έχει πραγματικά αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου».
Πηγή : ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.