Οι κληρονόμοι της D’Ieteren, μιας υπερ-αιωνόβιας βελγικής αυτοκρατορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας αναδείχθηκαν σε αντιπροέδρους της ομώνυμης εταιρείας της οικογένειάς τους πριν από περίπου μια δεκαετία. Τα ξαδέλφια Nicolas D’Ieteren και Olivier Perier τέθηκαν σε ισότιμη βάση και επαινέθηκαν για το πέρασμα της εταιρείας στην έβδομη γενιά υπό τον έλεγχο της οικογένειας.
Ωστόσο, αυτή η ισότιμη διαχείριση του ομίλου D’Ieteren διήρκεσε μόλις τρία χρόνια, όταν ο Nicolas αντικατέστησε τον πατέρα του ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου το 2017. Τώρα, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους επενδυτές μειοψηφίας, ο Nicolas, 49 ετών, αποκάλυψε ένα δαπανηρό σχέδιο για να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας εξαγοράζοντας το μερίδιο του εξαδέλφου Olivier, 53 ετών.
Ακόμη ένα χτύπημα στην ατμομηχανή της Ευρώπης – Βουτιά στις παραγγελίες της γερμανικής βιομηχανίας
Η διάσπαση D’Ieteren, που ονομάστηκε «αναδιοργάνωση μετοχών που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά» από την εταιρεία των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, έχει τις ρίζες της στις διαιρέσεις εντός της μυστικοπαθούς οικογένειας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Οι γόνοι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και στόχους και η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να προλάβει τυχόν μελλοντικές συγκρούσεις, δήλωσαν οι πηγές.
Το πρόβλημα είναι ότι η επιχείρηση θα αποφέρει αρχικά δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα, αλλά οι πληρωμές θα χρηματοδοτηθούν κυρίως με δανεικά χρήματα, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά για το χρέος και τα μελλοντικά κέρδη. «Η επένδυση σε οικογενειακές επιχειρήσεις έχει πλεονεκτήματα, αλλά ενδεχομένως και κάποιους κινδύνους», δήλωσε στο Bloomberg ο Morten Bennedsen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ειδικός σε θέματα οικογενειακών επιχειρήσεων. «Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα».
Fait Accompli (κάτι που έχει γίνει και δεν μπορεί να αλλάξει)
Σε αντίθεση με τις δημόσιες διαμάχες για τον έλεγχο σε άλλες υπερπλούσιες οικογένειες, όπως οι Murdochs και οι Ambanis, η απόφαση των δισεκατομμυριούχων απογόνων του D’Ieteren να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους έγινε στο παρασκήνιο και παρουσιάστηκε ως τετελεσμένο γεγονός που ανακοινώθηκε μαζί με τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου.
«Τα δύο ξαδέλφια δεν ήταν σε μια ηλικία που θα περίμενε κανείς ότι κάτι έπρεπε να γίνει», δήλωσε ο Kris Kippers, αναλυτής της Degroof Petercam. «Δεδομένου ότι ήταν μόλις δύο και δεν έχουν αδέρφια, έκανε την υπόθεση να μην είναι… ψηλά στο ραντάρ».
Η κίνησή τους οδήγησε σε πτώση της τιμής της μετοχής του ομίλου D’Ieteren κατά 15% και παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο η φατρία αντιμετώπισε τη διαδοχή και στο παρελθόν. Με τη διοχέτευση της εξουσίας κατά τη διάρκεια των γενεών σε μία μόνο ανδρική γενιά – που περιγράφεται από έναν κληρονόμο έκτης γενιάς ως «ψαλίδισμα» των κλαδιών – η εκτεταμένη εταιρεία όχι μόνο αναδείχθηκε ως μία από τις παλαιότερες στον κόσμο που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια μίας μόνο οικογένειας, αλλά και ως μία με εξαιρετικά λίγους συγγενείς μετόχους.
Αυτό συγκρίνεται με την αραίωση που παρατηρείται σε ορισμένες άλλες μεγάλες περιουσίες, όπως η δυναστεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot, της οποίας δύο πρόγονοι ξεκίνησαν μια επιχείρηση το 1810 και τώρα έχει περίπου 200 μετόχους που εκτείνονται στη 10η γενιά. Ο γαλλικός γίγαντας ειδών πολυτελείας Hermes International SCA, που ιδρύθηκε επίσης στο πρώτο μέρος του 19ου αιώνα, έχει περισσότερους από 100 οικογενειακούς μετόχους.
Η οικογένεια D’Ieteren αξίζει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, τα οποία προέρχονται κυρίως από το συνδυασμένο 60,7% των μετοχών τους στην εταιρεία, η οποία είναι ο διανομέας των εμπορικών σημάτων Volkswagen στο Βέλγιο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η περιουσία τους έχει εκτοξευθεί τα τελευταία έξι χρόνια μέσω πενταπλασιασμού της τιμής της μετοχής της εταιρείας τους. Ο Nicolas ζει στην Ελβετία και είναι απόφοιτος σχολής διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ ο Olivier, αρχιτέκτονας, και η μητέρα του ζουν στο Βέλγιο.
«Καμία διαφωνία» στην D’Ieteren
Τα ντροπαλά στα μέσα ενημέρωσης ξαδέλφια D’Ieteren απέρριψαν αιτήματα για συνεντεύξεις. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου D’Ieteren, Francis Deprez, δήλωσε σε γραπτή απάντηση στο Bloomberg ότι η συγκέντρωση της οικογενειακής συμμετοχής σε έναν μόνο κλάδο θα απλοποιήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα δώσει στην εταιρεία μεγαλύτερη ευελιξία.
«Δεν υπήρξε καμία διαφωνία μεταξύ των μετόχων της οικογένειας σχετικά με τη στρατηγική του ομίλου», δήλωσε ο Deprez. «Κοιτάζοντας μπροστά, κάθε κλάδος της οικογένειας έχει τις δικές του επενδυτικές φιλοδοξίες και προτεραιότητες και θέλει να προετοιμαστεί για τη μελλοντική μετάβαση των γενεών».
Ενώ οι επενδυτές μειοψηφίας πρόκειται να αποκομίσουν ένα μέρος του απροσδόκητου κέρδους της συμφωνίας, οι αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επικείμενη απότομη αύξηση του χρέους καθώς και τη χρονική στιγμή, η οποία συμπίπτει με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Belron, της εταιρείας επισκευής και αντικατάστασης παρμπρίζ αυτοκινήτων που αποκτήθηκε το 1999. Τα κέρδη της Belron είχαν εκτοξευθεί τα χρόνια μετά την αγορά μεριδίου από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clayton Dubilier & Rice το 2018.
Ο Nicolas σχεδιάζει να αυξήσει τον έλεγχό του μέσω του οικογενειακού του γραφείου Nayarit, το οποίο θα αποκτήσει σχεδόν 17% του μεριδίου του ομίλου D’Ieteren από την εταιρεία χαρτοφυλακίου Perier-D’Ieteren με επικεφαλής τον Olivier, που ονομάζεται SPDG Group. Η συμμετοχή της Nayarit θα ανέλθει στο 50,1%, ενώ η συμμετοχή της SPDG θα μειωθεί στο 10,6% και στη συνέχεια θα μηδενιστεί μέσω πωλήσεων μετοχών σε διάστημα έως και πέντε ετών.
Στο μέλλον, η SPDG θα εντείνει τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανακύκλωση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Το οικογενειακό γραφείο έχει ήδη συμμετοχές σε περίπου δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lifepowr, η οποία επικεντρώνεται στη διαχείριση της ενέργειας, σύμφωνα με τα αρχεία.
Η αγελάδα της D’Ieteren που βγάζει μετρητά
Η χρηματοδότηση της εξαγοράς του Nicolas στηρίζεται στην ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου D’Ieteren τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την «αγελάδα» Belron, ηγέτη της αγοράς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με εμπορικά σήματα όπως Autoglass, Carglass και Safelite. Πρόσφατα αγόρασε επίσης την PHE, έναν πωλητή ανταλλακτικών αυτοκινήτων μετά την αγορά, και απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία ανταλλακτικών μηχανημάτων έργων TVH.
Η Belron θα καταβάλει ειδικό μέρισμα ύψους περίπου 4,3 δισ. ευρώ στους μετόχους της, με σχεδόν το μισό να πηγαίνει στον όμιλο D’Ieteren, ο οποίος με τη σειρά του θα καταβάλει 4 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα πάει στους κληρονόμους. Για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, η Belron θα διπλασιάσει περίπου το χρέος της σε 8,9 δισ. ευρώ και η D’Ieteren θα αντλήσει 1 δισ. ευρώ τραπεζικών δανείων. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβίβασε το χρέος της Belron σε «σκουπίδια».
«Ξαφνικά, αντί για μια σχετικά συντηρητική και προβλέψιμη εταιρεία, θα έχει χρέος σε κάθε επίπεδο», δήλωσε στο Bloomberg ο Andrew Brown, διαχειριστής επενδύσεων στην East 72 Dynasty Trust, η οποία επικεντρώνεται σε οικογενειακές επιχειρήσεις.
Αν και ο Brown δεν είναι αντίθετος με την κίνηση αυτή, επικρίνει τη μέθοδο D’Ieteren. «Προσπάθησαν να το γυρίσουν ως ανταμοιβή για τους μετόχους», είπε. «Αυτό είναι ανοησία. Είναι ένα μέσο διατήρησης του οικογενειακού ελέγχου της εταιρείας».
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Belron Gary Lubner, ο οποίος είναι δωρητής του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα λάβει περίπου 140 εκατ. ευρώ από το μέρισμα που θα καταβληθεί από την εταιρεία Windshield.
Για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο D’Ieteren τόνισε το ιστορικό της Belron στην αποπληρωμή του χρέους, μεταξύ άλλων αναφέροντας τα μεγάλα μερίσματα των τελευταίων χρόνων. Από τους 10 αναλυτές που παρακολουθεί το Bloomberg και παρακολουθούν την εταιρεία, οι εννέα συνιστούν την αγορά των μετοχών και ένας είναι υπέρ της διακράτησής τους.
Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές και να τεθεί ενώπιον των μετόχων τους επόμενους μήνες, αλλά παρόλα αυτά έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μειοψηφίας.
Το μοτίβο διαδοχής
Μια σημαντική πηγή δυσαρέσκειας μεταξύ των Βέλγων μεμονωμένων μετόχων είναι ο φόρος 30% της χώρας επί των μερισμάτων, τον οποίο θα έπρεπε να πληρώσουν, αλλά δεν ισχύει απαραίτητα για τα οικογενειακά γραφεία. Οι επενδυτικές εταιρείες της οικογένειας έχουν λάβει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg.
Μια προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας της D’Ieteren δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας της κάθε πιθανή διεύρυνση της μετοχικής βάσης κατασβέστηκε, ακόμη και όταν προέκυπταν συγκρούσεις. Η έξοδος του Olivier ταιριάζει με το μοτίβο.
Η οικογένεια «ήταν πάντα τυχερή όσον αφορά τα ζητήματα διαδοχής» και ο εξορθολογισμός της ιδιοκτησίας ήταν το κλειδί για την ευημερία της, σύμφωνα με μια μελέτη του ομίλου που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία το 2020. Η μελέτη βασίστηκε εν μέρει σε συνέντευξη του Roland D’Ieteren, πατέρα του Nicolas και θείου του Olivier. Πέθανε από Covid το 2020.
«Υπήρχε πάντα μια άμεση ανδρική γραμμή διαθέσιμη», αναφέρεται στην έκθεση. «Το γεγονός ότι η οικογενειακή ιδιοκτησία δεν έχει κατακερματιστεί σχεδόν καθόλου, συνέβαλε στην οικογενειακή αρμονία».
Το 1805, ο ιδρυτής Jean-Joseph D’Ieteren ανέλαβε ένα εργαστήριο τροχών στις Βρυξέλλες, το οποίο με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε σε άμαξες και στη συνέχεια σε αμαξώματα αυτοκινήτων. Είναι γνωστό ότι παρέδωσε το πρώτο ηλεκτρικό αμαξίδιο στις αρχές του περασμένου αιώνα στον Camille Jenatzy, έναν Βέλγο δρομέα αγώνων, γνωστό ως Κόκκινος Διάβολος.
Οι γιοι της τρίτης γενιάς Emile και Alfred ηγήθηκαν μαζί της εταιρείας, αλλά μόνο ο δεύτερος παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά. Η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη στην επόμενη γενιά, επειδή οι γιοι του Alfred, Lucien και Albert, εργάστηκαν μαζί πριν προκύψει μια… «διαφωνία».
Ο Albert αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία – η οποία έκλεισε τη δεκαετία του 1960 – και αυτό που θα γινόταν ο όμιλος D’Ieteren πέρασε στον Lucien και στη συνέχεια στον γιο του, Pierre. Θεωρούμενος οραματιστής, ο Pierre ξεκίνησε την εισαγωγή οχημάτων και αμαξωμάτων Studebaker από τις ΗΠΑ και το 1948 πέτυχε σύμβαση διανομής με την Volkswagen AG.
«Νόμιμοι κληρονόμοι»
Ο λάτρης του αυτοκινήτου Roland, ένας βαρόνος που ήταν παιδικός φίλος του πρώην επικεφαλής της Volkswagen, Ferdinand Piech, εγγονός του Ferdinand Porsche, διαδέχθηκε τον Pierre το 1975 και παρέμεινε πρόεδρος για 42 χρόνια. Ο Roland χαρακτήρισε τη διαδοχή «πολύ καθαρή και απλή από τη φύση της» και δήλωσε ότι ο Nicolas και ο Olivier «θα είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι».
Η αδελφή του Roland, Catheline, ιστορικός τέχνης και φιλάνθρωπος, δεν έπαιξε ρόλο στην εταιρεία, ενώ ο σύζυγός της, Maurice Perier, υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αποχωρώντας το 2014 όταν ο γιος τους Olivier πήρε τη θέση του ως αντιπρόεδρος δίπλα στον Nicolas.
Για τα λίγα χρόνια που τα ξαδέρφια υπηρέτησαν στο ίδιο επίπεδο, δεν υπήρχε ποτέ μεγάλη αμφιβολία ότι ο Nicolas θα έβγαινε στην κορυφή, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Τα ξαδέρφια γνωρίζονταν ελάχιστα μεταξύ τους και ο Nicolas είχε πιο ισχυρή προσωπικότητα και το πλεονέκτημα ότι είχε τον πατέρα του στη θέση του προέδρου. Το οικογενειακό μερίδιο του Roland ήταν επίσης μεγαλύτερο από αυτό της Catheline.
Σε περιπτώσεις όπως αυτή των D’Ieterens, οι επενδυτές μειοψηφίας μπορεί να ανησυχούν για την αξία που αφαιρείται από την εταιρεία «για να διορθωθούν τα οικογενειακά ζητήματα», δήλωσε στο Bloomberg ο Bennedsen, ειδικός σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. «Τελικά κανείς δεν ζημιώνεται, διότι ακόμη και αυτοί που διώχνονται αποζημιώνονται», κατέληξε.
Latest News
Φρένο στον πληθωρισμό της Ινδίας μετά από υψηλό 14 μηνών, αυξάνουν οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα στην Ινδία διατήρησε τα επιτόκια στο 6,5% κατά την τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της χώρας
Με μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β αποχαιρετά το 2024 η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ως ήταν αναμενόμενο την τέταρτη για το 2024 μείωση των επιτοκίων - Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία