![Τουρισμός: Στα 29,3 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις του 2024 – Οι top5 κύριες αγορές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/touris.jpg)
Το ένα με το άλλο ρεκόρ καταρρίπτει ο τουρισμός στην Ελλάδα.
Η έκρηξη των αφίξεων έρχεται να επιβεβαιώσει μία τάση που καταγράφεται τα δυο τελευταία χρόνια για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.
Τουρισμός: Ισχυρή ζήτηση για Ελλάδα και το 2025 – Ποιες περιοχές κερδίζουν, ποιες υστερούν
Ο τουρισμός και τα νούμερα
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τις «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: 2023-2024», οι οποίες εμφανίζονται για την περυσινή χρονιά, αυξημένες κατά 2,6 εκατ. φτάνοντας συνολικά τα 29,3 εκατομμύρια.
Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού διατηρήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 5,25 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+7,2%) ή 350.845 σε απόλυτα μεγέθη.
Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,79 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη 389.428 και αύξηση 8,8%.
Στην τρίτη θέση διατηρήθηκε η Ιταλία με 2,5 εκατ. αφίξεις, ενώ στην τέταρτη θέση παρέμεινε η Γαλλία με 1,7 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +275 χιλ./+12,6% και +85 χιλ./+5,1% αντίστοιχα. Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Πολωνία, με 1,4 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση +214 χιλ./+17,6%.
Από τις πέντε πρώτες χώρες προέρχεται το 53% των επιβατών που αφίχθησαν στην Ελλάδα το 2024.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία με 25,3% έστω κι αν τα μεγέθη είναι κατά πολύ χαμηλότερα, στις 669.785 επιβάτες και ακολουθούν με μικρή διαφορά η Ουγγαρία 25% και οι ΗΠΑ 24,2%.
Ο Μάρτιος αναδείχτηκε ο καλύτερος μήνας σε ό,τι αφορά την ποσοστιαία αύξηση σε ετήσια βάση ο οποίος σημείωσε άνοδο 23%.
Δεύτερος σε δυναμική ήταν ο Φεβρουάριος, καταγράφοντας επίσης διψήφιο ποσοστό αύξησης διεθνών αεροπορικών αφίξεων, στο 19%, με τον Νοέμβριο να ακολουθεί στο συν 17% σε σχέση με το 2023. Σημαντική από αέρος ενίσχυση κατέγραψε και ο Δεκέμβριος, ενώ ο Ιανουάριος, ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Οκτώβριος ακολούθησαν με άνοδο 11% σε ετήσια βάση.
Στον αντίποδα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τους μήνες που παραδοσιακά συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών ταξιδιωτών, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος σημείωσαν μονοψήφια ποσοστά αύξησης, με το μικρότερο να καταγράφεται το «θερμό» τουριστικά δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.


Latest News

Tα 68 ξενοδοχεία στην Ελλάδα που έδωσε «κλειδιά» η Michelin
Από τα 68 καταλύματα, 1 κατάλυμα έχει λάβει Τρία Κλειδιά MICHELIN, 7 καταλύματα έχουν λάβει Δύο Κλειδιά MICHELIN και, τέλος, 60 καταλύματα έχουν λάβει Ένα Κλειδί MICHELIN

Το 2024 νέα χρονιά σταθμός για την κρουαζιέρα - Οι κορυφαίοι προορισμοί
Συνολικά 48 ελληνικά λιμάνια-προορισμοί δέχθηκαν κρουαζιερόπλοια κατά την περσινή χρονιά

Σαντορίνη: Επανεκκίνηση με στόχο να επαναλάβει το «θαύμα» της Ρόδου
Η κρουαζιέρα ανοίγει την σεζόν στη Σαντορίνη - Τα μέτρα αποφασίσθηκαν χθες στο νησί και οι πρωτοβουλίες της Όλγας Κεφαλογιάννη

Καθησυχάζει η JP Morgan για τη… Σαντορίνη – Έχει κι άλλα νησιά η Ελλάδα
Η JP Morgan αναφέρεται στις επιπτώσεις από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που πλήττει το νησί

Ρέτσος: Ο πλούτος που παράγεται από τις επιχειρήσεις δεν διαχέεται στην κοινωνία
Θέλουμε την κοινωνία ικανοποιημένη και τους εργαζόμενους ευχαριστημένους, τόνισε ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΙΟΒΕ

Βερνίκος - Ταμβακάκης: Διαχρονική η συζήτηση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, τα υπόλοιπα τα καθορίζει η ίδια η αγορά», είπε ο Γιώργος Βερνίκος - «Πρέπει να δούμε τα ισχυρά μας στοιχεία», τόνισε ο Απόστολος Ταμβακάκης

Οι Τούρκοι της Corendon επενδύουν στην ελληνική αγορά - Το «αποτύπωμα» στον τουρισμό
Ο όμιλος Corendon διαθέτει πολυσχιδή δραστηριότητα στον τουρισμό - Η ανάρτηση στο ΓΕΜΗ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου

Οι πρώτες πτήσεις charters και ο στόχος για 40 εκατ. τουρίστες το 2025
Ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ στην Ελλάδα – Φτάνουν τα πρώτα charters – Τα ερωτηματικά για Σαντορίνη και Μύκονο
![Airbnb: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί θα γεμίσουν το Πάσχα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/Airbnb-to-vima-600x399.jpg)
Airbnb: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί θα γεμίσουν το Πάσχα [γράφημα]
Oι τάσεις για το Πάσχα και η ζήτηση για την ελληνική πρωτεύουσα - Πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις για Airbnb
![Ξενοδοχεία: Άλμα 40% στις αξίες την τελευταία τετραετία – Πανευρωπαϊκή πρωτιά [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/ksenodoxio-600x399.jpg)
Πόσο «πλούτισαν» τα ξενοδοχεία της Αθήνας την τελευταία 4ετία [γραφήματα]
Τα ξενοδοχεία της Αθήνας εμφανίζουν και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση από το 2015-2024