


H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Δεκέμβριο (Consensus Forecasts – Greece, Φεβρουάριος 2025), αναφέρει ότι μετά την επιβράδυνση της μεγέθυνσης το τρίτο τρίμηνο του 2024, η μεγέθυνση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο εκτιμάται ότι κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα. Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν με πιο ήπιο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν ταχύτερα σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν μεγαλύτερη πτώση σε τριμηνιαία βάση. Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στους τομείς της κατασκευής και της βιομηχανίας.
Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2025 και το 2026, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2025.
Το 2025, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι κοντά στα επίπεδα του 2024 και να παραμείνει από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη. Οι επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν από τη μείωση των επιτοκίων, ενώ οι εξαγωγές να ανακάμψουν χάρη στη βελτίωση της ζήτησης στην ΕΕ. Παράλληλα, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί. Ωστόσο, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Όπως φαίνεται στον Πίνακα 2 ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των διαφόρων οίκων είναι για ένα ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 2,15% το 2025 και του 2,08% το 2026.
Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2025 και το 2026, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2025.
Τον Ιανουάριο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,1% από 2,9% τον Δεκέμβριο, λόγω της μικρότερης πτώσης των τιμών τροφίμων και της αύξησης του κόστους στέγασης. Στους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί και να σταθεροποιηθεί γύρω στο 2% – τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) – κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Όπως φαίνεται στον Πίνακα 3 ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των διαφόρων οίκων αφορά σε μια εκτίμηση της τάξης του 2,45% για το 2025, αυξημένος κατά 0,16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, και στο 2,15% για το 2026.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης