
Η πρόοδος υλοποίησης του Great Sea Interconnector και η οικονομική του διαχείριση, απασχόλησαν την κοινή συνάντηση που πραγματοποιήσαν σήμερα 20 Μαρτίου η ΡΑΑΕΥ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια Κύπρου (ΡΑΕΚ) μαζί με Φορέα Υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος «Great Sea Interconnector» ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές επιβεβαίωσαν προς τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. τη στήριξή τους στο έργο προς το συμφέρον των καταναλωτών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική συμφωνία των Ρυθμιστικών Αρχών (CBCA), καθώς και το σχετικό ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η επιστολή ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου απέστειλαν κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 17 Μαρτίου 2025 στην οποία τονίζουν ότι αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την ΕΕ, πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του NECP και της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Επιπλέον, σημειώνουν, αυτή η διασύνδεση θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, του Ισραήλ και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συμβάλει στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.
Στο πλαίσιο αυτό οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν την ένταξη του έργου στον δεύτερο ενωσιακό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2nd List of Projects of Common/Mutual Interest) ο οποίος είναι υπό συζήτηση σήμερα στις περιφερειακές ομάδες για τις διευρωπαϊκές υποδομές ηλεκτρισμού (5th Meeting of TEN-E Regional Groups on electricity and offshore).
Η υψηλή η γεωπολιτική αξία του Great Sea Interconnector
Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνο Μανουσάκη, στην ομιλία του στο 8ο ετήσιο συνέδριο Κύκλος Ιδεών – Η Ελλάδα Μετά, καθώς οι διακρατικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν αποτελέσει διαχρονικά βασικές υποδομές για τον ενιαίο οικονομικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector (GSI), την υλοποίηση της οποίας χαρακτήρισε ως σημαντικό εθνικό ζήτημα με προφανή οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ