
Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια έχουν κλείσει 3.000 πρατήρια από 8.400 σε πανελλαδικό επίπεδο, καταδεικνύοντας το πρόβλημα αύξησης του κόστους και βιωσιμότητας του κλάδου. Με τα 1.700 από τα υπόλοιπα να είναι εταιρικά, υπάρχει σήμερα ένας ικανός αριθμός πρατηρίων που βρίσκεται αντιμέτωπος με την παραβατική συμπεριφορά, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Αλλάζουν καθημερινά χέρια πρατήρια σε όλη τη χώρα, γεγονός που δείχνει ότι το πλαφόν που ισχύει στα καύσιμα και εμάς και για τις εταιρειές πετρελαιοειδών, από το 2021 λόγω της τότε πανδημίας, πλήττει τους πρατηριούχους, ενώ έχει θέσει όλην την αγορά, την κοινωνία και την οικονομία να προσπαθεί να διαχειριστεί το ζήτημα της παραβατικότητας, που δεν έχει παταχθεί ακόμη», τονίζει στον ΟΤ ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.
Κοινό αίτημα
Στο αίτημα για άρση του πλαφόν στα καύσιμα, επέστρεψε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, με επιστολή της στις 7 Απριλίου στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, επικαλούμενη το επιχείρημα των μη βιώσιμων επιχειρήσεων αλλά και της αύξησης της παραβατικότητας.
Το ίδιο μάλιστα τόνισαν και στο Delphi Economic Forum Χ, οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών που επισήμαναν την ανάγκη άρσης του πλαφόν περιγράφοντας τους κινδύνους που έχουν γεννηθεί πλέον από την ισχύ του, με χαρακτηριστικότερο όλων την πώληση λαθραίων-νοθευμένων καυσίμων.
Δημόσια υπέρ της κατάργησης του μέτρου έχουν τοποθετηθεί και εκπρόσωποι των μεγάλων διυλιστηρίων της χώρας.
Το κέρδος των πρατηρίων, των εταιρειών και των μεταφορέων βάσει του τμήματος Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, αντιπροσωπεύει το 6-8% της τιμής
Σε Συμπληγάδες
«Το πλαφόν μπήκε σε μια εποχή που ήθελε να προστατέψει τον καταναλωτή με την προοπτική εν μέσω πανδημίας το 2021 να ισχύσει για οτιδήποτε αφορούσε την ενέργεια», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Κιούσης, υπογαμμίζοντας πως «αυτός ο σκοπός δεν μπορεί να διαρκεί 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν αυξηθεί όλα τα κόστη για τις επιχειρήσεις, αλλά το περιθώριο κέρδους παραμένει το ίδιο».
Κάνει λόγο για τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «βρισκόμαστε σε Συμπληγάδες. Ή θα αναγκαστούμε να το πουλήσουμε σε κάποιον που έχει περισσότερα χρήματα ή να το δώσουμε στους παραβατικούς», πρόσθεσε ο κ. Κιούσης.
Περιορισμός, αλλά όχι πάταξη
«Ναι μεν έγιναν κάποιες κινήσεις για τον περιορισμό του φαινομένου της παραβατικότητας, αλλά μιλάμε μόνο για 62 πρατήρια και σίγουρα όχι για προσπάθεια πάταξης», επισήμανε κ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, διευκρινίζοντας πως «ποσοστιαία τα παραβατικά πρατήρια υπολογίζονται περίπου σε 8-10%. Αλλά οι πωλήσεις τους, επειδή είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα και πωλούν σε χαμηλότερη τιμή, αντιπροσωπεύουν ένα 20% -μπορεί και 25%».
Τι θα φέρει η άρση του πλαφόν
Στο χέρι της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η λύση του προβλήματος, με τον κ. Κιούση να επισημαίνει πως τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν «σηματοδοτώντας την κατάλληλη στιγμή για την κατάργησή του μια και καλή. Ειδικά στην περίοδο της αύξησης του κόστους, το πλαφόν για τρίτη προς τέταρτη χρονιά, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Την τελευταία φορά που συζητήσαμε πριν από τρεις μήνες για το ενδεχόμενο άρσης του, ειπώθηκε ότι είναι άδικο μέτρο και ότι θα το εξετάσουν», συμπλήρωσε ο κ. Κιούσης.
Το κέρδος των πρατηρίων, των εταιρειών και των μεταφορέων βάσει του τμήματος Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, αντιπροσωπεύει το 6-8% της τιμής, στα 10 σεντς – δεν αντιστοιχεί στο 1,70 που έχει η τιμή, σύμφωνα με τον κ. Κιούση. «Πόσο να ακριβύνει αυτό το περιθώριο με την άρση του πλαφόν και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που υπάρχει αποκλιμάκωση λίγω του εμπορικού πολέμου;» αναρωτήθηκε στον ΟΤ.
«Η κατάργηση του πλαφόν θα σημαίνει πως θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές ανάλογα με την τιμή αναφοράς που τους είχε πιάσει τότε – ακόμη και να μειωθούν.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ