Πώς μπορεί η Κίνα να διαχειριστεί τον Τραμπ

Υπάρχουν τρεις εύλογες αιτίες για τις οποίες η Κίνα έχει αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο μέχρι στιγμής

Πώς μπορεί η Κίνα να διαχειριστεί τον Τραμπ

Η Κίνα έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας στους δύο τελευταίους γύρους αμερικανικών δασμών με δικούς της δασμούς.

Υπάρχουν τρεις εύλογες αιτίες για τις οποίες η Κίνα έχει αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο μέχρι στιγμής. Πρώτον, οι κινέζοι ηγέτες μπορεί να πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση σε αυτό το στάδιο δεν θα οδηγήσει σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Ενας δεύτερος λόγος είναι πως οι Κινέζοι μπορεί να υποψιάζονται ότι ο Τραμπ βλέπει με κακή ματιά τους ξένους ηγέτες που έρχονται να παρακαλέσουν για χαμηλότερους δασμούς. Ταυτόχρονα, ο Τραμπ είναι γνωστό ότι θαυμάζει τους ξένους ηγέτες που επιδεικνύουν σκληρότητα.

Τέλος, οι Κινέζοι μπορεί να ανησυχούν για μια δυσμενή δευτερογενή επίδραση από τις παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι οι υψηλοί αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους κινέζους παραγωγούς να εκτρέψουν μέρος των εξαγωγών τους σε άλλες αγορές, πολλές άλλες χώρες εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να επιβάλουν τους δικούς τους πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Τι επιλογές έχει όμως η Κίνα; Μια επιλογή είναι να ακολουθήσει τους Ευρωπαίους προσφέροντας μηδενικούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, καθώς και να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις πολιτικής για τη μείωση άλλων εμποδίων που στρεβλώνουν την αγορά, αν οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο. Η Κίνα θα μπορούσε ακόμα και να προτείνει έναν μηχανισμό παρακολούθησης από τρίτους – όπως μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διορίζεται από άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση.

Μια δεύτερη επιλογή είναι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες ως μοχλός πίεσης. Η Κίνα μπορεί επίσης να μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς της σε αγαθά από άλλες χώρες, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ. Επίσης, για να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα, η Κίνα πρέπει να βρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση.

Επίσης ένας συνδυασμός εμπορικών μεταρρυθμίσεων, μακροοικονομικών κινήτρων και άλλων διαρθρωτικών μέτρων για την τόνωση της κατανάλωσης και τη μείωση των καθαρών εξαγωγών θα πρέπει να είναι ούτως ή άλλως στο τραπέζι. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν καλή τόσο για την Κίνα όσο και για την παγκόσμια οικονομία, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ.

Ο Shang-Jin We είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Columbia Business School και στο School of International and Public Affairs του Columbia University.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

OT Originals

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο