Σε αυξήσεις μισθών καταφεύγουν οι επιχειρήσεις τεχνολογίας για την εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. Παρά ταύτα το 76% των εργοδοτών θεωρούν ως μη ρεαλιστικές τις μισθολογικές απαιτήσεις των υποψηφίων.
Αυξήσεις μισθών εντός του 2025 ως κίνητρο για την προσέλκυση αλλά και τη διατήρηση ταλέντων σχεδιάζει το 86% των επιχειρήσεων τεχνολογίας. Το πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού εξακολουθεί – για δεύτερη συνεχή χρονιά – να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις του κλάδου (66%).
Το πρόβλημα με τους μισθούς
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πως οι αποδοχές που προσέφεραν έως τώρα, δεν ήταν ικανές να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των υποψηφίων.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Randstad, μόλις το 23% των εταιρειών θεωρεί ότι προσφέρει υψηλότερους μισθούς από τον ανταγωνισμό, ενώ το 64% δηλώνει ότι κινείται στα ίδια επίπεδα με την αγορά. Παρόλα αυτά, το 70% προτίθεται να αυξήσει τις αμοιβές κατά 1% – 10%, μια κίνηση που αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση κατάλληλα εξειδικευμένου προσωπικού.
Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, ωστόσο, κάνουν λόγο για υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Παρά τις συχνές αναφορές των εργοδοτών σε «υπερβολικές μισθολογικές απαιτήσεις» από την πλευρά των υποψηφίων, οι ίδιοι παραδέχονται πως δεν έχουν προσαρμόσει τις αμοιβές τους στις νέες συνθήκες. Μόνο το 23% των επιχειρήσεων θεωρεί πως προσφέρει καλύτερους μισθούς από τον ανταγωνισμό, ενώ το 64% αναφέρει ότι οι αποδοχές τους είναι «παρόμοιες». Ενδεικτικό είναι ότι το 86% σχεδιάζει αυξήσεις για το 2025, αν και οι περισσότερες θα κινηθούν κάτω από το 10%.
Σύμφωνα με την έρευνα το 71% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (από 72% το 2024), εκτιμά ότι φέτος θα αυξηθεί ο όγκος των πωλήσεών τους. Το θετικό πρόσημο στον όγκο των πωλήσεων, μεταφέρεται και στις προσλήψεις, καθώς το 79% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων.
Η βελτίωση των μισθών, απασχολεί για το τρέχον έτος το 62% των ερωτηθέντων (59% το 2024)
Μη ρεαλιστικό
Ως προς τον τομέα που ενδέχεται να γίνουν προσλήψεις, το 94% αναφέρθηκε στο τμήμα Τεχνολογίας, με το 76% όμως να εκτιμά ότι θα παρουσιαστούν δυσκολίες εύρεσης των κατάλληλων ταλέντων. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζεται και στους μηχανικούς (64%) καθώς και στις πωλήσεις (59%).
Ως το βασικό εμπόδιο στην στελέχωση του προσωπικού, οι επιχειρήσεις αναφέρουν τις μη ρεαλιστικές οι μισθολογικές απαιτήσεις (76% το 2025 από 70% το 2024).
Το 66% των ερωτηθέντων (80% το 2024) θεωρεί ότι φέτος η προσέλκυση ταλέντων είναι η πιο σημαντική πρόκληση κατά την στελέχωση της επιχείρησης. Επίσης, το 58% δυσκολεύεται να διατηρήσει τα πιο αποδοτικά στελέχη.
Η βελτίωση των μισθών, απασχολεί για το τρέχον έτος το 62% των ερωτηθέντων (59% το 2024), ενώ στο 51% βρίσκεται η προσφορά υβριδική ή εξ αποστάσεως μοντέλου εργασίας (57% το 2024), ως λύση στο πρόβλημα.
Το 64% των ερωτηθέντων εργοδοτών, απάντησαν ότι οι μισθοί που χορηγούν είναι σχεδόν οι ίδιοι με τους ανταγωνιστές της αγοράς. Όμως, υπήρξε και ένα 23% που τόνισε ότι οι μισθοί της επιχείρησης τους, είναι υψηλότεροι σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τέλος το 86% δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσφέρει υψηλότερες αποδοχές το 2025, στους εργαζομένους, ωστόσο το 70% δηλώνει ότι θα αυξήσει τους μισθούς το πολύ από 1% έως 10%.