Στην υλοποίηση της τρίτης – κατά σειρά – μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την παρουσίαση και την έγκριση σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τους σχεδίου για το νέο επικουρικό ταμείο ασφάλισης.

Η τοποθέτηση στο υπουργείου Εργασίας στη θέση του υπουργού του κ. Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού του κ. Π. Τσακλόγλου, συνοδεύτηκε με την πρωθυπουργική εντολή να προχωρήσουν τέσσερις αλλαγές σε βασικούς τομείς.

Πρώτον, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και της αναμόρφωσης του ΕΦΚΑ.

Δεύτερον, το εργασιακό νομοσχέδιο.

Τρίτον, η μετατροπή σε κεφαλαιοποιητικό του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης.

Τέταρτον, η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης.

Με την έγκριση – σήμερα – του σχεδίου, ουσιαστικά δρομολογείται η τρίτη μεταρρύθμιση, ενώ το θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης, τοποθετείται στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να παρουσιαστούν οι κεντρικοί άξονες του νέου ταμείου το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2022.

Αύριο Πέμπτη θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου, ενώ την Παρασκευή το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές Ιουλίου. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο – το οποίο το κυβερνητικό κόμμα είχε προαναγγείλει προεκλογικά – αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, μετά τις αντιδράσεις που συνάντησαν οι αλλαγές στον εργασιακό νόμο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με το νέο ασφαλιστικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη του ατομικού τους λογαριασμού, τη σώρευση των εισφορών και των αποδόσεων, κατά τα πρότυπα λειτουργίας του e-banking. Στο ατομικό του λογαριασμό τους θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο

εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

Υποχρεωτικά στο νέο ταμείο θα εντάσσονται οι νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή όσων ασφαλισθούν μετά την δημιουργία του. Πέραν αυτών θα μπορούν να ενταχθούν και οι κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που σήμερα δεν καλύπτονται επικουρικά από κάποιο ταμείο. Όπως και όσοι ασφαλισμένοι είναι μέχρι 35 ετών.

Ολόκληρη η εισήγηση του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου στο Υπουργικό Συμβούλιο εδώ : Η μεταρρύθμιση της Επικουρικής Ασφάλισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά