Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να ακολουθεί στρατηγική σκληρής σύγκρουσης σε όλα τα επίπεδα με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μαξίμου, κλείνοντας ένα «εμβληματικό» κεφάλαιο, ανοίγει αμέσως άλλα δύο μεγάλα μέτωπα (τα τελευταία, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο) που προμηνύουν το ίδιο… κόκκινο πολιτικό θερμότερο. Και, έχοντας κάνει μια πρώτη θετική αποτίμηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση επί εννέα ημέρες του εργασιακού νομοσχεδίου, προτίθεται να εφαρμόσει το ίδιο «μοντέλο» στις επόμενες «δύσκολες» παρεμβάσεις.

Το Μαξίμου δεν θέλει να εξοκείλει από τον στρατηγικό στόχο του να προωθήσει το συντομότερο μεταρρυθμίσεις που θα πιστοποιούν, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, «την προσήλωση του Μητσοτάκη σε μια τροχιά συνεχούς αλλαγής και βημάτων προς τη νέα εποχή». Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται άλλωστε ως ευνοϊκή τη συγκυρία. Εξού και μετά το κλείσιμο του εργασιακού και την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, όπως ξεδιπλώθηκε μέσα στην εβδομάδα, ο μεταρρυθμιστικός αγώνας δρόμου περιλαμβάνει δύο σταθμούς μέσα στον Ιούλιο: την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το νέο Ασφαλιστικό. Τα κεφάλαια αυτά αντιμετωπίζονται πλέον ως τα επόμενα κρίσιμα τεστ αντοχής και στρατηγικής. Και σε αυτά προεξοφλείται από κυβερνητικά στελέχη η σύγκρουση «διαφορετικών αντιλήψεων».

Οι δύο παρεμβάσεις των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας αποτελούν κυβερνητικές δεσμεύσεις με στόχο την εφαρμογή τους από τη νέα σχολική χρονιά και τον Ιανουάριο του 2022 αντίστοιχα. Ειδικά το Ασφαλιστικό έχει κλειδώσει για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης, όπως αναμένεται και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Μαζί με αυτά η κυβέρνηση προχωρά επιπλέον στη θεσμοθέτηση του «πολλαπλού βιβλίου», εντάσσοντας στην ατζέντα του ίδιου Υπουργικού Συμβουλίου τη συγκεκριμένη ιδέα που ακούστηκε για πρώτη φορά επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου στην Παιδεία. «Θα εγκρίνουμε σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας το πολλαπλό βιβλίο» προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός συζητώντας χθες με πολίτες κατά την παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης στην Αρχαία Αγορά. «Το σχολείο του μέλλοντος θα διευρύνει το γνωστικό αντικείμενο, θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία σε δασκάλους και καθηγητές να διδάσκουν τη διδακτική ύλη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με λίγα λόγια επιδιώκεται η δημιουργία ενός Μητρώου (του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής), από το οποίο τα σχολεία θα επιλέγουν όποιο (εγκεκριμένο) «σχολικό εγχειρίδιο» θέλουν να διδάξουν στους μαθητές.

Σε ό,τι αφορά την επικουρική ασφάλιση με νέα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να εκπέμψει ήδη μηνύματα για τον «ατομικό κουμπαρά» των νέων ασφαλισμένων και για τη διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων, μιλώντας για «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ως κεντρική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα μέσα ή στο τέλος του Ιουλίου.

Λένε πολλά για όσα έρχονται στις επόμενες εβδομάδες οι αναφορές του Πρωθυπουργού τέτοιες μέρες του 2020 από το βήμα της Βουλής. «Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο φόβος σας για την αξιολόγηση;» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. «Ναι, θα έχουν αυξημένη αξιολόγηση. Δεν μπορώ να καταλάβω τι φοβάστε και τι έχει να φοβηθεί ο εκπαιδευτικός, όταν του εμπιστευόμαστε τη γνώση των παιδιών μας;» σημείωνε σε υψηλούς τόνους.

Ομάδες κρούσης με νέα πρόσωπα

Στο πλαίσιο αυτό πρώτο σημείο της κυβερνητικής στρατηγικής για τη στήριξη των επόμενων «εμβληματικών αλλαγών» είναι η δημιουργία ομάδων κρούσης, οι οποίες θα αναλαμβάνουν το έργο της συντονισμένης στήριξης νομοσχεδίων με τακτικές παρεμβάσεις τους, αρθρογραφία, τηλεοπτική παρουσία και προφανώς κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Σχετική ενδοσυνεννόηση – του Μαξίμου με βουλευτές της ΝΔ, δηλαδή – ειδικά για το εργασιακό υπήρξε άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές εβδομάδες προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής. Και πλέον αναζητείται, κατά τις ίδιες πηγές, το επόμενο… γαλάζιο γκρουπ που θα δοκιμαστεί, σηκώνοντας το βάρος στα μεγάλα κεφάλαια του Ιουλίου.

Το πρωθυπουργικό γραφείο θέλει (και) νέα πρόσωπα σε πρώτο πλάνο. Το πιστοποιεί μεταξύ άλλων ο ορισμός ως εισηγητή της ΝΔ στο εργασιακό του Κωνσταντίνου Μαραβέγια, ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του 2019 και εκλέχθηκε στη Μαγνησία. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί στο γαλάζιο στρατόπεδο που «διαβάζουν» τη συγκεκριμένη τακτική και ως προσπάθεια του Μαξίμου να ενισχύσει το μήνυμά του ότι αξιοποιεί και ακούει τις θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο φόντο εξάλλου υπάρχουν πηγές γκρίνιας που, κατά διαστήματα, αναβλύζουν και σπρώχνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο αιχμές για «αποξενωμένους» βουλευτές χωρίς στοιχειώδη επαφή με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που προωθούν νομοσχέδια.

Πρωθυπουργική γραμμή, υπουργικές θέσεις μάχης

Πέραν της συντονισμένης κινητοποίησης από ολιγομελείς ομάδες κρούσης, το Μαξίμου θέλει τους αρμόδιους υπουργούς στην πρώτη γραμμή – επίθεσης και αντεπίθεσης στην αντιπολίτευση – χωρίς δισταγμό και καθυστερήσεις. Με άλλα λόγια, δεν θέλει να θολώσει το μήνυμα προς τους πολίτες ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες (νομοθετικές και μη) δεν θα υποχωρούν έναντι των αντιδράσεων. Η πλειονότητα της κοινωνίας, όπως εκτιμούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «περιμένει από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλαγές στην οικονομία και στην καθημερινότητα», εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να χαράζει έγκαιρα την κεντρική γραμμή (προς κυβέρνηση και κόμμα) στα πιο σημαντικά πολιτικά μέτωπα. Αυτό επεδίωξε με το εργασιακό, όταν έδωσε ευθέως το σήμα ενιαίας στήριξης της μεταρρύθμισης («συνομιλούμε με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν» έλεγε) για να περάσει τη σκυτάλη στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και να αναλάβει εκ νέου ο ίδιος κεντρικό ρόλο στη φάση της ψήφισης. Σε αντίστοιχες… μάχες χαρακωμάτων καλούνται πλέον η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Επιμονή στο δίλημμα «με το αύριο ή με το χθες;»

Επιθετικά, αλλά και ξορκίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ως δημιουργός συνθηκών πόλωσης αφού την επένδυση στην ένταση και τον διχασμό θέλει να τα χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποφασίσει το Μαξίμου να κινούνται η κυβέρνηση και το κόμμα σε όλες τις επόμενες αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση. Ως απάντηση στην προσπάθεια της Κουμουνδούρου να καλλιεργήσει μία αντικυβερνητική – αντιδεξιά εικόνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να πλήξει την κυριαρχία του Μητσοτάκη, όπως προς το παρόν αποτυπώνεται δημοσκοπικά, το Μαξίμου επιμένει στο δίλημμα «με το αύριο ή με το χθες;» και όχι σε σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Αντίστοιχα ο στόχος της είναι καλλιεργήσει μια εικόνα «εμμονής του ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με πρόσωπα κοντά στον Πρωθυπουργό, «σε ξεπερασμένα συνθήματα και τακτικές που έπαψε να παρακολουθεί η ώριμη κοινωνία» και πολιτικής απομόνωσής του ΣΥΡΙΖΑ (για μάχες οπισθοφυλακής τον εγκαλούσε για το εργασιακό και ως «ουρά του ΚΚΕ»). Ηδη έχουν διατυπωθεί πρωθυπουργικές αιχμές ότι σχεδόν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις «εκφράζουν τη στασιμότητα» καθώς και η ευρύτερη ρητορική, κατά τον Χατζηδάκη, «εμείς με την πρόοδο, εσείς με την αντίδραση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».