Το καλοκαίρι έδειξε ως πιθανό χρόνο αύξησης των επιτοκίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

«Η αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών», σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ από το Αμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε τον Μάρτιο το 7,4% σε ετήσια βάση, επίπεδο-ρεκόρ, πολύ πάνω από τον στόχο 2% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας, γεγονός που θέτει υπό πίεση τον θεσμό για να λάβει μέτρα αποκλιμάκωσης της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης έπειτα από χρόνια.

Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ, το «ταξίδι» της νομισματικής εξομάλυνσης έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη.

Αφού τερμάτισε τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ένα ακόμη πρόγραμμα αγοράς χρεών, παλαιότερο, αναμένεται να λάβει τέλος με τη σειρά του: «θα σταματήσουμε τις αγορές στοιχείων ενεργητικού πιθανόν στις αρχές του τρίτου τριμήνου, μάλλον τον Ιούνιο».

Η απόφαση θα ληφθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο στη βάση των οικονομικών δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα στη συνεδρίασή του τον Ιούνιο.

«Κατόπιν, θα είναι καιρός να εξετάσουμε τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Αν η άνοδος των επιτοκίων αναφοράς –η πρώτη από το 2011– πρέπει να ακολουθήσει πολύ γρήγορα το τέλος της αγοράς αξιόγραφων, το τρέχον χρονοδιάγραμμα επιτρέπει να ληφθεί απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση για θέματα νομισματικής πολιτικής πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών της, την 21η Ιουλίου.

Στην ίδια γραμμή ο Καζάκς

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Μάρτινς Καζάκς, ενώνοντας τη φωνή του με τα υπόλοιπα «γεράκια» της ΕΚΤ, που ζητούν πιο επιθετική νομισματική πολιτική, δήλωσε στο Reuters πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα και έχει περιθώριο για έως και τρεις αυξήσεις φέτος.

«Μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή και λογική», δήλωσε ο Καζάκς, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, και πρόσθεσε «Οι αγορές τιμολογούν δύο ή τρία βήματα των 25 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Δεν έχω κανένα λόγο να αντιταχθώ σε αυτό, είναι μια αρκετά λογική άποψη».

«Είτε θα συμβεί τον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο δεν είναι δραματικά διαφορετικό, αλλά νομίζω ότι ο Ιούλιος θα ήταν καλύτερη επιλογή», ​​είπε.

Ο Καζάκς είπε ότι ως μέρος της ομαλοποίησης, η ΕΚΤ θα πρέπει τελικά να αυξήσει τα επιτόκια στο «ουδέτερο επιτόκιο», στο οποίο η κεντρική τράπεζα ούτε τονώνει ούτε αναστέλλει την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων είπε ότι θα πρέπει να τερματιστεί στις αρχές Ιουλίου,  καθώς έχει ήδη εκπληρώσει τον σκοπό του, επομένως δεν είναι πλέον απαραίτητο».

Η Goldman Sachs

Τις προηγούμενες ημέρες η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, και να  συνεχίζει με δύο ακόμα μεταβολές τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Σε ανάλυσή του, ο οικονομολόγος Σεβν Τζάρι Στε, προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο άλλες τέσσερις φορές το 2023 για να το ανεβάσει στο 1,25%. «Δεδομένων των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων και των περιορισμένων ενδείξεων για συνεχιζόμενο πλήγμα στη ζήτηση, το πρόσφατο σχόλιο της ΕΚΤ τόνισε τις αυξανόμενες ανησυχίες», έγραψε ο Στεν.

Η Goldman Sachs ανέφερε επίσης ότι αναμένει η ΕΚΤ να αποφασίσει τον Ιούνιο για τον τερματισμό του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων στο κλείσιμο του δεύτερου τριμήνου. «Ενώ μια πιο απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης ή οι ανανεωμένες κρατικές πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο αργή ομαλοποίηση της πολιτικής, σαφέστερες ενδείξεις δευτερογενών επιπτώσεων θα μπορούσαν να απαιτήσουν ταχύτερη έξοδο», είπε ο Στεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή