Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα και έχει περιθώριο για έως και τρεις αυξήσεις φέτος, δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Μάρτινς Καζάκς, ενώνοντας τη φωνή του με τα υπόλοιπα «γεράκια» της ΕΚΤ, που ζητούν πιο επιθετική νομισματική πολιτική.

Η ΕΚΤ μειώνει τη στήριξή της μα βραδείς ρυθμούς εδώ και μήνες, αλλά η άνοδος του πληθωρισμού σε σχεδόν τέσσερις φορές τον στόχο του 2% εντείνει τις πιέσεις να τερματιστεί επιτέλους μια σχεδόν δεκαετής περίοδος εξαιρετικά εύκολης νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης – Goldman Sachs: Τον Ιούλιο η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

«Μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι πιθανή και λογική», δήλωσε ο Καζάκς, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, και πρόσθεσε «Οι αγορές τιμολογούν δύο ή τρία βήματα των 25 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Δεν έχω κανένα λόγο να αντιταχθώ σε αυτό, είναι μια αρκετά λογική άποψη».

«Είτε θα συμβεί τον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο δεν είναι δραματικά διαφορετικό, αλλά νομίζω ότι ο Ιούλιος θα ήταν καλύτερη επιλογή», ​​είπε.

Ο Καζάκς είπε ότι ως μέρος της ομαλοποίησης, η ΕΚΤ θα πρέπει τελικά να αυξήσει τα επιτόκια στο «ουδέτερο επιτόκιο», στο οποίο η κεντρική τράπεζα ούτε τονώνει ούτε αναστέλλει την ανάπτυξη.

Διάφορες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτό το επιτόκιο από 1% έως 1,5%, είπε ο Κάζακς, πολύ πάνω από το τρέχον επιτόκιο καταθέσεων μείον 0,5% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης, που παραμένει στο μηδέν.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων είπε ότι θα πρέπει να τερματιστεί στις αρχές Ιουλίου,  καθώς έχει ήδη εκπληρώσει τον σκοπό του, επομένως δεν είναι πλέον απαραίτητο».

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 9 Ιουνίου, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να ορίσουν μια σταθερή ημερομηνία λήξης για τις αγορές ομολόγων και να παράσχουν σαφέστερες οδηγίες για τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή