Σε μαζικές έρευνες συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις κατά των περιορισμών για τον covid στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο, προχώρησαν οι κινεζικές αρχές σύμφωνα με το Reuters. Δύο διαδηλωτές ανέφεραν ότι κάποιοι που δήλωσαν αστυνομικοί τους τηλεφώνησαν και τους ζήτησαν να παρουσιαστούν σε αστυνομικό τμήμα την Τρίτη για να καταθέσουν τι έκαναν το βράδυ της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Κίνα λόγω της πολιτικής «μηδενικής COVID»

«Όλοι διαγράφουμε το ιστορικό των συνομιλιών μας», είπε αυτόπτης μάρτυρας της διαμαρτυρίας στο Πεκίνο. Το συγκεκριμένο άτομο δήλωσε ότι η αστυνομία ρώτησε πώς πληροφορήθηκαν για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ποιο ήταν το κίνητρό τους για να πάνε.

«Κύμα αγανάκτησης»

Δεν ήταν σαφές πώς οι αρχές αναγνώρισαν τους ανθρώπους που ήθελαν να ανακρίνουν σχετικά με τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Κίνα – κορωνοϊός: Διαδηλώσεις κατά των lockdowns και στην Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία

Το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες πρέπει να ασκούνται εντός του πλαισίου του νόμου.

Η έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στις αυστηρές πολιτικές πρόληψης του COVID τρία χρόνια μετά την πανδημία πυροδότησε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει καθημερινά ιστορικά υψηλά

Το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ πριν από μια δεκαετία, έρχεται σε μια στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων COVID σημειώνει καθημερινά ιστορικά υψηλά και μεγάλα τμήματα αρκετών πόλεων αντιμετωπίζουν νέα lockdowns.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τα παράπονα σχετικά με τους ελέγχους COVID αφορούσαν κυρίως την ανελαστική εφαρμογή τους.

Αξιωματούχοι στο οικονομικό κέντρο Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι οι στενές επαφές κρουσμάτων θα μπουν σε καραντίνα μαζί τους, αφού οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν πιο στοχευμένα μέτρα. Ο covid εξαπλώθηκε παρά το γεγονός ότι η Κίνα απομονώνεται σε μεγάλο βαθμό από τον διεθνή σκηνή, διεξάγοντας συνεχώς τεστ και παραμένοντας σε παρατεταμένη απομόνωση.

Τα lockdowns έχουν επιβαρύνει την κινεζική οικονομία, που καταγράφει μία από τις πιο απότομες επιβραδύνσεις στην ανάπτυξή της εδώ και δεκαετίες, διαταράσσοντας την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και προκαλώντας αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή