Για σήμερα είναι προγραμματισμένο το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, στο οποίο αναμένεται να γίνει μία ακόμη συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσής της, δύο 24ωρα πριν την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 473 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο του ευρύτερου πλάνου μετασχηματισμού της μη συστημικής τράπεζας, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της κοινοπραξίας ΤΜΕΔΕ – Ellington, προτού προχωρήσει η επιχειρούμενη κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Attica Bank: Κρίσιμη εβδομάδα για την τράπεζα

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του σημερινού ΔΣ, ωστόσο τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Όσο πάντως δεν διευθετείται η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, παραμένει εν αμφιβόλω η συμμετοχή της Ellington στην έκδοση νέων μετοχών, στην οποία μαζί με το ΤΜΕΔΕ θα επενδύσουν περί τα 130 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχεδιασμό, ο ιδιώτης επενδυτής θα αποκτήσει μέσω της αύξησης κεφαλαίου και της αγοράς έναντι 16,7 εκατ. ευρώ τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογία, πλειοψηφικό ποσοστό και τον έλεγχο του management της τράπεζας.

Ως αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα υποχωρήσει από το σημερινό 69% κάτω από το 40%.

Το αγκάθι

Τραπεζικοί κύκλοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ellington έχει αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος επιστολή δέσμευσης για την συμμετοχή της στην έκδοση.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, και οι δύο πλευρές θέλουν να κλείσουν το μέτωπο με το παρελθόν, ώστε να μην χρειαστεί να εισφέρουν νέα κεφάλαια στο μέλλον για την αποενοποιηση των υφιστάμενων επισφαλειών.

«Το ΤΧΣ έχει συμφωνήσει να επενδύσει ξανά στην Attica Bank, υπό αυτήν την προϋπόθεση. Η οποιαδήποτε επανατοποθέτηση θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον τα χρήματα προέρχονται από τη διανομή μερίσματος» σημειώνουν σχετικά.

Χαρακτηρίζουν λογικό το Ταμείο να έχει θέσει αυτόν τον όρο, από την στιγμή που θα χάσει τον έλεγχο της τράπεζας.

«Το ίδιο ισχύει και για την Ellington, η οποία θέλει να διασφαλίσει ότι μετά την επικείμενη αύξηση δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τα σενάρια

Σε περίπτωση που τελικώς δεν προχωρήσει ο παραπάνω σχεδιασμός, η Attica Bank θα πρέπει να αναζητήσει άλλο στρατηγικό επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες πηγές της βασικού μετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας, Thrivest Holding, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, ανέφεραν ότι εξέτασαν το ενδεχόμενο επένδυσης στην Attica Bank.

Ωστόσο, μετά την αποστολή στην ΤτΕ της επιστολής δέσμευσης από την Ellington για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου, διευκρίνισαν πως η προοπτική αυτή δεν τους ενδιαφέρει.

Κατά τα άλλα η CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη νέα οργανωτική της δομή, αλλά και την προσέλκυση νέων στελεχών από τον ανταγωνισμό.

Στόχο των αλλαγών είναι η Attica Bank να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών και της τραπεζικής αγοράς, ακολουθώντας τις επιταγές της δέουσας εταιρικής διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις