Την απόφαση να αποσυρθεί από τον ενεργό ρόλο του προέδρου της Bain Capital μετά από 34 χρόνια καριέρας στην εταιρεία επενδύσεων, πήρε ο Στηβ Παλιούκα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ωστόσο, ο Παλιούκα θα παραμείνει ως ανώτερος σύμβουλος στην εταιρεία. Ο Τζόναθαν Λαβίν και ο Τζον Κόνατον θα συνεχίσουν να ηγούνται της Bain, μέσα από τους ρόλους που ανέλαβαν το 2016.

Tζέιμι Ντίμον: O CEO-φιλόσοφος του μεγάλου deal Viva-JPMorgan

Τα πρώτα βήματα

Ο Παλιούκα γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1955 και είναι πρόεδρος της Bain Capital, και συνιδιοκτήτης των Boston Celtics και της Αταλάντα.

Μεγαλωμένος στο Νιου Τζέρσει, αποφοίτησε από το γυμνάσιο Ridge το 1973 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Duke, όπου έπαιξε μπάσκετ πριν πάρει το πτυχίο του το 1977. Το 1982 τελείωσε το μεταπτυχιακό του στο Harvard Business School και ξεκίνησε την καριέρα του ως ανώτερος λογιστής και διεθνής φορολογικός ειδικός στην Peat Marwick Mitchell & Company στην Ολλανδία, νυν KPMG.

Η εκτόξευση

Στην συνέχεια εντάχθηκε στην Bain & Company, μια παγκόσμια εταιρεία συμβούλων, όπου διαχειρίστηκε τις σχέσεις με τους πελάτες στους κλάδους των υπηρεσιών πληροφοριών και της υγειονομικής περίθαλψης.  Στη συνέχεια ίδρυσε το Information Partners Venture Capital Fund και εντάχθηκε στην Bain Capital το 1989, όπου άρχισε να επενδύει σε πολλές εταιρείες στους κλάδους των μέσων ενημέρωσης, της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της υγειονομικής περίθαλψης. Το 2016, διορίστηκε πρόεδρος της εταιρείας μαζί με τους Λαβίν και Κόνατον.

Η Bain Capital είχε περίπου 200 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση όταν εντάχθηκε ο Παλιούκα στην εταιρεία. Επί του παρόντος, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 160 δισ. δολαρίων, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στον κόσμο.

Ως στέλεχος της Bain για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ο Παλιούκα συμμετείχε σε πολλές εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της Gartner Inc., όπου παραμένει διευθυντής. Επίσης, το 2006, ηγήθηκε της επένδυσης 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Bain στην αλυσίδα νοσοκομείων HCA Inc.

Βιογραφικό που «ζαλίζει»

Επιπλέον, ο Παλιούκα συμμετείχε στο Duke’s Trinity Board of Investors από το 2001 έως το 2008, προεδρεύοντας του διοικητικού συμβουλίου από το 2005 έως το 2007.

Είναι μέλος του HBS Board of Dean’s Advisors, του University Board of Overseers Committee on University Resources και του HBS Healthcare Initiative Advisory Board. Συμμετέχει έως και σήμερα στο Συμβούλιο  του MGH και συμπροεδρεύει του Ταμείου HBS.

Ο Παλιούκα είναι επίσης πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Βοστώνης 2024 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Duke, ενώ παράλληλα συμμετέχει στο συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Burger King, Warner Chilcott, Gartner Group και  Hospital Corporation of America.

Πολιτική

Το 2009, ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη θέση της Γερουσίας των ΗΠΑ που κατείχε στο παρελθόν ο Τεντ Κένεντι. Είναι επίσης μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Κογκρέσου Τζο Κένεντι, της Εκστρατείας για τη Διόρθωση του Χρέους και της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Μπόστον Σέλτικς

Ο Παλιούκα είναι συνιδιοκτήτης και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Boston Celtics και υπηρετεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Εθνική Ένωση Μπάσκετ των ΗΠΑ.

Αταλάντα

Στις 19 Φεβρουαρίου 2022, μαζί με μια ομάδα επενδυτών, απέκτησε το 55% του μεριδίου της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Αταλάντα.

Φιλανθρωπία

Το 2005, έλαβε το Bright Star Award ως αναγνώριση για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες από τον Bill Clinton. Το 2010, η Habitat Humanity του απένειμε το βραβείο American Dream για την εξαιρετική συνεισφορά του στην ευρύτερη κοινότητα της Βοστώνης.

Το 2016, ο Παλιούκα και η σύζυγός του δώρησαν ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το «Pagliuca Life Lab».

Το Pagliuca Harvard Life Lab

Το Pagliuca Harvard Life Lab ήταν για χρόνια το κοινό όραμα με την σύζυγο του Τζούντι.
Αποτελει έναν κοινόχρηστο εργαστηριακό χώρο για νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλών δυνατοτήτων βιοεπιστημών και βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε από καθηγητές του Χάρβαρντ, αποφοίτους, φοιτητές και μεταδιδακτορικούς μελετητές. Η διώροφη εγκατάσταση 15.000 τετραγωνικών ποδιών στην πανεπιστημιούπολη Allston του Χάρβαρντ είναι ένας πλήρως εξοπλισμένος χώρος εργαστηρίου και γραφείου για εταιρείες πρώιμου σταδίου και βρίσκεται δίπλα στο Harvard i-lab και το Launch Lab.

Το Pagliuca Harvard Life Lab συνεισφέρει σε μια ακμάζουσα κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων στο Allston. Μαζί με το i-lab και το Launch Lab, το Pagliuca Harvard Life Lab προωθεί τη διεπιστημονική προσέγγιση της επιχειρηματικότητας.

Σχολιάζοντας την δωρεά του το 2016, ο Παλιούκα ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η καινοτομία στις βιοεπιστήμες είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της περιοχής μας από οικονομική άποψη και εξίσου σημαντική για το μέλλον όλων μας με τη δυνατότητά της να επιλύει περίπλοκα προβλήματα υγείας».«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να συνεισφέρουμε στο κίνημα καινοτομίας στο Χάρβαρντ και είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες των ιδεών που θα προκύψουν από αυτόν τον νέο χώρο», πρόσθεσε η σύζυγος του, Τζούντι.

Μόλις στα 68 του χρόνια ο Παλιούκα έχει κάνει τόσα πράγματα που οι περισσότεροι θα χρείαζονταν τουλάχιστον δέκα ζωές για να πραγματοποιήσουν έστω και ένα μικρό μέρος αυτών.

Αυτοδημιούργητος, επιτυχημένος, επενδυτής, φίλαθλος και πάνω από όλα φιλάνθρωπος, ο Παλιούκα αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

 
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News