Μπορεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το 83% (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πληθωρισμό έως και 150%), ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει στην ανορθόδοξη πολιτική της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Και μάλιστα φροντίζει να φιμώνει κάθε διαφορετική φωνή, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία εξακολουθεί να υπακούει στο επιτοκιακό του φιρμάνι. Η σύνδεση μεταξύ των κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και των προσταγών του σουλτάνου, έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής και εντάσσεται ενεργά στην προεκλογική μάχη ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσαν ότι θα εξασφαλίσουν μια «ανεξάρτητη» κεντρική τράπεζα που θα επικεντρωθεί στον περιορισμό του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού εάν  καταφέρουν να επικρατήσουν του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χρηματοπιστωτική  σταθερότητα

Η αποκλειστική ευθύνη της νομισματικής αρχής πρέπει να παραμείνει ο έλεγχος των τιμών και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και ο πρόεδρος δεν θα μπορεί πλέον να απολύει κυβερνήτες κατά βούληση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μπλοκ των κομμάτων, αποκαλύπτοντας έναν οδικό χάρτη πολιτικής, που θα ακολουθήσουν αν εκλεγούν.

Είναι η πρώτη φορά που η λεγόμενη Nation Alliance αναφέρει λεπτομερώς πώς θα αντιστρέψει τις οικονομικές πολιτικές εάν καταφέρουν να νικήσουν το Κόμμα AKP του Ερντογάν και τους συμμάχους του.

Η τουρκική αντιπολίτευση θα αποκαλύψει τον υποψήφιο για την προεδρία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε σε ιστορικά υψηλά πέρυσι, καθώς η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μια σειρά μειώσεων επιτοκίων. Ο Ερντογάν, ένας αυτοαποκαλούμενος «εχθρός των επιτοκίων» εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει υποψήφιο για να είναι υποψήφιος εναντίον του Ερντογάν.

Οι δωροδοκίες του Ερντογάν

Από τα τέλη Δεκεμβρίου, και ενόψει των εκλογών που έχουν οριστεί για τη 14η Μαΐου, ο Ερντογάν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 55%, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30%, έχει δημιουργήσει πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων για εμπόρους και μικρές επιχειρήσεις και έχει καταργήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, επιτρέποντας σε περισσότερους από 1,5 εκατ. Τούρκους να βγουν αυτομάτως στη σύνταξη.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η νίκη του θα δικαιώσει τις προσπάθειές του για την ανοικοδόμηση της τουρκικής οικονομίας, αύξηση της διεθνούς επιρροής της χώρας και προστασίας της από εγχώριες και διεθνείς απειλές. Επιπλέον, έχει χαρακτηρίσει «ανίκανη» την αντιπολίτευση και έχει δηλώσει πως ο ίδιος είναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει τη χώρα του στα επόμενα 100 χρόνια της, τα οποία έχει αποκαλέσει «αιώνα της Τουρκίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή