Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις από Λονδίνο και Φρανκφούρτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,4%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 4,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,76% στις 7.820 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,16% στις 15.509 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,26% στις 7.166 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Telecom Italia σημείωσε άλμα 11%, μετά τις αναφορές ότι η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR & Co ετοιμάζεται να υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της. Το δίκτυο παρέχει βασική υποστήριξη στο τεράστιο φορτίο χρέους της προβληματικής εταιρείας, ανέφερε το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η Electrolux σημείωσε πτώση 8,5% μετά την προειδοποίηση ότι θα δει χαμηλότερες πωλήσεις φέτος και μπορεί να υποφέρει από το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εργασίας.

Το σήμα από τις κεντρικές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αύξησαν τα κέρδη τους μετά το μεσημέρι, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως. Απέσυρε επίσης τη λέξη “δυναμικά” από τη διατύπωσή της σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις και δήλωσε ότι προέβλεψε μια “πολύ πιο ρηχή” μείωση της παραγωγής από ό,τι προέβλεψε τον Νοέμβριο.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες, ενώ λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη, αλλά δεν έδωσε πολλές ενδείξεις ότι πλησιάζει το τέλος αυτού του κύκλου αυξήσεων. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την όγδοη αύξηση σε μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Η Fed θέλει οι αυξήσεις των επιτοκίων να μειώσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης, εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές