Η εταιρεία τους δεν θα είναι «οικονομικά βιώσιμη» την επόμενη δεκαετία, αν δεν αλλάξει πορεία. Αυτός είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για περίπου 2.000 CEOs, που ερωτήθηκαν πρόσφατα από τη λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία PwC και είναι  σχεδόν το 40% του συνολικού αριθμού των CEOs που ερωτήθηκαν σε 105 χώρες για την ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC για τους CEOs.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων ανησυχούν για πολλούς λόγους. Περισσότεροι από τους μισούς CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τις αλλαγές στη ζήτηση των καταναλωτών, τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού ως προκλήσεις για την κερδοφορία τους τα επόμενα 10 χρόνια.

EY: Για την τέλεια καταιγίδα προετοιμάζονται οι CEOs

Το 49% ανησυχεί για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη που θα μειώσουν τα κέρδη τους, το 43% δήλωσε ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή και σχεδόν το ένα τρίτο ανησυχεί για την είσοδο ανταγωνιστών από εξωτερικούς κλάδους στον τομέα τους.


Οι  mega τάσεις

Η έκθεση της PwC ανέφερε «την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογική αναστάτωση, τις δημογραφικές αλλαγές, τον κατακερματισμό του κόσμου και την κοινωνική αστάθεια» ως πρόσθετες μεγάλες τάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.

Οι Αμερικανοί διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν οι πιο αισιόδοξοι για τα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ενώ οι επιχειρηματίες στην Ιαπωνία και την Κίνα ήταν οι λιγότερο αισιόδοξοι. Και παρά τις ανησυχίες, οι περισσότεροι από τους επικεφαλής των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα -το 60%- δεν σχεδιάζουν απολύσεις, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι τολμηρές επιλογές

Oι συντάκτες της έρευνας συνέστησαν στους ηγέτες των εταιρειών να αρχίσουν να κάνουν πιο τολμηρές επιλογές σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση της εταιρείας τους. Επισήμαναν τη Philips, την ολλανδική πολυεθνική εταιρεία που επαναπροσδιορίστηκε ως εταιρεία τεχνολογίας υγείας στη δεκαετία του 2010, αφού είχε επικεντρωθεί σε προϊόντα φωτισμού από το 1891.

Η Philips διασπάστηκε σε δύο εταιρείες για να πραγματοποιήσει αυτή τη στροφή, αποσχίζοντας το τμήμα φωτισμού της με  δημόσια προσφορά το 2016. Η κίνηση, αν και δραστική, λειτούργησε – βγάζοντας την εταιρεία από ένα σημαντικό τέλμα εκείνη την εποχή. (Η μετοχή της έπεσε πιο πρόσφατα, μετά από μια μεγάλη ανάκληση συσκευών).

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι επιθυμούν να λάβουν τέτοιες τολμηρές αποφάσεις, αλλά δεν τις θέτουν επί του παρόντος σε προτεραιότητα.

Η πλειονότητα δήλωσε ότι στον ιδανικό τους κόσμο θα αφιέρωναν το 57% του χρόνου εργασίας τους στο να σκέφτονται πώς να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις. Αντ’ αυτού, η διαχείριση των σημερινών επιδόσεων των εταιρειών τους καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, δήλωσαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive